24 Mayıs 2016 Salı

Girişimcilerin Yatırımcılara Doğru Koşarken Yaptıkları 8 Hata

Startup projelerinin başlangıç evresinde girişimcilerin yatırımcılara hedeflenerek finansal durumlarını artırmaları gerekir şüphesiz. Pek çok girişimci ise sunum yapmakta deneyimsiz, ya da başarısız olabiliyor. Melek yatırımcı ya da genel yatırımcı, aradığınız hangisi olursa olsun, yaklaşımınızda dikkat etmeniz gereken bazı hareketleri burada listeledik:

Hata #1: Yatırımcıya talep edilmeden iş planınızı göndermek – Yatırımcılar rutin olarak talep edilmemiş e-postaları silerler. Yüzlerce, binlerce e-postanın içinden mücevher bulmak için zamanları yoktur elbette. Fakat iletişim ağlarından birinin referansı olursa – bu bir avukat, portfolyolarında yer alan bir şirketin girişimcisi, yatırımcı bir tanıdık olabilir, – o zaman projenizle ilgilenme şansları olacaktır.

Hata #2: Şirketinizi yatırımcıya sunmadan önce ilgili alandan bir yatırımcıyla ilişkide olduğunuzdan emin olmamak – Bazı yatırımcılar sadece biyoteknolojiyle ilgileniyor olabilirler. Bazıları sadece mobil uygulamalarla ilgilenirler. Bazıları internetle, bazıları dijital medya ile… Bir yatırımcının vaktini alma şansına eriştikten sonra yanlış sularda olduğunuzu anlamanız hoş olmaz, o şansı yakalamadan önce dersinizi iyi çalışın.

Hata #3: Yatırımcıya 50 sayfalık bir iş planı göndermek – Yatırımcınızı projenizle ilgilenmesi için ikna etmiş olabilirsiniz. Bu size, onlara 50 sayfalık bir iş planı gönderme hakkını vermez. 2-3 sayfalık bir özet ve belki kısa bir powerpoint sunumu yeterlidir.

Hata #4: Klişelerle gelmek – Pazarın sadece %1’ine ihtiyacımız var, muhteşem bir viral kullanımımız olacak, ürün kendini pazarlayacak zaten, Google bizi satın almak isteyecek gibi klişeler, elle tutulur veriler olmadığı müddetçe hiçbir yatırımcıyı etkileyecek cümleler değildir.

Hata #5: Demo sunmamak – Bir demo, bin kelimeye bedeldir. Ürününüzle ilgili açıklayıcı bir demo yoksa, yatırımcının ilgilenmemesi epey olası.

Hata #6: İş kolunun potansiyel risklerini hiçe saymak – Risklerin ne olduğunu düşündüğünüzü soracaktır bir yatırımcı, almayı düşündüğünüz önlemleri görmek isteyecektir. Her iş planında kaçınılmaz olarak riskli yerler vardır, bu yüzden şu soruların cevapları yoksa, işiniz zor:

-İşinizin olası riskleri nelerdir?

-Yasal riskler nelerdir?

-Teknolojik riskler nelerdir?

– İşiniz mevzuata ilişkin riskler taşıyor mu?

-Mali sorumluluk riskleri var mı?

– Olası riskleri en aza indirmek için planlarınız nelerdir? Öngörülerinizle ilgili adımlarınız var mı?

Hata #7: Ürün ya da hizmeti yeterince iyi anlatamamak – Girişimci ürün ya da hizmetine, neden özgün olduğuna, en ince detayına kadar hakim olmak ve sorulara doğru cevapları verebilmek durumundadır. En önemli sorular şunlar olabilir:

Kullanıcılar bu ürün ya da hizmetle neden ilgilensinler?

Ürünün en önemli yapıtaşları nelerdir?

Ürün ya da hizmetinizi diğerlerinden ayıran temel özellikleri nelerdir?

Ürün ya da hizmetinizin önceki versiyonları size neler öğretti?

Ürününüze eklemeyi düşündüğünüz ilk 2-3 özellik nedir?

Ürün ya da hizmetinizi ne sıklıkla geliştirmek ya da güncellemeyi düşünüyorsunuz?

Hata #8: Fikri mülkiyetinizi yatırımcıya “satamamak” – Fikri mülkiyet işin en kilit noktalarından biri. Bu konuda da iyi cevaplanması gereken sorularla karşılaşabilirsiniz:

Şirketinizin fikri mülkiyetleri nelerdir? (patentler, bekleyen patentler, telif hakları, marka sırları, alametifarikanız, alan adları vs)

Şirketinizin üçüncü bir şirketin haklarını ihlal etmediğine olan güveniniz hangi fikri mülkiyetinize olan güvenden geliyor?

Şirketinizin fikri mülkiyetleri ilk aşamada nasıl doğdu?

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder