31 Ekim 2014 Cuma

Xiaomi, Asya’dan Çıkmadan En Büyük 3. Telefon Üreticisi Oldu

Kaynak: IDC

Ucuz iş gücü bir ülkenin kalabalık nüfusa rağmen istihdamda sorun yaşaması ve elbette gelişmemişlik sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Yakın bir zamana kadar çoğunluğu köylerde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan bir millet olan Çinliler, ayrıca dünyanın en kalabalık ülkesi olduğu için de ucuz iş gücünün merkezi haline gelmişti.

Aradan geçen zaman içerisinde Çin’de büyük fabrikalar kuruldu ve Çin dünyanın üretim merkezi haline geldi. Elbette üretimde bu kadar söz sahibi olunca da kendi markalarını yaratıp onlar için de üretmeye başladılar. Şimdilerde Çin, bu değişimin neticesinde yaşam standartlarının arttığı ve insanların şehirlerde yaşamak için göç ettiği bir ülke halinde. Dolayısıyla dünyanın sahip olduklarını onlar da istiyorlar.

Apple’ın Çin’e olan ilgisi de buradan geliyor. 1 milyar insanın yaşadığı bir ülkede tüm dünyada sattıklarından daha fazla akıllı telefon satabilirler. Fakat bu pek kolay bir iş değil zira Samsung bu pazarda oldukça güçlü. Üstelik şimdi bir de Xiaomi var.

Xiaomi, çok yakın zamana kadar sadece Çin pazarı için üretim yapan yerel bir üreticiydi. Hindistan ve Singapur gibi ülkelere henüz yeni açıldılar. Ama sadece Çin pazarındaki başarıları bile onları dünya sıralamasında 3. sıraya taşıdı.

IDC’nin açıkladığı çeyrek rakamlarına göre geçtiğimiz 3 ayda dünyada 325 milyon adet akıllı telefon satılmış. Bunların neredeyse dörtte birini Samsung tek başına satmış. Fakat bu Samsung için bir düşüş göstergesi çünkü bir yıl önce aynı dönemde akıllı telefon pazarının üçte birine sahiplerdi. İkinci sıradaki Apple’ın yeri de değişmiyor. 3. sırada ise sürpriz bir isim olan Xiaomi var. Xiaomi’nin tüm satışlar içerisindeki payı %5. Henüz Asya dışına çıkmamış olan, satışlarının büyük çoğunluğunu Çin’de gerçekleştiren bir şirket için bu önemli bir başarı. Zira HTC, LG, Sony, Lenovo gibi global markaları geride bırakmayı başardılar.

Elbette bu Xiaomi’nin başarısının olduğu kadar Çin’deki akıllı telefon patlamasının da bir göstergesi. Ayrıca Çin’in Ferrari ve Aston Martin gibi lüks otomobil üreticilerinin de en çok satış yaptığı ülke haline geldiğini de hatırlatalım. Çin’de lüks ürünlere olan talep her geçen gün artmaya devam ediyor.

The post Xiaomi, Asya’dan Çıkmadan En Büyük 3. Telefon Üreticisi Oldu appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder