Girişimciler dünyasında yerinizi almaya hazır mısınız? Bir startup başarısı için kuşkusuz muhteşem bir iş fikriniz olması lazım. Fakat bir fikrin sizi çok heyecanlandırıyor olması o işin başarılı olacak ve kazandıracak bir fikir olduğu anlamına gelmiyor. Fikrinizin peşinden gitmeden önce kendinize hangi soruları soracağınızı başarılı şirket sahiplerinin konuşmalarından sizin için derledik.
Web tasarım okulu The Starter League kurucu ortaklarından Mike McGee, kulakta küpe olacak, aforizma gibi bir cümle kuruyor: Eğer sizi, arkadaşlarınızı, ailenizi, birlikte çalıştığınız kişileri olumsuz etkileyecek bir detay varsa, emin olun ki bu tanımadıklarınızı da olumsuz yönde etkileyecektir.
Fon bulma sitesi fundable’ın kurucularından Wil Schroter, “ödeme yapacak müşteri potansiyeliniz yoksa, bir fikir her zaman bir fikir olarak kalır”, diyor. “Basit bir fikir alaşağı edilebilir ama para harcayarak müşterileri kimse alaşağı edemez.”
Spor giysileri şirketi Hourglass Angel’ın SEO’su güçlü ve niş bir pazara hitap eden bir iş fikrine sahip olmamız gerektiğini söylüyor. “Daha iyi hizmete ihtiyaç duyduğunu bildiğiniz, tanıdığınız niş bir pazara odaklanmanızı tavsiye ederim. Pazarın yeterince geniş olduğundan ve sizin alternatiflerden daha iyi hizmet sunacağınızdan emin olun. Büyük şirketler niş pazarlara çok odaklanmazlar, bu yüzden açık kapılar, boşluklar çoktur, iyi değerlendirin.”
American University Kogod School of Business yöneticisi Melissa Bradley, yeterince tutkulu olup olmadığımızı test etmemiz gerektiğini hatırlatıyor. “Yeni bir iş kurmak özellikle ilk zamanlarda normalden fazla zaman, emek, sabır, enerji gerektirdiğinden, işinizle ilgili beceriniz ve deneyiminizin yanısıra ne kadar tutkulu olduğunuz da başarınızı artıracak ya da azaltacak bir etmendir.”
Oyun şirketi PLYT’nin genel müdürü Lisa McCartney, fikrinizi test ettiniz mi diye soruyor. “İş kurmak istediğiniz fikri, sadece yakın çevreniz ve arkadaşlarınız üzerinde değil, eleştirilerine güvenebileceğiniz deneyimli isimler üzerinde de denemelisiniz, fikir alışverişinde bulunmalı, geribildirimleri önemsemelisiniz. İnsan kendi fikrinin içinde kendi kendine çalışırken bir süre sonra körleşebiliyor, bu yüzden bu bildirimler çok değerli.”
Betterworks şirketinin CEO’su Kris Duggan, büyükanne testi isimlendirdiği bir yaklaşımdan bahsediyor. “Fikrinizi, oluşturacağınız işi, vereceğiniz hizmeti, en basit kelimelerle ifade edebiliyor musunuz? Ne olduğu net mi? Büyükannenize anlatsanız anlar mı? Belki düşündüğünüz fikir bazı sorunları çözüyordur fakat daha büyük kitlelere de birşeyler anlatıyor olması gerekiyor.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder