12 Mayıs 2016 Perşembe

İş kurmak? Boğulmayı Önlemek İçin 3 Adım

Herhangi yeni bir girişimciye nasıl hissettiğini sorarsanız alacağınız cevap büyük ihtimalle şu cümleyi kapsayacaktır: “ Boğulmuş hissediyorum.”

Boğulmak bir çok formda gerçekleşir fakat genel olarak çok fazla seçeneğe sahip olmak, nereden başlayacağını bilememek, sürekli bir çok fikrin arasında boğulmak, çok fazla bilgi öğrenmek ve aynı anda çok fazla sorumluluk almak durumlarını kapsar.

Doğruyu söylemek gerekirse, çömez bir girişimci olmak genel olarak bunaltıcıdır – bu işin olmazsa olmazıdır. Fakat önceliklerinizi belirlemek ve sürekli değerli zamanınız, enerjiniz ve kapasitenizin hangi işe değeceğini belirlemek sizin görevinizdir.

Her şey gibi, neyin önemli olduğuna aktif bir şekilde karar vermezseniz, bir başkası sizin yerinize karar vermekten çok mutlu olacaktır. Amaçlarınız ve önceliklerinizle uyum içinde olan bir bir iş planını ne kadar aktif bir şekilde oluşturursanız, bunalmanız ve startup tükenmişliği yaşama şansınız o kadar azalacaktır.

İşte yeni bir girişimci olarak bunalmayı engelleyen 3 basit fakat bir o kadar da önemli davranış:

Amaçlarınızı belirleyin

Çömez girişimcilerin başarısız olduğu ilk konu açık, öz ve ölçülebilen hedefler belirlemektir. Herhangi bir zamanda 3 ten fazla amacınız olmaması gerekir.

Güncel hedeflerinizi tam olarak belirledikten sonra, zamanınızı ne yaparak geçirmeniz konusunda karar vermenize artık gerek kalmayacak. Artık her parlak fikri elemek için zaman harcamayacaksınız. ( bedava webinar, networking etkinliği, online dersler gibi…)

Kasıtlı olarak, 3 tane açık, ölçülebilir hedef belirmek sizin için neyin alakalı olduğuna ve neyin sizi dağıttığına karar vermenizi sağlayacaktır. Bu da bunalma hissini dünyanızı karartmadan engellemenize yardımcı olur.

Hedeflerinizi belirlemeyin, onları takımınızla paylaşın ve bu hedeflere ulaşmak amacıyla bütün eforunuzu kullanın. Basit ve şık.

Sınırlar koyun

İşinize güçlü sınırlar koymak ilk günden başlayarak kesinlikle yapmanız gereken bir şeydir. Kapınızda sizin sınırlarınızı değiştirmek için müşterilerin yığılmasını beklemeyin. Patron sizsiniz dolayısıyla seçimin gücüne kendinizi hazırlayın ve işiniz için kasıtlı olarak sınırlar koyun.

Kendinize hangi saatleri kendinize ayıracağınızı, ne zaman müşterilerinizle buluşacağınızı, ödemeleri nasıl kabul edeceğinizi, takımınızın nasıl iletişim kuracağını ve bunun gibi soruları sorun. Müşteriyi haftanın herhangi bir gününde, günün herhangi bir zamanında kabul edebiliyor olmanız çünkü en başta hiç iş olmamasındansa herhangi bir işi kabul etmenin daha iyi olacağını düşünmeniz, bunu yapmanızı gerektirmiyor.

Eğer cumaları randevu vermek istemiyorsanız, cumalara randevu vermeyin. Eğer herhangi bir ödeme planı önermek istemiyorsanız, bu konuda istisna yapmayın. Eğer takımınız sizinle eposta yoluyla iletişim kuruyorsa, kişisel telefonunuzdan size mesaj attıklarında onlara cevap vermeyin.

Eğer kasıtlı olarak sınırlar koymazsanız, işlerin nasıl yapılmasıyla alakalı size düşüncesini bildiren bir çok kişiyle uğraşmak zorunda kalacaksınız, ve bu çok bunaltıcı duruyor değil mi?

İşleri bölüştürün

Bir girişimci olarak işe başladığınızda herşeyi kendiniz yapmanız gerekiyormuş gibi bir yanlış düşünce var. Bunu boşverin ve şöyle yapın: İşleri ne kadar erken bölüştürürseniz, o kadar erken bir şekilde en iyi performansı gösterebilir ve işinizi kurmaktan zevk alabilirsiniz.

Her şeyi kendiniz yapmaktansa, asistan proje yöneticisi, profesyonel grafik tasarımcısı çalıştırmak kesinlikle akıllıca olandır. Durumunuza bağlı olarak, fon almak belki en başta zor olabilir. Fakat bu demek değildir ki işleri bölüştürmekten kaçınmalısınız.

Elinizden çıkarmanız gereken bazı zorlu görevleri belirleyin ve onları tamamlamak için yardım isteyin. Haftada bir kaç saat çalışmak için birini işe almak veya aylık olarak size yardım edebilecek bir asistan işe almak, değerli zamanınızı boşaltmanızı sağlayacak böylece en iyi yaptığınız işlere odaklanabileceksiniz.

Bu konuda kararlı olun. Herkesi işe almayın fakat çekirdek amaçlarınıza ulaşmak ve üretkenliği arttırmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.

Kaynak: http://yfsmagazine.com/2016/04/23/entrepreneurs-eliminate-overwhelm/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder