29 Kasım 2014 Cumartesi

Growth Hacker için ilham kaynakları: Razı olma deneyi

Bir ürün ya da hizmeti geliştirdiniz ve artık tüketicilerin karşısına çıkmaya hazırsınız. Ama kullanıcılarla birinci kontağınız ‘Ürünümüz bu ve fiyatı da bu’ şeklinde olursa mutmelen geri dönüşler zayıf olacaktır. Bu noktada kullanıcılar temas kuraken ‘işleri ağırdan almak’ gerekiyor. Bununla ilgili psikoloji deneyleri süreci daha net algılamanızı sağlayacak;

1966′da Jonathan L. Freedman ve Scott C. Fraser, itaat ya da razı olma psikoloji üzerine bir araştırma yapmaya karar verdiler. Bu deneyin amacı, tüketicilerin onlarla kurulan iletişime göre isteklere nasıl cevap verdiğini görmekti. Bir grup ev hanımı arandı ve onlara bir ürün satılması hedeflendi. Ancak bu kişilerin büyük çoğunluğu ürünü almayı reddetti. Bu grup ev hanımı ise öncelikle bir anket için arandı ve hiçbir üründen bahsedilmedi. Aradan bir hafta geçtikten sonra ise ürünleri anlatmak için bir ziyaret teklif edildi. Deney sonucunda görüldü ki ikinci grup ziyaret ve ürünü satın alma konusunda daha istekliydi.

Bunun bir Growth Hacker’a yansıması ise internet ve sosyal medya üzerinden ufak dokunuşlar şeklinde olabilir. Yani kullanıcıya direk bir ürün reklamıyla değil de faydalı blog postları, eğlenceli – bilgilendirici postlarla ulaşarak bir bağ kurmaya başlayabilirsiniz. Bir süre sonra daha büyük bir talebiniz olduğunda – satışa sunulan bir ürün, bir postun paylaşılması, bir konferans daveti – bu kullanıcıların sizin talebinize karşılık vermeye daha istekli olacağını göreceksiniz.

12 Aralık’ta dünyada girişimcilik alanının önemli isimleri İstanbul’da Master In Growth konferansında bir araya gelecek. Master In Growth’a kayıt yaptırmak için: Master In Growth

Kaynak

The post Growth Hacker için ilham kaynakları: Razı olma deneyi appeared first on Etohum.

28 Kasım 2014 Cuma

Growth Hacking’le büyüyenler: YouTube

YouTube, bugün dünyanın en popüler video paylaşım platformu olmasına rağmen bu noktaya çok kolay gelmedi. Özellikle YouTube’un ilk popüler olduğu yıllarda hem uluslararası hem de lokal rakipler sitenin karşısına ciddi bir rekabet için çıkmıştı.

YouTube’un bu rekabette önde olmasını sağlayan elbette güvenilir ve sürekli gelişen yapısı oldu. Daha önce de söylediğimiz üzere öncelikle ürünün kendi başına rakipler arasında sıyrılabilecek kadar başarılı olmasını sağladılar. Ardından da devreye Growth Hacking girdi.

YouTube, Google tarafından satın alınmasına rağmen hiçbir zaman büyük reklam bütçeleri kullanmadı. Hep viral etki üzerine yoğunlaştılar ve bunda da başarılı oldular.

YouTube’un Growth Hacking konusundaki en başarılı hamlesi şüphesiz ‘embed’ yani yerleştirme fonksiyonu oldu. Birçok web sitesi, büyümeyi siteyi ziyaret eden kullanıcı sayısında görmek ister. Ancak YouTube, bunu video izlenme rakamlarında sağlamaya karar verdi ve her kullanıcının internetin sonsuz dünyasında videoları istediklerin internet sitesine yerleştirebilmesini olanak sağlayan embed kodunu popüler hale getirdiler.

Bu özellik hem kullanıcıların yükleme ve paylaşım için YouTube’u seçmesini sağladı, hem de video öncesi reklamları, video sonrası önerileri sergileme gibi farklı pazarlama imkanlarını sundu. Kullanıcı reklama tıkladığı zaman video sayfasına ya da yine YouTube reklamının bulunduğu bir landing page’e, diğer videolara tıkladığı zaman da sonunu zor getirebildiği bir merak döngüsüne yönlendiriliyor. Böylece ortaya bir ‘viral loop’ çıkarmayı başarmış oluyorlar. “Arif’in Manchester’a attığı golü arıyordum” esprisi de bu etki sonrası ortaya çıktı.

Elbette Google’ın da gücünü arkasına alan YouTube, Google aramalarında video sonuçlarının üst bölümde sergilenmesinden de faydalandı. Fakat bugün geldiğimiz noktada YouTube, aynı zamanda başlı başına önemli bir trafiği olan bir arama motoru.

12 Aralık’ta dünyada girişimcilik alanının önemli isimleri İstanbul’da Master In Growth konferansında bir araya gelecek. Master In Growth’a kayıt yaptırmak için: Master In Growth

The post Growth Hacking’le büyüyenler: YouTube appeared first on Etohum.

27 Kasım 2014 Perşembe

Etohum Yarın Ankara’da

Etohum toplantıları, Kasım ayında son kez Ankara’da düzenlenecek.

27 Kasım Perşembe günü düzenlenecek olan toplantıda girişimciler, Türkiye’nin başarılı girişimcileriyle buluşma fırsatı elde edecek. Etkinliğin programı şu şekilde;

Program

12:30 Kayıt – Networking13:00 Hoşgeldiniz – Burak Buyukdemir – Ussal Şahbaz13:10  Fatih İşbecer – Monitize14:10 Ozan Yerli  - Connected2me14:30 Çay Kahve Arası14:45 Güven Sak – TEPAV15:00 Kerem Çalışkan – Infodif

15:15 Panel: ” Erken aşamadaki şirketlerin en çok karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri ”Moderator: Burak BuyukdemirBarış Okur, Emin Okutan, Ussal Şahbaz, Kazım Yalçınoğlu

15:45 Girişimci sunumları

PiralevGameLooperShamansoftEvrekaTheGardropFeedtickEasyguitar16:30 Kapanış – Ussal Şahbaz

17:00 Networking

TEPAV – TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım’da düzenlenecek olan toplantıya bu linkten kayıt olabilirsiniz.

The post Etohum Yarın Ankara’da appeared first on Etohum.

25 Kasım 2014 Salı

Etohum başvuruları için son bir hafta

Etohum 2015 için başvurular 30 Kasım’da sona eriyor.

Etohum, Türkiye çapında fikirlerine ve çalışmalarına güvenen girişimcileri bir araya getirecek olan Etohum 2015 listesi için başvuruları 30 Kasım’a kadar kabul ediyor. Başvurular arasında seçilecek girişimciler Etohum’un girişimci listesine katılacak ve projelerini geleceğe taşıma konusunda önemli imkanlara erişme şansı elde edecek.

Girişimin hedefi, iş modeli, şirket olup olmama, yatırım potansiyeli gibi kriterlere göre değerlendirilerek seçilecek girişimlere, ilk etapta sunum yapmanın incelikleri ve yatırımcıların beklentileri üzerine üç aylık bir eğitim verilecek. Ardından Etohum Yatırımcı Kulübü’ne sunum yapacak olan girişimciler, şirketlerine yatırım alabilmek için melek yatırımcılarla daha detaylı görüşme fırsatı yakalayabilecekler.

Program kapsamında seçilen girişimler, Şubat ayında Etohum tarafından düzenlenen Startup Turkey konferansına davet edilecek. Girişimciler; iş planından proje yönetimi ve sunum tekniklerine kadar birçok konuda verilecek bilgilendirmeden sonra, kurmak istedikleri şirketin iş planlarını ve/veya internet sayfalarını hazırlama aşamasında mentorlardan koçluk ve yönlendirme alabilecekler.

Bu yıl Etohum; MasterCard ile birlikte Fintech alanında girişimlere özel imkanlar sunarken yine Turkcell ve Microsoft Ventures gibi iş ortaklarıyla birlikte hem telekomünikasyon hem de uluslararası pazara açılma konusunda önemlir fırsatlar yaratacak.

Etohum’a başvurmak için: http://basvuru.etohum.com/

The post Etohum başvuruları için son bir hafta appeared first on Etohum.

24 Kasım 2014 Pazartesi

Growth Hacking ustaları İstanbul’a geliyor

12 Aralık’ta Etohum olarak düzenleyeceğimiz Master in Growth konferansında, Türkiye’yi sektörün dünya çapında yükselen kavramlarından biri olan Growth Hacking ile tanıştıracağız. 

Etohum konferansları kapsamında düzenlenen ve dünyanın en başarılı dijital pazarlama uzmanlarının katılacağı bir günlük Master in Growth konferansı, girişimcilik dünyasının son yıllarda en gözde kavramlarından biri olan Growth Hacking’i masaya yatırıyor. Wyndham Grand Hotel’de düzenlenecek olan konferans, işini büyütmek isteyen online girişimler için “düşük bütçeli online pazarlama” olarak tanımlanabilecek geleceğin pazarlama yöntemini, dünya çapından örnekler ve çarpıcı büyüme stratejileriyle ele alacak.

2010 yılında ortaya atılan ve erken aşama internet girişimleri için ideal bir kavram olan Growth Hacking, online pazarlamadan farklı olarak, avantaj sağlayan her türlü metriği dikkate alıp kısıtlı bütçelerle eldeki verileri analiz etme, test etme ve ölçümleme prensibine dayanıyor. Ürün, ürün ekipleri ve pazarlamacılar arasındaki sınırları ortadan kaldıran Growth Hacking uzmanları, büyüme odaklı bir bakış açısıyla kullanıcı alışkanlıkları ve üyelik süreçlerini a’dan z’ye irdeliyor ve pazarlama alanında en iyi uygulamaları düşük bütçelerle hayata geçiriyorlar. A/B testinden Google Analytics’e, SEO’dan viral pazarlamaya kadar pek çok uygulama, merak ve yaratıcılıkla beslenen Growth Hacking sürecinde kullanılıyor. Facebook, Twitter, AirBnB, Dropbox, LinkedIn gibi dev şirketler de, bu yeni kavramın getirilerinden faydalanan şirketler arasında.

Konferansın konuşmacıları arasında 500 Startups’tan Distribution Hacker-in-Residence Mathew Johnson,  Traction: A Startup Guide to Getting Customers kitabının yazarı Justin Mares, Quint Growth kurucusu Jamie Quint, AngelList’ten Venture Hacker Dave Zohrob ve Boostable Kurucu Ortağı Selçuk Atlı gibi Growth Hacking’de ün salmış sektörün başarılı isimleri yer alıyor.

Etkinlik dâhilinde bahsedilecek konular şu şekilde sıralanıyor:

Growth Hacking nedir?Analiz MühendisliğiArama Motoru OptimizasyonuWeb Sitesi Optimizasyonuİçerik PazarlamaGirişimciler için Lean MarketingE-Posta PazarlamaRemarketing OptimizasyonuDönüşüm OptimizasyonuÜcretli ve Organik Müşteri Kazanımı

Growth Hacking konferansına katılmak isteyenler  buradan form doldurarak kayıt yaptırabilirler.

The post Growth Hacking ustaları İstanbul’a geliyor appeared first on Etohum.

21 Kasım 2014 Cuma

Tommy Walker Master In Growth Konferansında

ConversionXL yönetici editörü, pazarlama ve internet üzerine birçok yayında yazar ve SocialFilter platformunun kurucusu olan Tommy Walker, Master In Growth konferansı konuşmacıları arasında yerini aldı.

Şu sıralar ConversiyonXL’nin yönetici editörü olan Tommy Walker; Technorati Media, MarketinProfs, Unbounce, Hubspot, Problogger, CrazyEgg, Smashing Magazine gibi yayınlarda da yazarlık yapıyor. Kendi projesi olan Inside My Mind internet programının da sunucusu.

Pazarlama ve online eğitim alanında tecrübeli bir isim olan Tommy Walker’ın SocialFilter adında bir girişimi de mevcut. Sosyal pazarlama alanında çözümler sunmayı amaçlayan SocialFilter şu sıralar kapalı beta sürümüyle test aşamasında.

Tommy Walker, 12 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenecek olan Master In Growth konferansında sahne alacak ve Growth Hacking konusundaki tecrübelerini aktaracak.

Master In Growth’a kayıt olmak için: http://masteringrowth.com/

The post Tommy Walker Master In Growth Konferansında appeared first on Etohum.

20 Kasım 2014 Perşembe

Röportaj: PakWheels CEO Muhammad Raza Saeed

Pakistan tarihindeki en büyük girişimlerden biri olan PakWheels’in arkasındaki şirket, Muhammad Raza Saeed’in kurucu ortağı olduğu PakVentures. Saeed, Etohum websitelerinden biri olan Startupist.com için Pakistan’ın internet ve girişimcilik ekosistemini anlattı.

Pakistan, adı girişimcilik ve inovasyon ile anılan bir ülke olmasa da aslında gelecek yıllar için büyük bir potansiyele sahip. 25 ila 30 milyon internet kullanıcısının bulunduğu Pakistan, dünyanın en kalabalık 6. ülkesi. Önümüzdeki yıllarda internet kullanıcılarının sayısının hızla artması bekleniyor. 2019 yılına kadar ülkede 100 milyon internet kullanıcısı olacağı öngörülüyor.

PakWheels, Pakistan’ın en büyük otomobil ilan sitesi. Aylık 18 milyon ziyaretçisi bulunan sitede aylık 30 milyon ilan listeleniyor. Tüm bu potasiyeliyle birlikte 3.5 milyon dolar yatırım alan PakWheels, Pakistan tarihinde en büyük yatırımı alan girişim olma unvanına sahip.

Genç bir girişimci olan Muhammad Raza Saeed, PakWheels’in ardındaki PakVentures şirketinin kurucularından. Kendisiyle hem PakWheels hem de Pakistan’ın girişimcilik ekosistemi üzerine gerçekleştirdiğimiz röportajın kısa halini aşağıda bulabilirsiniz. Uzun versiyon için buraya tıklayın.

The post Röportaj: PakWheels CEO Muhammad Raza Saeed appeared first on Etohum.

19 Kasım 2014 Çarşamba

Borsa İstanbul Özel Pazar girişmcilerle yatırımcıları buluşturacak

Borsa İstanbul’un girişimcilerle yatırımcıları ortaklıklar kurmak amacıyla bir araya getirecek olan platformu Borsa İstanbul Özel Pazar faaliyete geçti.

Borsa İstanbul’un şirketlere halka açılmadan finansman bulma, payını satmak isteyen şirket ortaklarına likidite sağlama, yatırımcılara ise hem yeni yatırım seçenekleri hem de yatırımlarını likide edebilme imkânı sunan Özel Pazar platformu girişimcilik ekosisteminin paydaşları ve temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen gong töreni ile başladı.

Halka açılmadan pay alımı-satımı amacıyla şirketler ile yatırımcıları bir araya getiren web tabanlı ve üyelik bazlı bir platform olan Özel Pazar, şirketlere halka açılmadan finansman bulma, payını satmak isteyen şirket ortaklarına likidite sağlama, yatırımcılara ise hem yeni yatırım seçenekleri, hem de yatırımlarını likide edebilme imkânlarını sunacak.

Yeni pazar yeri sayesinde hem erken aşama Yeni Girişimler, hem de girişiminde yol kat ederek belirli bir büyüklüğe erişmiş Yükselen Girişimler, nitelikli ya da lisanslı melek yatırımcılara doğrudan erişim imkanı bulacak. Pazarda, ortaklık ve pay alım-satım sürecinde ihtiyaç duyulan hukuki ve finansal danışmanlık gibi birçok konuda şirketler ile yatırımcılara destek olacak Servis Sağlayıcılar ve Aracılar da yer alacak olup gerekli olan tüm hizmetler tek platformdan sunulacak.

The post Borsa İstanbul Özel Pazar girişmcilerle yatırımcıları buluşturacak appeared first on Etohum.

18 Kasım 2014 Salı

Celal Karadoğan artık bir sosyal girişimci

Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü kurucusu Celal Karadoğan, geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler’in 1000 Yıl Kalkınma Hedefleri kapsamında belirlenen ‘Dünyaya ilham veren 10 gönüllü’ arasında yer aldı.

Uzun yıllar profesyonel tekerlekli sandalye basketbolu oynayan Celal Karadoğan, Türkiye’de engellilere bakış açısının acıma kültürü altında olmasının engelli bireyleri daha pasif hale getirdiğini düşünerek bu soruna bir çözüm aramak üzere yola çıkıyor. Bu anlayışı değiştirmeye yönelik sistematik çözümler getirmek amacıyla da 2005 yılında Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü’nü kuruyor.

Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü, Celal Bey’in gençlere olan inancıyla hızla gelişiyor ve bünyesinde birçok başarılı sporcuyu barındırır hale geliyor. Kulübün engelli ve engelsiz sporcuları atletizm, masa tenisi ve yüzme branşlarında Atletizm Dünya Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası, Masa Tenisi Avrupa Şampiyonası gibi önemli şampiyonalarda madalya ve derecelere sahip. Kulüp şimdi de 2016’da Brezilya’da yapılacak Paralimpik Oyunlar’a değişik branşlarda en az 10 sporcu göndermeyi hedefliyor.

1000 çocuk ve genç proje geliştirme fırsatı yakaladı

Engelli ve engelsiz gençlerin el ele vererek engellerin üzerinden geldiğini belirten Celal Karadoğan, ‘Burada birlikte çalışan engelli ve engelsiz gençler farklılıklarına rağmen eşit olduklarını anlıyor. Kulüpte gerçekleştirilen spor, sanat, eğitim desteği gibi faaliyetlerde engelli bireylerin eğitmen, antrenör olarak yer alması önyargıları yıkıyor. Ayrıca gençleri birer elçi olarak gündelik hayatlarında engelli haklarını savunmaya teşvik ediyor. Bugüne kadar 1000’den fazla çocuk ve genç, birlikte proje geliştirme fırsatını yakaladı. Bu fırsatları artırmak için deneyimlerimizi diğer gençlik ve engellilik örgütleriyle paylaşıyor ve ülke düzeyinde politikaları etkilemeyi amaçlıyoruz’ dedi.

Daha Fazla Sağlık için sosyal girişimcilere tam destek

Boehringer Ingelheim ve uluslararası sosyal girişimcilik ağı Ashoka’nın birlikte dört yıldır devam ettirdiği sosyal sorumluluk projesi Daha Fazla Sağlık kapsamında, Celal Bey’e maddi destekten halkla ilişkiler ve stratejik danışmanlığa, kurumsal gelişimden etkinlik organizasyonuna kadar birçok alanda profesyonel destek verilecek.

Basın Bülteni

The post Celal Karadoğan artık bir sosyal girişimci appeared first on Etohum.

17 Kasım 2014 Pazartesi

Etohum 2015 başvuruları Kasım ayı sonunda bitiyor

Ekim ayından itibaren genç girişimcilerle görüşmeye başlayan Etohum ekibi, son başvuruları kasım ayı sonuna kadar kabul edecek. 30 Kasım son başvuru tarihi.

Ekim ayından itibaren genç girişimcilerle görüşmeye başlayan Etohum, 30 Kasım’da başvuruların sona ermesiyle birlikte seçim sürecini başlatacak ve Etohum 40 listesini açıklayacak. Bu 40 girişim aralık başlarından itibaren 3 aylık bir sürece dahil olacak.

Ocak ayında Etohum 40 girişimcileri yatırımcılarla bir araya gelecek ve sunumlar yapacak. Şubat ayında ise onları önemli bir tecrübe bekliyor olacak. Şubat ayında Antalya’da düzenlenecek olan Startup Turkey’de girişimciler VC’lerle buluşma fırsatı bulacak.

Eğer Etohum girişimleri arasında yer almak istiyorsanız başvuru için son günleri değerlendirin. Başvuru için bu linke tıklayabilirsiniz.

The post Etohum 2015 başvuruları Kasım ayı sonunda bitiyor appeared first on Etohum.

15 Kasım 2014 Cumartesi

Mattan Griffel Master In Growth Konferansında

Online eğitim üzerine yoğunlaşan One Month’un kurucusu ve CEO’su olan Mattan Griffel, Master In Growth konferansında Growth Hacking tecrübelerini katılımcılarla paylaşacak.

Eğitimini New York Üniversitesi’nde felsefe üzerine yapan ve metafizik – bilinç üzerine bir tezle mezun olan Mattan Griffel, ardından kendi girişimini hayata geçirmek için çalışmalara başlamış. Griffel’in kurucu ortak olduğu One Month, online eğitim alanında dikkat çeken girişimlerden biri. Ruby on Rails eğitimi için One Month Rails isimli bir eğitim programı geliştiren One Month, kendi alanında en çok satan işlerden birine imza atmış.

One Month, Y-Combinator destekli bir girişim.

Griffel aynı zaman New York’un 30 yaşın altındaki girişimciler oluşturduğu şehir temsilcileri grubunun bir parçası ve geçmişte Pepsico, Bloomberg, GM, NYSE gibi şirketlere danışmanlık yapmış. Ayrıca birçok üniversitede konuşmacı olarak yer almaya da devam ediyor.

Mattan Griffel, 12 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenecek olan Master In Growth konferansında sahnede olacak. Master In Growth’a kayıt olmak için: http://masteringrowth.com/

The post Mattan Griffel Master In Growth Konferansında appeared first on Etohum.

14 Kasım 2014 Cuma

Türkiye’de işsizliğin çözümü girişimcilik

Global denetim ve danışmanlık şirketi EY (Ernst & Young) ,  “Yeni Kuşağı Kaybetmemek” (“Avoiding a Lost Generation”) isimli bir rapor yayınladı. Raporda tüm dünyada genç nüfusun karşılaştığı işsizlik problemleri irdeleniyor. Bu problemi çözmek için sunulan öneri ise girişimcilik.

Raporda; Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Hindistan, Çin, ABD’nin üye olduğu G20 ülkelerinde ekonomik büyüme sürse de genç nüfus işsizliğinin hala ciddi bir sorun olarak varlığını koruduğu belirtiliyor. 2013 yılı sonunda genç nüfus işsizlik oranının Avrupa Birliği’nde yüzde 23,4, G20 ülkelerinde ise ortalama yüzde 16,1 seviyesinde olduğu bilgisine yer verilmiş. Türkiye’de ise bu rakam 2013 yılı sonu itibariyle yüzde 19 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye’nin G20 ülkeleri içerisinde en fazla genç nüfusa sahip 8. ülke olduğu belirtilen raporda, Türkiye düşük ekonomik büyüme hızı ve gençlere yönelik düşük iş kalitesi ile Arjantin, Güney Afrika, Hindistan, Suudi Arabistan ve İtalya’nın da içinde yer aldığı grup içinde gösterilmiş.

Raporda, gençler arasında işsizliğin bertaraf edilmesi adına en etkin çözümlerden birinin girişimciliği desteklemek olduğu vurgulanırken bunun için hükümetlere 10 temel tavsiyede bulunulmuş.

Bu tavsiyeler şu şekilde sıralanıyor:

1- Devletin sağladığı ya da desteklediği finansal eğitim ve mentörlük mekanizmaları kurulmalı.

2- Alternatif finansman kaynaklarının özendirilmesi konusunda risk sermayesi şirketlerine ve melek yatırımcılara, startup şirketlere yatırım yapmalarını sağlamak için teşvikler verilmeli.

3- Yeni kurulan şirketlere, kamu kaynaklarından düşük maliyetli krediler kullandırılmalı.

4- Bankaların bünyesinde küçük firmalara ve girişimcilere kaynak sağlamak için ayrı bir kredi sınıfı oluşturulmalı ve mikro kredi uygulamaları yaygınlaştırılmalı.

5- Yeni girişimlere yapılan yatırımlar için vergi avantajları sağlanmalı.

6- Vize kurallarını değiştirerek ve finansal destek sağlayarak yetenekli girişimciler teşvik edilmeli.

7- Vergi uygulamaları basitleştirilmeli ve genç girişimcileri zorlayabilecek bürokratik engeller azaltılmalı.

8- Gençlerin erken yaşlarda girişimciliğe ilgi göstermesi için girişimcilikle ilgili pozitif söylemler yaratılmalı.

9- Birbiriyle ilişikli yetenekli girişimcileri bir araya getirmek için iş geliştirme merkezleri kurulmalı ve güçlendirilmeli.

10- Bölgesel girişimcilik ekosistemleri ve kurumları oluşturulmalı.

Gençler en çok finansmana ihtiyaç duyuyor

Rapor hazırlanırken dünyanın çeşitli ülkelerinden 1.500 genç girişimci ile anket çalışmaları da yapılmış. Buna göre gençler yüzde 73’lük oranla en çok finansal kaynaklara ihtiyaç duyduklarını belirtmiş. İkinci sırada yüzde 66 ile eğitim gelirken, eğitimi yüzde 51 ile daha destekleyici girişimcilik kültürü takip etmiş.

The post Türkiye’de işsizliğin çözümü girişimcilik appeared first on Etohum.

13 Kasım 2014 Perşembe

İş dünyasının liderleri G3 Forum’da girişimciliği anlatacak

İş dünyasının önde gelen liderleri, 18 Kasım Salı günü girişimcilik için bir araya geliyor.

Geleceği Gücü Girişimciler yani G3 Forum, 18 Kasım Salı günü İstanbul’da Suada’da gerçekleştirilecek. İş dünyasının öncü isimlerini öğrenciler, sivil toplum temsilcileri ve geleceğin girişimcileriyle buluşturmayı hedefleyen konferansta birçok önemli isim konuşmacı olarak yer alacak.

Bu yıl girişimci adaylarının yuvarlak masalarda konuşma fırsatı bulacağı isimler arasında; TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Gate Events Kurucu Başkanı Selçuk Kiper, Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın, TOBB Girişim Sermayesi Sektör Meclisi Başkanı Göktekin Dinçerler, GBA Başkanı Emre Kurttepeli, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, UGM Başkanı Sezai Hazır, Simit Sarayı Kurucusu Haluk Okutur ve TEB Holding Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil gibi çok değerli 90 isim bulunuyor.

Forumun panel bölümde, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gazeteci Cüneyt Özdemir’in moderatörlüğünde, Türkiye Ekonomisi çerçevesinde girişimciliğin öngörülen rolünü tartışacak.

Kapanış bölümünde ise başarılı televizyoncu Acun Ilıcalı, iş hayatındaki tecrübelerini genç girişimcilerle paylaşarak, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk’un sorularını yanıtlayacak.

Konferans hakkında daha detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz: http://g3forum.com/

The post İş dünyasının liderleri G3 Forum’da girişimciliği anlatacak appeared first on Etohum.

12 Kasım 2014 Çarşamba

Etohum Londra Konferansı yarın gerçekleşecek

Etohum’un İngiltere’de girişimcilerle bir araya geleceği Londra Konferansı yarın (12 Kasım) gerçekleşecek.

Etohum Londra Konferansı’nda birçok başarılı girişimci ve iş adamı konuşmacı olarak yer alacak. Konuşmacılar şu şekilde; Pru Ashby, Burcak Unsal, Nevzat Aydın, Koray Karataş ve Ferhan Cook, Ferruh Mavituna, Bora Kızıl, Ozgur Altan ve Sarah Drinkwater.

London & Partners’da teknoloji sorumlusu olan Pru Ashby daha önce Sidney ve Şangay’da birçok farklı şirkette çalıştıktan sonra Londra’ya yerleşmiş. Think London’da iş geliştirme müdürü olarak çalışan Ashby, ardından London & Partners’a katılmış. Şuan şirketin devlet ilişkileri sorumlusu, teknoloji sorumlusu ve kıdemli iş geliştirme müdürü olan Pru Ashby, Tech City UK’de de işbirliği sorumlusu rolünü üstlenmiş durumda.

Burçak Ünsal ise Türkiye’nin en önemli ve tanınmış avukatlarından biri. Ünsal Gündüz Hukuk Ofisi’nin sahibi olan Burçak Ünsal, aralarında Google ve YouTube’un da bulunduğu bir çok teknoloji şirketininin hukuk danışmanlığını yapmıştır.

Nevzat Aydın, hepimizin tanıdığı üzere YemekSepeti’nin kurucusu ve Türkiye’nin en önemli girişimcilerinden biri.

Ferhan Cook, Türkiye’nin en başarılı iş kadınlarından biri. Daha önce Apple’ın Amerika’daki merkezinde ve Paris’te multimedya başkanı olarak 11 yıl görev yapan Cook, birçok farklı şirketteki deneyimlerinin ardından m-Spark.org’u hayata geçirmiş. Kendisi aynı zamanda Galata Business Angels oluşumunun da kurucu üyelerinden biri.

Koray Karataş, Hacettepe Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühensdisliği ve Bilkent Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisans eğitimi gördü. 15 yıl kadar büyük ölçekli Kamu Yazılım projelerinde görev aldı. Ardından Almanya Siemens firmasının merkezinde görev yapmaya başlayan Karataş, 2006 yılında  görevinden ayrılarak kendi girişimini hayata geçirdi akakce.com’u kurdu ve halen bu şirketin yöneticiliğini yapmakta.

Ferruh Mavituna, internet ortamında güvenlik odaklı bloguyla ciddi bir kitleye ulaşarak adını duyurmuştu. Ardından 2009 yılında kendi online güvenlik şirketi olan Netsparker’ı kuran Mavituna, şuan İngiltere’de bu şirketin yöneticiliğini yapmaya devam ediyor.

Bora Kızıl, internet ve ödeme alanında faaliyet gösteren farklı şirketlerde çalıştıktan sonra 2012 yılında nazillisepeti.com ismiyle kendi girişimini hayata geçirmiş. Kızıl 2012 yılından bu yana ayrıca Angel Labs’ta lider eğitmen olarak da görev yapıyor. Angel Labs, Avrupa’da melek yatırımcılık konusunda danışmanlık veren bir şirket.

Özgür Altan, öğrenim hayatını Boğaziçi Üniversitesi ve London Business School’da tamamladıktan sonra bankacılık alanında çalışmaya başladı. İngiltere’de bankacılık alanında 12 yıllık bir tecrübeye sahip olan Altan, şu sıralar European Investment Fund’da yatırım yöneticisi olarak görev yapıyor.

Sarah Drinkwater, Etohum toplantısının da gerçekleşeceği Google’ın Campus London yerleşkesinin yöneticisi olarak çalışıyor. İngiltere’de birçok önemli yayında yazar olarak çalışan Drinkwater, ardından Google’a katılmış ve birçok farklı görevde bulunmuş. Şimdilerde de Campus London’ın baş yöneticisi konumunda.

Etohum Londra Konferansı’na halen kayıt yaptırmadıysanız: http://london.etohum.com/

The post Etohum Londra Konferansı yarın gerçekleşecek appeared first on Etohum.

11 Kasım 2014 Salı

Selçuk Atlı 12 Aralık’ta Master In Growth Konferansında

Farklı çalışmalarıyla yurt dışında en tanınmış Türk girişimcilerden biri olan Selçuk Atlı, 12 Aralık’ta İstanbul’da Master In Growth konferansında konuşacak.

Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü yüksek bir dereceyle bitiren Selçuk Atlı, ardından Politecnico di Milano Üniversitesi’nde iletişim ve ürün tasarımı üzerine lisansüstü eğitim almıştır. Master derecesini ise New York’ta bulunan Renssealaer Polytechnic Institute’de almıştır.

Öğrenim hayatı boyunca da birçok farklı girişimde yer alan Selçuk Atlı, ardından sosyal medya reklamlarını otomatik bir altyapı üzerinden yönetmeyi mümkün kılan SocialWire’ı kurmuştur. Ardından yine bir online reklam platformu olan Boostable‘in kurucularından biri olan Atlı, YCombinator’den destek alarak çalışmalarına San Francisco’da devam ediyor.

Dünya Bankası’ndan inovasyon ödülü alan, Facebook’un inovasyon ödüllerine SocialWire projesiyle aday gösterilen ve Endeavor.org‘un yüksek etkileri girişimcileri arasında yer alan Selçuk Atlı, aynı zamanda müziğe olan ilgisiyle de tanınır. Atlı’nın kendi besteleri mevcut ve İstanbul – New York ve Milano’da çeşitli gruplarla birlikte müzik yapmış.

Master in Growth konferansı için biletler tükenmeden kayıt olun: http://masteringrowth.com/

The post Selçuk Atlı 12 Aralık’ta Master In Growth Konferansında appeared first on Etohum.

10 Kasım 2014 Pazartesi

Bernard Huang Master In Growth konuşmacıları arasına katıldı

Oldukça farklı bir geçmişe sahip olsa da Growth Hacking alanında önemli bir isim olmayı başaran Bernard Huang, 12 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenecek Master In Growth konferansında konuşacak.

Bernard Huang, geçmişte özellikle restorancılık alanıyla ilgilenmiş. 2010 – 2011 yılları arasında bir barbekü restoranına ortak olan Huang, 2013 yılında da yine restoran sektöründen önemli isimleri ve bloggler’ları bir araya toplayarak SXSW’in en büyük ikinci etkinliğine imza atmayı başarmış. Bunu yaparken sadece 200 dolarlık bir bütçe kullanmış. Bu da Huang’ın Growth Hacking alanında neden ön plana çıktığını gösteren örneklerden biri.

Huang startup’lara da yabancı değil. 2011 yılında Mosec isminde bir tür mobil sekterlik hizmeti üzerinde çalışan Huang, bu projesi için 70 bin dolarlık yatırım almayı başarmış. Yine 2013 yılı içerisinde de ev yapımı yemeklerin internet üzerinden satıldığı Food By People projesini hayata geçirmiş. Bu proje, Wired’a da konu olan 37 dolarlık yatırım alan 6 projeden biri olmuş. (Evet, sadece 37 dolar)

Bernard Huang şu sıralar emlak brokerliği üzerine çalışan 42Floors şirketinde Growth Hacker olarak görev yapıyor.

Bernard Huang ve daha birçok önemli Growth Hacker’in sahne alacağı Master In Growth konferansına bu linkten kayıt olabilirsiniz.

The post Bernard Huang Master In Growth konuşmacıları arasına katıldı appeared first on Etohum.

