Piyasa araştırması yapan bir firma olan CB Insights, yakın bir zamanda 135 başarısız startupla ilgili bir “ölüm sonrası raporu” yayınladı. Raporun bir parçası olarak, bu startuplarda görev almış insanlara neden bu şirketlerin başarısız olduğu soruldu.
Bu çalışma, startupların başarısız olmasının 20 nedenini ortaya çıkardı. Bununla birlikte bahsedilen nedenler, her biri belirli bir duygusal veya düşünsel sınırlamadan oluşan 7 kategoriye ayrılmıştır:
Ürüne Aşık Olmak (%85)Başarılı girişimciler her zaman kendilerine çok güvenirler ve aslında bu iyi bir özelliktir. Kendine güvenmeyen biri karşılaşabileceği durumlara karşı gelerek kendi işini kuramaz.
Fakat kendi düşüncelerinizin mükemmelliğinden emin olduğunuzdan piyasanın nabzını tutmaya tenezzül bile etmediğinizde, özgüven kibre dönüşür. Ürüne aşık olmak startupların başarısız olmasına şu şekillerde neden olur:
Piyasada böyle bir ürüne veya hizmete ihtiyaç olmaması: 47%Ürünün piyasaya sürülme zamanının doğru seçilmemesi: 13%İş modeline ihtiyaç duyulmaması veya iş modelinin eksikliği: 17%Network’un/ danışmanların kullanılmaması: 8%Çözüm: Kendinize güveninizi, savunmaya geçmeden eleştirileri kabul etme alçak gönüllülüğü ile yumuşatın.
İleriyi Görememe (55%)Startuplar, çok fazla analiz ve düşünme nedeniyle hiç bir aksiyon alınmaması durumunu kaldıramaz. Bu nedenle her şeyin öngörülemeyeceğini ve girişimlerin doğası gereği bilinmezleri bünyelerinde barındırdıklarını kabul etmek doğru davranış olacaktır.
Klişe bir söyleyişte de ifade edildiği gibi “ planlamada başarısız olmak, başarısızlığı planlamaktır”. İleriyi görememe, startupların başarısız olmasına şu şekillerde neden olur:
Nakit paranın tükenmesi: 29%Fiyatlandırma / Masraf sorunları: 18%Finansman / yatırımcı ilgisinin olmaması: 8%Çözüm: Bir miktar nakit paranızı elinizde tutun, böylece karşınıza çıkan ilk kasiste tükenip iflas etmeyeceksiniz.
Kibir (47%):Girişimcilerin bir çoğu “eğer daha iyi bir fare kapanı üretirlerse bütün dünyanın onların kapısını aşındıracağına” inanır. Eğer pazarlama ve satış ikinci planda kaldıysa bu klasik mühendislik kendini beğenmişliği, pazarlama ve satışı tehdit eder.
Maalesef, iş dünyası zayıf pazarlama veya yanlış kurgulanan satış çabaları nedeniyle başarısızlığa uğramış mükemmel ürünlerle dolu. Kibir startupların başarısız olmasına şu şekillerde neden olur:
Başka ürünlerin rekabet üstünlüğü sağlaması: 19%Zayıf pazarlama: 14%Müşteriyi ihmal etme: 14%Çözüm: Mühendis alımına dikkat ettiğiniz kadar pazarlama ve satış alanında çalışacak kişileri de şirketinizin bünyesine katmaya özen gösterin.
Bencillik (36%):Startuplar yetenekli, deneyimli, enerjisi yüksek ve konusunda uzmanlaşmış çalışanlara ihtiyaç duyarlar.
Yine de, girişimler her zaman bir takım çalışmasının ürünüdür ve takımın içindeki kaprisli bir kişi bu kollektif çalışmanın başarısız olmasına neden olur. Bencillik startupların başarısız olmasına şu şekillerde neden olur:
Doğru ekibin kurulmaması : 29%:Ekip ile yatırımcılar arasındaki uyumsuzluk: 13%Çözüm: Yeni yayımlanan ve bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya çıkan ekip oluşturma hakkındaki “Team Genius” kitabını okuyabilirsiniz.
Üstünkörü Yaklaşım (34%):Büyük şirketler baştan savma bir iş yaptıkları zaman ya markalarının ünü sayesinde bu işten kurtularlar ya da bu sorunu para ile çözmeye çalışırlar.
Girişimciler özenli ve hiç bir şeyin gözden kaçmadığına emin olmalıdırlar. Unutmayın, deha denilen şey detaylara verdiğiniz önem ve işinize gösterdiğiniz özendir. Üstünkörü bir yaklaşım startupların başarısız olmasına şu şekillerde neden olur:
Kötü ürün: 17%Kötü lokasyon: 9%Yasal zorluklar: 8%Çözüm: Eğer biraz daha büyük resmi görmeye eğilimli biriyseniz, ortağınızı detaylara önem veren kişiler arasından seçin.
Dengesizlik (%30):İş/özel hayat arasındaki dengesizliğin stres yarattığı ve kötü kararlar alınmasına yol açtığı konusunda bir çok makale ve kitap yayımlanmıştır. Yine de bir çok startup gece-gündüz çalışma modeli üzerine kurulmuştur. Dengesizlik startupların başarısız olmasına şu şekillerde neden olur:
Odaklanma becerisinin kaybolması: 13%Tutku eksikliği: 9%Psikolojik yıpranma: 8%Esnek Olamamak (17%):Bir startupın, kurumsal işletmeye karşı en büyük avantajı değişime daha hızlı ayak uydurmasıdır.
Yine de doğal bir insan davranışı olarak bir yöntemin çalışmadığı kanıtlansa bile onu yapmaya devam etme eğilimi karşımıza çıkmaktadır. Esnek olamamak startupların başarısız olmasına şu şekillerde neden olur:
Pivot kötüye gider: 10%Pivot başırısız olur: 7%Çözüm: Yönünüzü değiştirmeniz gereken bazı noktaları en başta planlayın. Değişim kaçınılmaz olduğunda ona direnmek yerine onu kabul edin.
http://www.inc.com/geoffrey-james/the-7-real-reasons-startups-fail-and-what-to-do-instead.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder