26 Mayıs 2016 Perşembe

Girişimcilikte Profesyonel Olmanın Gücü ve Sorumlulukları

“Verdiğiniz sözleri tutun, gerçeği söyleyin ve hatalarınız için sorumluluk alın.”

Evet, farkındayız, bunlar ailenizin siz çocukken verdikleri öğütlere benziyor. Fakat gerçek şu ki, bu basit gibi gelen sözler aslında iş hayatında çok lazım!

Özellikle de dijital dünyadaki girişimcilerin “gerçek hayat”ta asla karşılaşamayacakları kadar büyük bir kitleyle iletişimde olabildikleri, bu gelişmekte olan alt-kültürde… Daha önce hiçbir nesil birbiriyle bu kadar “ilişkide” olup, aslında bir yandan da bu kadar kendine dönük olmamıştı. Özellikle bir değişim ve bir etki yaratmak istiyorsanız, bunu mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

Sosyal medyada bizi tanımadığımız kaç kişinin takip ettiğini, beğendiğini önemserken gerçekten tanıdığımız insanlara karşı özenli ve saygılı olmuyoruz.

Kendinizi bir girişimci olarak nitelemek kolaydır, peki kendinizi bir profesyonel olarak niteleyebilir misiniz?

Profesyonel olarak adlandırılmak hiç bu kadar önemli olmamıştı. Bu hem iyi bir karakteri temsil ettiği hem de her girişimcinin alışkanlığı olması gereken “profesyonelliği” meydana getirecek olduğu için. Başarılı olmak için profesyonel olmak şart, ve bunun yolu profesyonel olarak bilinmekten geçiyor.

Girişimcilikte Profesyonellik Nedir?

Yeni başlayanlar için, profesyonellik şunlarla ilgili değildir:

-Yüksek lisans derecesine sahip olmak.

-Belirli bir maddi kazanç sağlamış olmak.

– Kendi alanında en iyi olmak.

-Tanınmış olmak.

Bunların hiçbiri bir insanı profesyonel yapmaz. Bir şehrin merkezinde bulunan bir markette meyve sebze standı açıp yine kendinizi profesyonel olarak gösterebilirsiniz. Bu tamamen kendinize, işinize ve iletişim kurup hizmet verdiğiniz kişilere saygınızı gösterecek şekilde kendinizi konumlandırmanızla ilgili bir durumdur. Bu amatörlerle profesyonelleri birbirinden ayıran bir durumdur.

Bugünün yeni ekonomik yapısında girişimcilerin profesyonelliği gerçekten daha çok önem kazanmıştır. Veriler gösteriyor ki 2020 yılında Amerika’da nüfusun %40’tan fazlası ya tamamen freelance çalışıyor olacak, ya da gelirlerine ekleme destek olması için freelance bir işe daha dahil olacaklar. Yeni ekonomi bu işte, artık erkekler de kadınlar da kendi kaderlerinin kontrolünü ellerine alıp kendi işlerini kendileri kuruyorlar. Bu olanak beraberinde bir çok sorumluluk getiriyor. Kendi markasını yaratmak ve işi bu markanın etrafında geliştirmek için profesyonellik bir yaşam biçimi olmak zorunda. Çünkü diğeri rakibinize hizmet etmek anlamına gelecek.

Kendinize profesyonel diyebilmek için şu beş alışkanlığı edinmeniz şart:

#1 – Profesyonel Girişimciler Sözlerini Tutarlar

Girişimcilerin içinde en sık rastladığımız problemlerden biri budur. Bizi size XYZ işini belirli bir sürede yapacağını söyler ama son dakikada iptal eder ve birkaç gün sonra arayıp ne kadar meşgul olduğunu anlatır. Sözünü tutmamak ve süreleri aşmanın bahanesi meşguliyet olamaz. Bir profesyonel sözünü tutmak için elinden geleni ardına koymaz. Bu maalesef kaybolmak üzere artık ama modern zaman girişimciliğinde bu disiplini geri çağırmalıyız. Bir profesyonel gerektiğinde uykusundan feragat etmeli, yine de sözünde durmalıdır. Bu aslında yapabileceğinizden daha fazla sorumluluk almamanız gerektiğine dair bir çağrı da olabilir. Birilerini etkilemek için fazladan söz vermemelisiniz. Bu saygınlığınızın azalmasına yol açacaktır. Daha çok hayır demeyi öğrenin. Her şeye evet demek tabağınızı dolu gösterirken stres seviyesini de artıracaktır. Unutmayın, bir şeye evet diyorken mutlaka bir başka şeye hayır diyoruz.

#2 – Profesyonel Girişimciler Kendi Zamanlarına Saygı Duyarlar

Bu işlerde ilerledikçe göreceksiniz ki en başarılı insanların daha çok boş vakti var ve sürekli meşgul olan insanlardan daha hızlı bir şekilde işlerini büyütüyorlar. Kendinize daha çok zaman ayırdıkça daha başarılı olacaksınız. Bu da ancak zamanınıza değer vermekle olur. Eninde sonunda, zaman bizim en önemli varlığımız. Her şeye evet diyerek aslında zamanımıza değer vermemiş oluyoruz.

#3 – Profesyonel Girişimciler Baskı Karşısında Tutumlarını Korurlar

100 % garanti olan iki veri var:

1-Yarın sabah güneş doğacak.

2-İş hayatında deneme yanılmalar olacak.

Başarılı bir iş adamı, gerçek bir lider stresli zamanlarda ve başarısızlık durumlarında soğukkanlılığını koruyabilendir. Bu şekilde daha iyi kararlar verebilir, başkalarına da örnek olabilirsiniz. Belki doğanızda yoktur ama bunun için çalışmalısınız.

#4 – Profesyonel Girişimciler Kendi Hatalarını Sahiplenirler

Şu da bir gerçek: Ne kadar profesyonel olursanız olun, hata yapacaksınız. Bir işi batırmanın sevilecek bir yanı da vardır. Bu bir öğrenme oyunudur. Olasılıkların peşinde koşarken bazen hatalar yapar ve bir yandan aslında öğreniyor oluruz. Hiçbir şey olmamış gibi davranmak en kötüsüdür. Elbette yolunuza devam etmelisiniz, hatanın yapıldığı noktada kalın demek değil bu. Aslında çok basit, üç aşamalı bir yol:

Hatayı fark edin ve kabullenin.

Özür dileyin.

İlerleyin.

#5 – Profesyonel Girişimciler Saygınlıklarına Önem Verirler

İşte bu önemli. “Hiçbir şey olmak istiyorsanız, hiçbir şey yapın” demiş yazar Nathaniel Hawthorne. Bu şu demek, yaptığınız her şey önemli. Yaptığınız andan itibaren, sonrasında ve daha ilerisinde de.

Büyük hedefleriniz olabilir ama hareket etmeden bunların hiçbir değeri yoktur. Gerçek bir profesyonel saygınlıklarının aylık kazançlarından ya da kayıplarından daha önemli olduğunu bilir. Hepimiz kazandıran bir iş kurmanın peşindeyiz ama bunu kurnaz hareketlerin arkasına saklanarak yapmak istemeyiz.

Kişisel markanız siz orada yokken insanların sizin hakkınızda söyledikleridir. O büyük konferansta yer almadığınızda sizden nasıl bahsediyorlar? İşte markanız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder