19 Aralık 2015 Cumartesi

Whatsapp Brezilya’da Yasaklandı

Yazar: Said Murat – Brezilyadan.com

İnternet alemini kasıp kavuran ve milyonlarca üyesi ile her kıtada kendini kanıtlamayı başaran Whatsapp, Brezilya’da Yasaklandı.

Brezilya’da mahkemece görülen ceza soruşturmaları davaları sonrasında 17 Aralık 2015 tarihi itibariyle Whatsapp’a erişimin engellenmesi kararı alındı.

Akşam 23:30 (16 Aralık) itibariyle 3G ve 4G kanallarından Whatsapp’a erişim engellendi. Daha sonrasında Wi-Fi ve diğer tüm ağlardan erişim de engellendi. 48 saatlik bir engel olduğunu dile getirenler olsa da, bu durumu zamanla göreceğiz.

Gece yarısı tüm sosyal medya platformlarından Brezilyalılar ‘Nasıl engellenir? Erişim özgürlüğü istiyoruz!’ şeklinde paylaşımlarla protestolara başladılar.

Mark Zuckerberg, hem İngilizce hem Portekizce olarak yasağı kınadı. ConnectBrazil etiketi ile Facebook sayfasından seslenen Mark, Brezilya’dan Whatsapp’a erişen 100 milyon aktif üyesi olduğunun altını çizip, mahkeme kararının özgürlüğü kısıtlamaması gerektiğini dile getirdi. 2014 yılında Facebook ailesine kattığı Whatsapp’ı her geçtiğimiz güncelleme ile geliştirmeye devam eden Mark ve ekibi, Brezilya’dan erişim alamıyor şuan. Yüz milyon üye de, hiç de azımsanacak bir rakam değil tabi ki. ‘Facebook Messenger ile iletişim kurmaya devam edebilirsiniz, ancak biz bu yasağın kaldırılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz’ diyen Mark, Brezilya’da yaşayanların #ConnectBrazil etiketi ile sesini duyurmasını rica ediyor.

São Bernardo do Campo Birinci Suç Mahkemesi tarafından alınan karar sonrası, Whatsapp’a gelen erişim engeline sosyal medyada tepkiler çığ gibi büyüyor. Mahkeme tarafında duranlar ‘Whatsapp etkisiyle binlerce kullanıcı GSM operatörlerini iptal ettirdiğini ve Whatsapp’ın illegal bir iletişim platformu olduğunu’ savunuyor.

Erişim engeli ne kadar sürer, ne zaman sona erecek ve girişimcilik pazarına inanılmaz katkıda bulunan Brezilyalılar Whatsapp’a ne zaman erişerek özgür iletişime kavuşacaklar, merak konusu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder