2 Eylül 2014 Salı

Ünlülerin Başına Gelen iCloud Sızıntısı Kimin Hatası?

Bugün tüm internet alemi ünlülerin özel fotoğraflarının internete sızmasını konuşuyor. Çinli 4Chan sitesinde yayınlanan fotoğraflar, sosyal medya aracılığıyla kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Bu durum akıllara hemen ”bulut güvenli mi?” sorusunu getirdi. Ayrıca gözler Apple’a da dönmüş durumda.

Aralarında Jennifer Lawrence, Kate Upton, Kate Bosworth, Mary Winstead, Jenny McCarthy gibi dünyaca ünlü model ve oyuncuların bulunduğu sızıntı listesi bir hayli uzun. Fotoğrafların bazıları kişilik haklarını ciddi şekilde ihlal edecek kadar ”özel”. Özellikle Kate Upton ve Jennifer Lawrence’ın özel pozlarının yayılması, bu kişileri oldukça zor bir duruma düşürüyor.

Fotoğrafların 4Chan’de yayınlandığının bilinmesi üzerine hemen kaynağının peşine düşüldü. Fakat kendini korumak için önlemler almış olsa gerek. Twitter, fotoğrafları yayınlar hesapları hızlıca askıya almaya başladı. Facebook da bazı gönderileri hassas olduğu için engellemiş durumda. Fakat fotoğraflar bloglar aracılığıyla yayılmaya devam ediyor.

To those of you looking at photos I took with my husband years ago in the privacy of our home, hope you feel great about yourselves.

— Mary E. Winstead (@M_E_Winstead) 31 Ağustos 2014

 

Tüm fotoğrafların iPhone ve iPad gibi cihazlarla çekildiği ve iCloud üzerindeki yedeklerden çalındığı belirtiliyor. Dolayısıyla bu konuda Apple’a da oklar dönebilir. Apple, henüz bu konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı. Ancak Apple’ın sitesinde iCloud için kullandığı güvenlik önlemleri mevcut. Bu önlemlere bakılırsa iCloud’da toplu bir hackleme yapılması pek de mümkün görünmüyor. Dolayısıyla iCloud’ın güvenlik açığı olmayabileceği söyleniyor. Tahminler, hacker’ların kişilerin tek tek şifrelerini çalıp hesaplarına sızdığı yönünde. Burada kolay tahmin edilebilir şifreler, masa üstünde bırakılan telefonlar etkili olmuş olabilir.

Böylece kişisel verilerin güvenliği ve şifre kullanımı konuları bir kez daha gündeme gelmiş oluyor. Ayrıca ne olursa olsun bulut servisleri bir süre sorgulanacaktır. Bakalım bu konuda Apple’ın bir ihmali ortaya çıkacak mı?

The post Ünlülerin Başına Gelen iCloud Sızıntısı Kimin Hatası? appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder