24 Aralık 2015 Perşembe

Son 7 yılın istatistikleri

Etohum başvuruları bu yıl temmuz ayında başladı ve 22 Kasım’da sona erdi. 2015 yılı içerisinde 2505, 2008 yılından bu yana ise toplam 10.566 başvuru aldık. 2015 yılında bize başvuranlar arasından 500 kişiyle Skype üzerinden görüştük ve bir eleme süreciyle 120 girişimciyi bir sonraki aşamaya geçirdik. Bu 120 girişimcinin tümüyle 1 hafta boyunca yüz yüze görüştük ve ardından seçim sürecini gerçekleştirdik.

Etohum olarak seçtiğimiz girişimlere ortaklık önerisi sunduk ve Türkiye’den 16 girişimle birlikte aralık ayından şubat ayına kadar sürecek olan mentörlük dönemine başladık. Mentorlüklerin verildiği Etohum kampına bu yıl sadece ortak olduğumuz girişimleri davet ettik.

Kurulduğumuz 2008 yılından bugüne kadar Etohum sürecinde 251 girişimci seçtik. Bunların %65’i halen faal, %35’i ise kapanmış durumda. Faal durumda olan 165 girişimden 113’ü yani %45’lik bölümü büyümek ve gelişmek için çalışmaya devam ediyor. Seçilen toplam 251 girişimin %10’u yıldız şirket oldu (Yıldız: melek yatırım – VC yatırımı aldı ya da kendi gelir modellerini oluşturup kâr elde ediyor). %4’lük bir bölümü ise çok hızlı büyüyen girişim haline gelmiş durumda ya da yüksek değerlemelerden yatırım aldı.

Etohum olarak 2008’den bu yana seçtiğimiz toplam 251 girişimden 64’üyle ortaklık kurduk. Bunlar arasından Evidea.com, Connected2me, Pembepanjur.com, bookme.pk diğerlerinden farklı olarak hızlı büyüme göstermeyi başardılar. Bu da %6’lık bir orana denk geliyor. 37 tanesi yani %58’i yaşıyor ve büyümeye çalışıyor. % 36’sı ise kapandı veya pasif durumda.

Bugüne kadar Etohum’a seçilmiş ve oldukça başarılı olmuş girişimleri aşağıdaki şekilde sayabiliriz. Bu listeye ek olarak onlarca girişim de melek yatırım aldı büyümelerini sürdürüyorlar.

Malzemem.com > evidea > Emre Kurttepeli ve Tiger Global yatırım yaptıInfodif > Hasan Aslanoba ve melek yatırımcılar yatırım yaptıGrupanya > melek yatırımcılar ve Intel VC yatırım yaptıConnected2me > 15’e yakın melek yatırımcı ve 500 Startups yatırım yaptıFiloline.net > parcadeposu.com > 212 yatırım yaptıAnneysen > Hasan Aslanoba ve melek yatırımcılar yatırım yaptıInvidyo > Selçuk Saraç yatırım yaptıOde.al > Sanko yatırım yaptıPembepanjur.com > 18 melek yatırımcı yatırım yaptıSmartnews > satın alındıBetikus > gideros > 15 yakın melek yatırımcı yatırım yaptıUnisbul.com > kariyer.net / ilab yatırım yaptıParlakbirgelecek > 500startups yatırım yaptıApsiyon > Yıldırım Holding yatırım yaptıVolt > Hasan Aslanoba yatırım yaptıObilet.com > Hasan Aslanoba ve Earlybird yatırım yaptıIyibilir.com > Doğa Holding satın aldıOtoredi > satın alındı

Etohum süreci değişiyor

Bugüne kadar Etohum kampı sürecine 40’a yakın girişim seçiyorduk ve kamp sonrasında beğendiğimiz girişimlere ortaklık öneriyorduk. Bu yıl sürecimizi değiştirdik ve sadece ortaklık yaptığımız girişimleri seçerek kampa başladık. Etohum girişimlerle %5 nominal hisse değerinden ortak oluyor ve 2 yıl içinde kullanılmak üzere %5‘de girişimciyle belirlenen pazar değerinden opsiyon alıyor. İkinci yüzde 5’lik opsiyon maksimum 20.000 USD olabiliyor. Bu değer girişimin bulunduğu seviyeye göre belirleniyor. Girişimcilerle imzaladığımız 2 sayfalık anlaşma protokolümüzü buradan okuyabilirsiniz.

Bu yıl seçtiğimiz girişimcilere Bernard Huang, Ross Kingsland, Eamonn Carey, Sean Percival, Niko Bonastos, Marvin Liao, Andrea Barrica, Melissa Perri, Aaron Ginn, Dave Zohrob, Vivek Boray, Justin Mares, Bas van den Beld, Hiten Shah, Jamie Quint ve Türkiye’den bir çok mentörümüz destek oluyor. Ocak ayında ilk olarak yatırımcı kulubümüze sunum yapacak olan girişimler, şubat ayında Startup Turkey Konferansı, haziran ayında San Francisco’daki Demo Day ve ekim ayındaki Startup Istanbul Konferansında yatırımcılarla bir araya gelecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder