2 Nisan 2015 Perşembe

Amazon’un IoT yorumu: Evler için hızlı sipariş butonları

e-Ticaret konusunda dünyanın önde gelen şirketlerinden biri olan Amazon, teknolojik yatırımlarıyla da her zaman dikkat çekiyor. Son dönemde de drone’larla işlemesi planlanan Prime Air projesiyle iyi imaj çalışmasına imza attılar. Amazon Prime Air’ın geleceği uçuş regülasyonları ve pratiklik anlamında ne kadar parlak olur bilinmez. Nitekim proje şimdilik sadece konsept aşamasında. Ancak yeni Dash Button projesi de konsept gibi görünmesine rağmen gerçek ve aktif durumda.

Dün sizlerle IBM’in internet of things konusundaki yatırım planlarını paylaşmıştık. IBM, özellikle bulut ve iş analizleri konusundaki tecrübesini IoT alanına da taşımak istiyor. Böylece büyük şirketler kendi iş süreçlerini geliştirmek için bu hizmetlerden faydalanacağı gibi son kullanıcıya yönelik hizmetler geliştirirken de arka planda IBM’den destek alabilecekler. Bu IBM’in iş alanı ve tecrübesi bakımından doğru bir yaklaşım olabilir. Fakat son kullanıcılara yönelik çözümler geliştirmek zorunda olan e-ticaret devi Amazon, IoT konusunu da bambaşka şekilde ele alıyor.

Amazon, dün yaptığı duyuruyla Dash Button isimli yeni sistemini duyurdu. Bu sistem ilk başta kulağa bir konsept ya da 1 Nisan şakası gibi gelse de gerçek ve kullanıma hazır durumda. Dash Button, her ürün için internete bağlı bir buton sunan yeni nesil bir sipariş sistemi. Sistemin temelinde sık kullandığınız ürünleri hızlıca sipariş etmenizi sağlayan wi-fi destekli bir buton var. Bu butonların her biri bir ürün için özelleştirilmiş ki evinizde ilgili yere yapıştırıldığında size o ürünü hatırlatsın. Akıllı telefon üzerinden her tıklamada gelecek ürün miktarı, ürün çeşidi konusunda düzenleme yapmak mümkün.

Elbette binlerce farklı ürün satan şirket için her ürüne bir buton geliştirmek pek de mümkün değil. Bu sebeple Amazon, geleceğe yönelik bir hamle yaparak platformu geliştiricilere de açmış. Yani bir kahve makinesi üreticisi bu sistemi yeni ürünlerin içerisine entegre ederek kahve miktarı azaldığında otomatik olarak kahve sipariş edecek bir sistem geliştirebilir. Elbette girişimler bu konuda yeni fikirler de ortaya koyabilir ancak Amazon Dash servisi şuan sadece ABD’de aktif olduğu için Türkiye’de bu sistemi kullanmak mantıksız.

Amazon Dash Button, Prime servisine üye olan kullanıcılar için ücretsiz. Şimdilik bir test sürecinde olsa da yakında tüm kullanıcılara açılacak. Amazon’un bu servis ile satışlarını artırmayı hedeflediği şüphesiz ancak bir anlamda ev içi reklam servisi gibi de çalıştığı söylenebilir. Dolayısıyla Dash Button için markalardan da bir pazarlama bütçesi alınıyor olabilir.

The post Amazon’un IoT yorumu: Evler için hızlı sipariş butonları appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder