28 Ekim 2014 Salı

Deep Blue, Kasparov’u ‘Yanlışlıkla’ Yenmiş

Tarihin en dikkat çekici karşılmaşlarından biri olan Deep Blue – Kasparov arasındaki satranç maçı, satranç ustasının mağlubiyetiyle sonuçlanmış ve insan makineye yenilmişti.

Deep Blue ve Kasparov, yaptıkları ilk karşılaşmada 1-1 berabere kalmıştı. Ardından IBM daha güçlü bir bilgisayar olan Deeper Blue’yu geliştirmiş ve Kasparov’un karşısına çıkarmıştı. Deeper Blue, Kasparov’u 1997 yılında yendiğinde bilgisayar bilimi adına çok önemli bir işi başarmıştı.

Fakat Kasparov bu yenilgiyi kabul etmedi ve Deeper Blue’ya bir insan müdahelesi olduğunu iddia etti. Kasparov’a göre Deeper Blue, bir piyon alma eğiliminde olması gerekirken çok farklı ve beklenmedik bir hamle yapmıştı ve bunu ancak bir insan düşünebilirdi.

IBM o yıllarda böyle bir müdahele olduğunu kabul etmedi fakat Deep Blue projesini bitirerek başka bir maç oynanmasına da müsade etmedi.

Şimdi ise ESPN’in belgeseli olayın perde arkasını gözler önüne seriyor. Evet, IBM bir hile yapmamıştı ama Deeper Blue’nun hamlesi onlar için de beklenmedikti. Çünkü bilgisayar, bir sonraki hamleyi hesaplamak yerine bir sonsuz döngüye düşmüş ve bunun sonucunda da anlamsız bir hamle yapmıştı. Bu hamle Kasparov’u öyle hazırlıksız yakaladı ki mağlubiyete giden yolu açan bir hamle yapmak zorunda kaldı.

Bu linkteki videodan 17 dakikalık belgeseli izleyebilirsiniz.

The post Deep Blue, Kasparov’u ‘Yanlışlıkla’ Yenmiş appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder