29 Aralık 2015 Salı

Foursquare iki yılda yarı yarıya eridi

Bir dönemin ”unicorn” girişimlerinden biri olan Foursquare, gerçekleştirdiği bölünme sonrasında da aradığını bulamadı. Şirket, yeni yatırım turunda 2013 yılındaki değerinin yarısından daha az bir değerlemeyle yatırım almayı planlıyor.

2009 yılında kurulan Foursquare, Facebook ve Twitter ile birlikte unicorn girişimler arasında yer alan bir girişimdi. Etkisi ülkemize de yansıyan Foursquare, lokasyon tabanlı ‘check’in’ modeliyle birçok yeni girişime de ilham vermişti. Fakat büyümeyi yavaşlayan şirket, bir bölünme kararı alarak yeni bir stratejiye geçmek zorunda kaldı. Ancak istenen yükseliş halen yakalanabilmiş değil. Öyle ki Foursquare yatırımcıların karşısına çıktığında değerlendirmesi 2013 yılındaki değerinin yarısının altına düşüyor.

Recode’un haberine göre Foursquare, 20 ila 40 milyon dolar arasında bir yatırım için yeni bir yatırım turu başlatmış durumda. Yatırımcılar şirketin değerini 250 milyon dolar civarında belirliyor. Oysa ki şirket 2013 yılında 650 milyon dolar civarında bir değerlemeyle yatırım almıştı. Yani 2 yılda Foursquare yarı yarıya eridi.

Foursquare’in aynı zamanda şirketin satış opsiyonunu da değerlendirmeyi düşünüyor ancak görünüşe göre henüz bir alıcı çıkmış değil.

Foursquare, check’in uygulamasını Swarm olarak kendinden ayırdıktan sonra daha fazla kullanıcı datası içeren ve reklam modeliyle para kazanmayı hedefleyen tarafına güveniyor. Geçmişte VC’lerin yanı sıra Microsoft gibi büyük bir şirket de buna yatırım yapmıştı. Ancak beklenen kullanıcı artışı gelmeyince veri tarafında da bir güçlenme gerçekleşmedi.

Düşüş trendine bakılırsa Foursquare’in dayanacak fazla zamanı yok. Bu da bir satış ya da spin-off’un muhtemel olduğunu gösteriyor. Eğer CEO Dennis Crowley şirketi bu noktadan yeniden büyük başarılara taşıyabilirse, bu girişimler arasında yeni bir Steve Jobs hikayesi yazmasını sağlayabilir. Ama bu kolay olmayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder