Türkiye’nin en büyük teknokenti ODTÜ Teknokent, 120 bin m2 ile içinde 300 firmayı barındırıyor. Yeni kurulan teknokentler ile tecrübelerin paylaşıldığını belirten ODTÜ Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Batum, mevcut firma kapasitelerini artıracaklarının altını çiziyor. ODTÜ olarak "İş Fikirleri Yarışması" ile genç girişimcilere destek olduklarını açıklayan Batum ile girişimcilik ve teknokentler üzerine konuştuk.
25 Kasım 2013 Pazartesi
22 Kasım 2013 Cuma
Arabanı Paylaş, Trafiği Azalt
Trafik başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerin sorunu. Her gün milyonlarca araç yola çıkıyor ve insanların saatlerini trafikte geçirmesine sebep oluyor. Yolyola.com, trafiği bir nebze olsun azaltmak adına araçlarında tek başına seyahat edenlerin yolculuklarını paylaşmaları üzerine kurulmuş bir sistem. Nereden nereye gideceğinizi tanımlayarak, sürücü ya da yolcu olarak kaydınızı oluşturup eşleşmeler üzerinden yol arkadaşınızı seçiyorsunuz. Yolyola.com’un kurumsal modeli de mevcut. İşletmeler, çalışanlarının kendi aralarında sosyalleşmesini sağlarken, çevreci ve sürdürülebilir bir ulaşım modeli sağlıyor.
13 Kasım 2013 Çarşamba
TEB Girişim Bankacılığı'ndan "Gerçek" Hikayeler
TEB Girişim Bankacılığı, destek verdiği girişimcilerden biri olan İsmail Berber’in hikâyesini reklam kampanyasına taşıyarak 8 Kasım 2013’te İstanbul Four Seasons Otel’de reklam filminin lansmanını gerçekleştirdi. Türk Ekonomi Bankası TEB Girişim Bankacılığı ile 10 ayda 17 bin yeni iş fikrine destek oldu. 3 bin girişimci, 800 saat eğitim alırken 200 girişimci yaklaşık 400 saat danışmanlık hizmeti aldı.
11 Kasım 2013 Pazartesi
Girişimciye Büyük Destek: TEB Girişim Evi
TEB projelerini hayata geçirmek isteyen girişimcilere Girişim Bankacılığı çatısı altında TEB Girişim Evi ve TEB Kuluçka Merkezi ile destek veriyor. Dünyada ve Türkiye'de bir ilk olan TEB Girişim Evi'nde girişimcilere projelerini hayata geçirme ve mevcut işlerini doğru bir şekilde yürütmelerine yönelik olarak bire bir danışmanlık hizmeti veriliyor.
8 Kasım 2013 Cuma
Girişimci Kadınlar, İlham Kaynağı Oldu
Benzer dünya görüşüne sahip, öğrenmeye açık kadınların içten paylaşımlarına ve birbirlerine fırsat tanımalarına olanak tanımayı amaçlayan TurkishWIN, her ay düzenlediği buluşmalarına "Geçişler" teması ile bir yenisini daha ekledi. Kadın girişimciliğini artırmada küresel bir platform olan etkinlikte tanınmış girişimciler Canan Ercan Çelik, Ayşe Şule Bilgiç, Özlem Feride Çöplü ve Canan Tan, birbirinden ilginç hikâyelerini katılımcılarla paylaştı.
6 Kasım 2013 Çarşamba
İş fikri olan 100 Gence toplam 10 Milyon TL Başlangıç Sermayesi sağlayan 100 Fikir 100 Şirket BAŞLADI!
Şu an bu blogu okuyorsanız, beni bir yerlerden tanıyorsanız bunda emeği çok büyük olan bir kurum var. Adı Genç Müsiad.
2009 yılında hiç kimsenin tanımadığı bir girişimciyken bir yemekte tesadüfen aynı masaya oturduğum Fatih Uysan’ın kartında yazan “Genç MÜSİAD Başkanı” ifadesiyle tanıştığım bir kurumdu Genç MÜSİAD. O güne kadar kapısından bile içeri girmediğim, hiçbir üyesini tanımadığım bir kurum olan Genç MÜSİAD’dan 2 ay sonra bir telefon geldi. “Başkanımız sizinle tanışmış ve yaptığınız işten, girişimci yönünüzden çok etkilenmiş ve kendisinin önerisiyle her yıl yaptığımız Yılın Genç Girişimcisi ödülü için siz de finalistimiz oldunuz.”
Şaşırmıştım, daha önce kapısından bile girmediğim bir dernek, kendi üyeleri bile olmayan bir girişimciye, hiçbir menfaat gözetmeden bir ödül layık görüyordu. İlk şirketim olan Desnet’te Türkiye’nin %100 yerli yazıcısını üretmemiz ve 12 ülkeye ihracatımız, ikinci şirketim olan Vodera’nın lokasyon bazlı pazarlamayı sıfır bütçeyle Türkiye’de tanıtması ve Eurovision gibi uluslararası bir organizasyonda proje yapması gibi çalışmalarımızı takdir etmiş, “Marifet iltifata tabidir” sözünden hareketle 2009 Yılın Genç Girişimcisi ödülüne aday göstermişti.
Ulaştırma Bakanı Sn. Binali Yıldırım’ın elinden 2009 Yılın Genç Girişimcisi ödülü aldığımda, o koca salonda sadece 2 kişiyi tanıyordum. Onlar da beraber geldiğim arkadaşlarımdı.
Bu ödül benim için bir anahtar olmuştu. Bugün sosyal girişimim olan 12 Yıldız’ından tutun, El Terminali sektöründe faaliyet gösteren şirketim Desnet’ine kadar her işime olumlu katkıları oldu. Öyle ki genç girişimci denildiğinde akla gelen birkaç isimden biri haline gelince, toplamda 200 bin üniversite öğrencisine konferans ve seminerlerde hitap eder, blogda gençler için yazılar yazar, gençler için bir “Abi” rolü üstlenir oldum.
Sonrasında da pek uğramadım Genç MÜSİAD’a. Ta ki bir kurban bayramında Genç MÜSİAD’dan gelen bir davete kadar. Bayramdan hemen önceki depremde yerle bir olan Van’a karayoluyla yardım götürmeye ve bayramı depremzedelerle geçirmeye davet ediyordu beni Genç MÜSİAD. Sadece gidişi 24 saat, toplamda 48 saatlik kara yolu. Aileden uzak bir bayram. Ne kadar da cazip değil mi?
Neden ve nasıl bilmiyorum, kabul ettim bu davetlerini, yol arkadaşlığı yaptık, o zamanki Genç MÜSİAD başkanı Abdulsamet Temel ile aynı arabadaydık, o dinlendi ben sürdüm, ben dinlendim o sürdü. Tahminimdeki gibi makam şoförlü, havalı adamlar değillerdi, al işte, arka koltukta uyuyordu “başkan” dedikleri adam.
Tanıştığım herkes alabildiğine sıcak kanlı, alabildiğine samimiydi. Öyle birbirine kartvizit uzatıp, size şunu satabilir miyim? diyen insanlar yoktu içeride. Sanıldığı gibi siyasetle içiçe değil, tam tersi siyasi ekosistemden uzak durmaya çalışan bir yapı vardı. Gerçekten orayı ikinci evi gibi benimsemiş, tertemizyüreği vatan-millet sevgisiyle çarpan gencecik, pırıl pırıl arkadaşlarım, dostlarım oldu.
Şimdiye kadar hiçbir derneğe üye olmamış, hiçbir kurumla-dernekle adı anılmamış biriydim ve bu benim kendi tercihimdi. Her kurumla tanıştım, konferans-seminerler vesilesiyle her kuruma girdim çıktım ama hiçbirine üye olmamış, görev almamıştım.
30 yaş olan Genç MÜSİAD üyelik sınırına 1 yıl kala, yeni dönem başkanı Faruk Akbal’ın daveti benim için başka bir anlam taşıyordu. Vefa borcumun vadesi gelmişti.
Yönetim kurulu üyesi ve Girişimcilik Birimi Başkanı olarak göreve başlayalı 1 yıl olmak üzere. Çok kıymetli üyelerden oluşan, pırıl pırıl bir birimim var. İlk günden beri beni yalnız bırakmayan birim üyeleri Safa Zengin, Emre Metin, Esra Erbaş ve Ali Aydın ile çok güzel projelere imza attık. Yaptığımız projeler Genç MÜSİAD’ın bundan sonraki tüm dönemlerinde devam edecek. İşin Merkezi, 100 Fikir 100 Şirket ve yakında duyuracağımız TURGEB gibi marka projeler geliştirdik. Derneklerde hep duyarsınız, “Çok sivrildik, yönetim ön plana çıkmamızı istemedi, koltuk kavgaları, ego çatışmaları vardı” diye. Yaptığım projelerin isminden içeriğine, güzel yapılan her işe “Devam abi” dediler, devam ettik.
Bütün bunları neden anlattım diye düşünüyorsunuz.
Bir akşam yemeği, bir kartvizit, bir tanışma, bir deprem ve bir bayram. İnsan hayatı böyle, anlamsız ve bilinmez noktaları birleştirince çıkıyor ortaya en güzel tablolar.
Bugün bu blog yazısına, sadece Genç MÜSİAD çatısı altında geliştirdiğimiz yeni başlangıç sermayesi projesini, 100 girişimciye 10 Milyon başlangıç yatırımını anlatmak için başladım. Sonra düşündüm, bundan 4 yıl önce hasbelkader bir akşam yemeğinde tanıştığım bu kurumun bugün yetkili ağzı olarak yeni projesini açıklıyorum. Tuhaf, değil mi?
Kızmayın bu kadar kişiselleştirdim diye. Hepimizin hikayesi bu, dünün hayalleri bugün yaşadıklarımızın ta kendisi. Dün müşteri temsilcisi olarak göreve başladığınız bir şirketin, yarın tepe yöneticisi olmayacağınızı kim bilebilir ki? Her uçuş, yere basarak başlar, Everest’e tırmanışın bile ilk adımı evinizin kapısındaki eşik değil midir?
Gelelim konumuza; İşin Merkezi projesinde ofis imkanı sunduğumuz 30 girişimciyi seçerken yüzlerce gençle görüşme imkanı bulduk. Gençler çok dertlilerdi, nereye başvuracaklarını bilmiyorlar, başvurdukları kurumlarda prosedür ve uzun, yorucu süreçler içlerindeki girişimcilik ateşini söndürüyor ve melek yatırımcı olarak adlandırılan kişilerle çeşitli sorunlar yaşıyorlardı. Yatırım arayan bir dertli, yatırım alan bin dertli idi. Yatırımcıları, kendilerini sadece paralarını katlamak için bir araç olarak görüyor, bir an önce üçe beşe katlamasını istiyor, işin organik büyüme sürecini çok uzun buluyor, işe paradan başka bir şey katmıyor, yatırım aşamasında koyduğu paraya karşılık çok yüksek hisse oranları talep ediyor ve girişimcinin bütün hevesini öldürüyordu.
6-7 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan 4. Uluslararası Genç İş adamları Kongresi’nin açılış konuşmasında işte bütün bu sorunlara çare bulacak, içi boşaltılmaya yüz tutulmuş olan Melek Yatırımcılık kavramına çok güçlü bir alternatifi Türkiye ve dünya kamuoyuna sunacağız. Bu kavramın adı ve tam içeriği şimdilik gizli. Ama bu konuda birçok ezberleri bozmaya hazırlanıyoruz.
Şimdi ise, genç girişimcileri ve iş fikri sahiplerini en çok ilgilendiren konuya geldik. 100 Fikir 100 Şirket 10 Milyon Destek projesi ile www.100fikir100sirket.com dan başvuru yapan girişimcilerin projeleri arasından seçilen 100 projeye, her biri kendi sektöründe lider olan ve iş hayatında yılların deneyimini barındıran MÜSİAD’lı iş adamları 100 bin TL’den başlamak üzere başlangıç sermayesi ile ortak olacak. Projeler fikir aşamasında olabileceği gibi, uygulamaya konmuş da olabilir, şirketleşmiş de. Projeniz tekstil sektöründe de olabilir, enerjide de, teknolojide de. İstanbul’da da oturuyor olabilirsiniz, Şırnak’ta da. Üç esas kriter var, sürdürülebilir olması, ticari olması ve yenilikçi olması.
www.100fikir100sirket.com a girip projenizle ilgili başvuruyu yapın ve sürecinizi başlatın. Sorularınız varsa bu yazıya yorum olarak yazabilirsiniz.
Google Plus Sayfam+Benzer YazılarBu Yazıyı Okuyan 30 Girişimci Adayı, İşini Plaza Katında BEDAVAYA Kuracak. [Son 24 Saat] Başvurun / Paylaşın“Gemi limanda güvendedir, ama gemiler limanda beklemeleri için yapılmaz”Büyük gururum.. 2009 Yılın Genç Girişimcisi ödülü2. Buluştrend Buluşması 12 Aralık Cumartesi Astoria Caffe Nero’daÜrünün ne önemi var? Mühim olan insanlık4 Kasım 2013 Pazartesi
TÜSİAD'dan Genç Girişimcilere Ödül
TÜSİAD’ın genç girişimcileri teşvik etmek amacıyla yürüttüğü “Bu Gençlikte İş Var” projesinin sonuçları, öğrencilere proje kapsamında destek veren iş dünyasının önde gelen isimlerinin de katılımıyla gerçekleşen ödül töreniyle açıklandı. Ankara Üniversitesi’nden “S&S” projesi birinciliğe, Kocaeli Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi’nden “Vitrin Verimlilik Analizi” projesi ikinciliğe ve Bilkent Üniversitesi’nden “Robandroid” projesi ise üçüncülüğe layık görüldü.