8 Kasım 2014 Cumartesi

Growth Hacking’le büyüyen şirketler: PayPal

Growth Hacking, bazen çok küçük adımlarla çok değerli sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir. PayPal’ın eBay’de uyguladığı ‘logo’ hamlesi de bu konuda en iyi örneklerden biri.

PayPal, bir ödeme alternatifi olarak internette yerini aldığında özellikle kredi kartlarına alternatif olması açısından büyük avantaj elde etmişti. Ancak kullanıcılar PayPal’ı tanımıyordu ve bu sebeple şirketin potansiyeline ulaşması için farklı hamleler yapması gerekliydi.

eBay dünya çapında en büyük e-ticaret sitelerinden biri olarak PayPal için önemli bir hedefti. Birçok satıcı da eBay’de PayPal’i ödeme alternatifi olarak sunuyordu. Dolayısıyla geriye sadece alışveriş yapan kullanıcıların dikkatini çekmek kalmıştı.

PayPal, kullanıcıların ilgisini çekebilmek için eBay ile bir anlaşma yaptı. Bu anlaşma neticesinde ödeme alternatiflerinin bulunduğu sayfada MasterCard ve Visa logolarının yanına PayPal da logoyla gösterilmeye başlandı. Bu elbette çok hızlı bir şekilde PayPal’ın marka bilinirliğini artırdı ve kullanıcılar PayPal’e üye olmaya başladı.

Bugün PayPal, ödeme yöntemleri arasında dünyanın en popülerlerinden ve eBay tarafından 1.5 milyar dolarlık bir bedelle satın alındı. Şimdilerde eBay sadece PayPal’i logoyla gösteriyor.

The post Growth Hacking’le büyüyen şirketler: PayPal appeared first on Etohum.

7 Kasım 2014 Cuma

‘Sosyal Girişimle Güçlenen Kadınlar’ bir araya geliyor

Kadınların iş dünyasında tartışılmaz çok büyük bir rolü var ve her geçen gün daha fazla kadın girişimci, fikirlerini projelere dönüştürerek yeni startup’ları hayata geçiriyor.

İş kadınları, Global Girişimcilik Haftası kapsamında Ashoka ve Yenidenbiz.com işbirliği ile düzenlenen Sosyal Girişimle Güçlenen Kadınlar panelinde bir araya geliyor. 17 Kasım Pazartesi günü İstanbul Emirgan’daki S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleştirilecek olan etkinlik, saat 09:00′da başlayacak ve 11:30′a kadar devam edecek.

Sosyal Girişimle Güçlenen Kadınlar panelinde sahneye çıkacak olanlar ise Egon Zehnder ve Yenidenbiz.com’dan Ayşe Güçlü Onur, B-fit’ten Bedriye Hülya, Turkish Win’den Melek Pulatkonak, 4carma.com’dan Sandrine Ramboux ve tarimsalpazarlama.com’dan Tülin Akın.

Panele katılmak için info@yenidenbiz.com adresine e-posta atarak, başvurda bulunabilirsiniz.

The post ‘Sosyal Girişimle Güçlenen Kadınlar’ bir araya geliyor appeared first on Etohum.

6 Kasım 2014 Perşembe

Skipso Labs Fintech girişimlerini mücadeleye davet ediyor

Avrupa’da girişimcileri desteklemek amacıyla faaliyet gösteren Skipso Labs, finansal teknolojiler yani ‘Fintech’ üzerine çalışan girişimleri desteklemek için bir etkinlik düzenliyor.

Bir Avrupa bankası tarafından Fintech alanında özgün çözümler elde etmek için başlatılan etkinlik, Skipso Labs aracılığıyla girişimcilere ulaşıyor. İki açık çağrı ile başvurular ikiye ayrılmış: Capital Markets ve Transaction Banking. Başvuru şartlarıyla ilgili bilgiye bu linkten erişebilirsiniz.

Etkinlik sayesinde çözümleri öne çıkan girişimciler banka tarafından desteklenecek ve ürünün piyasaya sürülmesi sağlanacak.

Bu mücadeleye 30 Aralık’a kadar başvuru yapılabiliyor.

http://fintechopen.skipsolabs.com/en/

The post Skipso Labs Fintech girişimlerini mücadeleye davet ediyor appeared first on Etohum.

5 Kasım 2014 Çarşamba

PhotoMath akıllı telefon kamerasıyla matematik problemlerini çözüyor

PhotoMath isimli uygulama, kamera üzerinden algıladığı matematik problemlerini çok hızlı bir şekilde çözebiliyor.

Uygulama, akıllı telefonların kamerasını kullanıyor. Kamera üzerinde algılanacak nokta bir çerçeve üzerinde gösteriliyor ve bu çerçeve içerisine giren problemler çözülebiliyor. Çerçeveyi el ile ayarlamak ve genişletmek de mümkün. Problem algılandığında neredeyse 1 saniye sürede sonuç ekrana yansıyor. PhotoMath nispeten karmaşık problemleri de çözebiliyor. Yani birden fazla işlem içeren problemler ve karekök işlemlerinin üstesinden gelebiliyor. Ekip, daha karmaşık problemlerin de uygulama tarafından çözülebilmesi için çalışmalarına devam ediyormuş.

PhotoMath’in en dikkat çekici özelliklerinden biri de ‘Steps’ özelliği. Bu özellik, sonuç hesaplandığında ekranın alt kısmında beliriyor ve size sonuca ulaşırken izlenen adımları gösteriyor.

PhotoMath rakamlarla içli dışlı olan kişiler için faydalı bir uygulama olabilir. Şuan için iOS ve Windows Phone versiyonları ücretsiz olarak yayınlanmış durumda. Android versiyonu ise 2015′in başlarında yayınlanacakmış.

Uygulamayla ilgili tek eleştiri ise öğrenmeyi körelteceği yönünde. Tembelliğe alıştıracağı kesin. Ayrıca adımları da gösteriyor olması, sınavlarda kopya çekmek için kullanılabileceği anlamına geliyor.

The post PhotoMath akıllı telefon kamerasıyla matematik problemlerini çözüyor appeared first on Etohum.

4 Kasım 2014 Salı

Etohum ve Turkcell’den girişimcilere ortak çağrı

Etohum ve Turkcell, Türkiye’deki girişimcileri desteklemek için yeni bir iş ortaklığına imza attı.

Etohum, yeni dönemde Turkcell ile birlikte Türkiye’deki girişimcilere destek olmaya devam edecek. Etohum’un iş ortaklarından biri olarak işbirliği sözleşmesine imza atan Turkcell, belirlediği alanlarda seçilen girişimlere Etohum ile birlikte New Ventures birimi kapsamında mentorluk ve iş geliştirme konusunda yol gösterecek.

Teknolojinin gün geçtikçe ilerlemesiyle birlikte insan hayatını kolaylaştıran katma değerli çözümlerin öneminin ve kullanımının artmasından yola çıkarak ürün ve hizmet geliştiren girişimcilere açık olan bu işbirliğinde öne çıkacak bazı çalışmalar şunlar:

Akıllı ev

Ev içerisinde çalışmakta olan elektronik sistemlerin otomatikleştirilmesi ve uzaktan erişilebilmesi için yapılan yazılımsal ve donanımsal çalışmalar.

Akıllı araba

Akıllı sürüş deneyimi yaşatan yakıt tasarrufundan anlık arıza tespitine kadar birçok konuda araçla ilgili rapor ve istatistikler sunan mobil cihazlarla uyumlu sistemler.

Online eğlence servisleri

Hayatın dijitalleşmesi ile değişen müzik ve TV izleme alışkanlıkları üzerine çalışma yapan girişimciler; kullanıcının istediği müziği dinleme, istediği videoyu izleme olanağı tanıyan sistemler.

Ödeme sistemleri

Ödeme sistemlerini ve ödeme kanallarını farklılaştırarak insan hayatını kolaylaştıran, mobil ticareti artıran sistemler.

Mesajlaşma ve iletişim

Snapchat gibi kullanıcı ihtiyaçlarını görerek iletişim kanallarını ve kullanıcıların birbirleriyle iletişim şekillerini farklılaştıran ve değiştiren mesajlaşma ve iletişim servisleri.

Girişimciler, 31 Kasım’a kadar başvurularını www.etohum.com adresinden yapabilirler.

Etohum Kurucusu Burak Büyükdemir, “Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell ile imzaladığımız bu önemli protokolün teknoloji alanında katma değerli, özgün çözümler geliştiren girişimciler için ciddi fırsatlar yaratacağına inanıyoruz. Kapsamı doğru çizilmiş kurumsal işbirlikleri, çok katmanlı ve çok yönlü kazanımları da beraberinde getiriyor” diyerek işbirliğinin ayrıntılarıyla ilgili şunları söyledi: “Turkcell’in belirlediği sektörlere odaklanan girişimler, Etohum süreçlerinden geçerek Turkcell’in New Ventures birimiyle irtibata geçme hakkı kazanacak ve iş modelinden pazarlamaya kadar pek çok konuda Turkcell ve Etohum’dan geri bildirim alma şansına sahip olacaklar. Bu süreçte girişimciler, Turkcell’in de katılacağı mentorluk ve eğitim seanslarında sektör uzmanlarının desteğiyle kendilerini geliştirme imkânı bulacaklar. Turkcell belki zorlu adımları başarıyla geçen girişimcilerin ilk iş ortağı olacak.”

The post Etohum ve Turkcell’den girişimcilere ortak çağrı appeared first on Etohum.

3 Kasım 2014 Pazartesi

Lean Kanban Day, 8 Kasım’da İstanbul’da

Lean Kanban felsefesini daha geniş kitlelere ulaştırmak için düzenlenen Lean Kanban Day İstanbul, 8 Kasım’da Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsünde düzenlenecek.

Lean Kanban’ın dünyadaki en büyük temsilcisi Lean Kanban University’nin kurucucusu David J. Anderson etkinliğin en önemli konuşmacılarından. Anderson yazılım sektöründe 30 yıllık tecrübeye sahip, Sprint, Motorola, ve Microsoft gibi dünyaca ünlü firmalarda çevik yaklaşımlarla yıllarca büyük yazılım takımlarına önderlik yapmış bir isim.

David Anderson haricinde Altuğ Bilgin Altıntaş, Dimitar Bakardzhiev, Lemi Orhan Ergin,  Joshua J. Arnold gibi isimler de konuşmacılar arasında.

Lean Kanban nedir ?

Lean Kanban metodu organizasyonların gelişmesini ve yalın (lean) sisteme dönüşümünde kullanılan bir yaklaşımdır. Kanban metodu ayrıca iyi bir takım yönetim metodudur. İşin teslim süresini, daha iyi görünürlük ve görevlerin limitlenmesiyle kısaltır, verimliliği arttırır. Bu noktada Kanban, Agile yaklaşımın en iyi uygulayıcılarından biridir.

Etkinlik hakkında daha detaylı bilgi için: http://leankanbanistanbul.com/en/

The post Lean Kanban Day, 8 Kasım’da İstanbul’da appeared first on Etohum.

1 Kasım 2014 Cumartesi

Türkiye’nin girişimcilik haritası açıklandı

Girişimcilik ekosistemini analiz ederek ekonomik büyüme sürecindeki etkisini araştırmak amacıya gelitşirilen Küresel Girişimcilik Monitörü’nün 2013 yılı Türkiye sonuçları açıklandı. Araştırma sonucunda oluşturulan endekste, Türkiye’deki büyük girişimcilik potansiyeli gözler önüne seriliyor.

Endekse göre, girişimcilik Türkiye’de gençler tarafından alternatif bir kariyer planı olarak görülüyor ve her 100 kişiden 32′si önümüzdeki üç yıl içerisinde girişimcilik faaliyetinde bulunmayı planlıyor. Ancak bu kişilerin sadece 10’u iş fikirlerini hayata geçirmek için harekete geçiyor.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) öncülüğünde, Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) desteğiyle Türkiye ayağı hazırlanan araştırmaya; dünya GSYH’nin yaklaşık yüzde 90’ını, nüfusun ise yaklaşık yüzde 75’ini temsil eden farklı ekonomik kalkınma düzeylerinde 70 ülke katıldı.

Araştırma sonuçları KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz ile Yeditepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Esra Karadeniz’in katılımıyla düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklandı.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, başta istihdam olmak üzere ekonomik ve sosyal anlamda son derece hayati işlevler yerine getiren girişimciliğin desteklenmesinin büyük bir önem taşıdığını belirterek, GEM araştırmasının girişimcilik ekosisteminin gelişmesi için gerekli zeminin oluşturulması çalışmalarına yön verecek veriler sağladığını belirtti. KOSGEB Başkanı Kaplan, GEM 2013 sonuçlarına göre Türkiye’de potansiyel girişimci oranının yüzde 32’ye çıktığını, her 100 kişiden 32 kişinin önümüzdeki 3 yıl içinde girişimcilik faaliyetinde bulunma niyetinde olduğunu ve bu sonuçla Türkiye’nin kendi kategorisindeki 30 ülke arasında 8. sırada bulunduğunu söyledi. Kaplan ayrıca, KOSGEB Girişimcilik Destek Programı ile 250.000 girişimciye eğitim verildiği ve 14.850 adet yeni işletme kurulduğu bilgisini verdi.

Ülkelerin gelişiminin sahip oldukları girişimcilik ekosisteminin gücüne bağlı olduğunu söyleyen TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise; “Ülkemizin sahip olduğu genç, eğitimli, teknolojiye ve yeniliğe açık iş gücüyle girişimcilik konusunda bölgesel bir çekim merkezi olması için büyük bir potansiyeli var. Bu nedenle TEB olarak bu alanda yatırım yaparak, Türkiye’nin en kapsamlı Girişim Bankacılığı’nı başlattık. Bu alanda birçok ilki gerçekleştirdik. Bugün burada açıklayacağımız dünyanın en kapsamlı girişimcilik endeksi ile ülkemizde girişimciliğin fotoğrafını çekerek bu alandaki çalışmaların bir adım öteye taşınmasına katkı sağlayacağımıza inanıyoruz” dedi.

TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz ise, “Girişimcilik ekosisteminin merkezinde konumlanan bir banka olarak, TEB Girişim Bankacılığı kapsamında sunduğumuz hizmetlerde ve yapacağımız çalışmalarda bu Endeksin ortaya koyduğu sonuçların yol gösterici olacağına inanıyorum. Bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya çıkan girişimcilik haritası bizlere rehber olacaktır” dedi. 

Girişimcilik gençlerin kariyer planları arasında

Endeks, Türkiye’de fırsatları değerlendirmek amacıyla girişimcilik faaliyetinde bulunan kişilerin yüzdesinin, 2011 yılından bu yana artış eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor. Bununla birlikte, genç girişimcilerin sayısının da yükseldiği görülüyor.

Eğitimli kişilerin girişimcilik faaliyetine katılma oranında da artış olduğu göze çarpıyor. Üniversite mezunu girişimcilerin oranı 2006 yılında yüzde 15,30 oranındayken, 2013’te bu oranın yüzde 44’e yükselmesi, gençlerin artık girişimciliğe daha fazla ilgi gösterdiğini ve alternatif bir kariyer planı olarak görmeye başladığını gözler önüne seriyor. Eğitim düzeyi yükseldikçe, fırsata dayalı girişimcilik faaliyetinin arttığı, ihtiyaçtan dolayı girişimcilik faaliyetinin azaldığı görülüyor.

Her ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de girişimcilerin çoğu erkek. 2013 yılında erkek/kadın oranı 2.13:1 olarak gerçekleşti. 2012 yılı (2.55:1) ile karşılaştırıldığında, az da olsa daha fazla kadın 2013 yılında girişimcilik faaliyetine başlamayı planlıyor ya da başladı.  

Başarılı girişimcilik saygınlık sembolü

Türkiye’de yetişkin nüfusun yüzde 73,95’i başarılı girişimcilerin toplumda yüksek bir statüye sahip olduklarını belirtiyor. Gelişmekte olan ekonomilerin ortalamasının, yani yüzde 72,73’ün üzerinde olan bu oran, insanlarımızı girişimciliğe yönlendirmek için önemli bir motivasyon aracı olarak dikkat çekiyor.

Türkiye’de potansiyel girişimcilerin oranı yaklaşık yüzde 32, yani her 100 kişiden 32’si önümüzdeki üç yıl içinde girişimcilik faaliyetinde bulunma niyetinde. Bu oran, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 29,09, gelişmiş ülkelerde ise  yüzde 14,27 olup Türkiye ortalamasının altında kalıyor. Türkiye gelişmekte olan 30 ekonomi arasında 8. sırada yer alıyor. Uluslararası karşılaştırmaya göre Türkiye’de girişimci potansiyeli bir hayli yüksek.

Bölge bölge girişimcilik haritası

Önceki yıllara göre artan örneklem sayısı sayesinde, hem 12 bölge çapında hem 26 bölge detayında girişim faaliyetleri incelendi ve Türkiye genelinde farklı bölgelerde girişimcilik faaliyetlerini karşılaştırma imkânı sağlandı. Türkiye İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırmasına (İBBS)-1’e göre 12 bölgeyi kapsayacak şekilde yapılan bölgesel analizde, sınıflandırmada yer alan bölgeler şu şekilde sıralanıyor: İstanbul, Batı Marmara, Ege, Doğu Marmara, Batı Anadolu, Akdeniz, Orta Anadolu, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu, Ortadoğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu.

Bölgesel inceleme sonuçlarına göre;

Batı Anadolu Bölgesi erken dönem girişimcilik endeksi  açısından en girişimci bölge.Batı Anadolu bölgesinde, erken dönem girişimcilik endeksi yüzde 13 olup, her 100 kişiden 13 kişi girişimcilik faaliyetinde bulunuyor.Batı Anadolu’yu yüzde 11.30 oranıyla Güney Doğu Anadolu bölgesi izlemektedir. Akdeniz Bölgesi’nde bu oran, yüzde 10.94 olarak gerçekleşti.Doğu Marmara’da yüzde 10.76, Kuzey Doğu Anadolu’da yüzde 10.40, Ege’de yüzde 10.37,  Orta Anadolu’da yüzde 10.32, Orta Doğu Anadolu’da yüzde 9.98, İstanbul’da yüzde 8.22 ve Batı Marmara’da ise yüzde 8.00’dir. Girişimcilik endeksinin en az olduğu bölgeler ise Doğu Karadeniz (yüzde 7.61) ve Batı Karadeniz (yüzde 7.23).Türkiye’de 2013 yılında fırsatları değerlendirmek amacıyla girişimcilik faaliyetinde bulunan kişilerin yüzdesi 67 iken, ihtiyaçtan dolayı erken dönem girişimcilik faaliyetinde bulunanlar yüzde 30 oranında. Bölgelere göre değerlendirdiğimizde, özellikle İstanbul fırsata dayalı girişimcilerin en yoğun olduğu bölge olup, Türkiye ortalaması olan yüzde 67’yi, yüzde 81 oranı ile geçiyor.İhtiyaca dayalı girişimcilik oranın en yüksek olduğu bölge Güney Doğu Anadolu Bölgesi ( yüzde 38), Türkiye ortalamasının (yüzde 30) bir hayli üstünde.Güney Doğu Anadolu Bölgesi erken dönem girişimcilik endeksi açısından İstanbul bölgesine göre istatistiki açıdan daha yüksek girişimcilik endeksine sahip bir bölge olmasına rağmen bu bölge insanı başka bir alternatifi olmadığından ve/veya ihtiyaçtan/mecburen girişimci olmak zorunda kalırken, İstanbul bölgesinde girişimcilerin sadece yüzde 18’i ihtiyaç nedeniyle iş kuruyor.Kadın ve erkeğin girişimcilik faaliyetine katılması bölgeler arasında farklılık gösteriyor.Girişimcilik faaliyetinin en erkek yoğun bölgesi Batı Karadeniz, (3.31:1), göreceli olarak kadınların girişimcilik faaliyetlerine katılım oranının en fazla olduğu bölge ise Ege (1.81:1). Ege bölgesini, Doğu Marmara, Batı Marmara, Akdeniz, Kuzey Doğu Anadolu bölgeleri takip ediyor. Batı Karadeniz’den sonra kadın girişimcilerin düşük olduğu bölgeler, sırasıyla İstanbul, Orta Anadolu, Orta Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz, Güney Doğu Anadolu ve Batı Anadolu.18-24 yaş gurubundaki girişimciler, Kuzey Doğu Anadolu, Orta Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde çok sık görülüyor (ortalama yüzde 21) ve bu oran Türkiye ortalamasından yüksektir. Bu durum doğum oranı nispeten yüksek olan bu bölgelerde genç nüfusun fazla olmasından kaynaklanıyor.

The post Türkiye’nin girişimcilik haritası açıklandı appeared first on Etohum.