31 Mayıs 2016 Salı

Polonya, Avrupa’nın En Büyük Startup Merkezi Oluyor!

Avrupa’da birçok ülke her geçen yıl yeni bir startup ile parlıyor ve dünyanın çeşitli kıtalarına yayılıyor. Bu parlayan yıldızların bir çoğunun, hatta en önemli isimlerin, Polonya’dan çıktığını görmemek mümkün değil. Peki, Polonya’nın Avrupa’daki en büyük startup hattı olması konusunda tek kanıtımız bu mu? Tabi ki hayır!

Polonya, Amerikalıların tabiri ile ‘power hub’ yani ‘güç merkezi’ rolünde, Avrupa için. Bunları Forbes yazarları dahi söylüyor, haklısınız. İşin gerçeği, Polonya sadece Avrupa için değil, artık dünya için önemli bir değere sahip.

Başarı hikayeleri ve startup tohum platformlarından sonra bunların yanında Google’ın sayılı kampüslerinden birini Polonya’nın Başkenti Varşova’da faaliyete başlamasına ve sayısız etkinliklere ev sahipliği yapmasına ne diyeceksiniz? Genç ve akıllı beyinleri değerlendirmek için, Google, sağlam atmışa benziyor. Sizce de öyle görünmüyor mu?

Polonya, halihazırda sayısız başarı hikayesi ile gündemden düşmüyor. Eğer startup dünyasını yakından takip ediyorsanız, bu durumu çoktan farketmişsinizdir. Örneğin, Brainly, dünyanın en büyük sosyal eğitim ağı, Polonyalılar tarafından geliştirildi ve hala alanında bir numara olmaya devam ediyor. Şirketten alınan bilgiler gösteriyor ki, aylık 40 milyonun üzerinde ziyaretçisi 35’den fazla ülkeden geliyor, Brainly’e. Bir diğer örnek ise, Filmaster. O da, Samba TV tarafından 1 Milyon Euro’ya satın alınmıştı. Diğer bir başarı, DocPlanner. Online olarak doktorunuzu bulup randevu almanızı sağlayan proje, Polonyalılar tarafından geliştirildi ve 25 ülkeden ziyaretçisi yani hastası var. Türk çalışanları da dikkatimizi çekti hemen. Avrupa, Asya ve Afrika’da bir numara olmaya devam diyor. Bir diğeri, Atsora, not edilmesi gereken bir başka startup. Finans sektörüne yönelik geliştirilen proje, Varşova’dan yönetilmekle birlikte, finans sektörünün inovasyonu olarak anılıyor.

Çokça Polonyalı olup Avrupa ve Amerika’da isim yapmış startup örnekleri vermeye çalıştık. Bunun haricinde, bu projelerin hepsinin dünyanın değerli yatırımcılarından yüksek miktarlarda yatırım aldığını ve her birinin farklı şehir ve ülkelere de şubeler açıp daha da büyümeye gittiğinin de farkındayız. Tabii ki, Polonya’nın genç nüfusunun nasıl dinamik olduğunu gösteren güzel bir örnek bu.

Avrupa’dan yatırım geliyor mu? Tabi ki evet. Ancak bu sadece kısa vadede yararlı oluyor. Uzun vadeli proje çalışan ekipler, büyük yatırımcıların peşinde koşuyor. Bu bir gerçek ki, büyük yatırımcılar da kaliteli Polonyalı startupların peşinde.

Bazı startuplar Almanya’yı seçerken, birçoğu da Polonya’dan sonra ilk şubelerini ABD’de açıyor. Ancak hem Avrupalı hem de Türk gençler, Polonya’da startup rüzgarları eserken, ülkenin nasıl potansiyele sahip olduğunu hemen farkediyor.

Krakow ve Wroclaw şehirleri için dinamik genç nüfusun çok olduğundan hep bahsetmişizdir. Ancak artık iki şehirle kalmıyor, tüm ülkede startup etkinlikleri düzenleniyor. Kuzeyden güneye, batıdan doğuya, tüm Polonya’da uluslar arası etkinlikler yapılıyor. Google Campus de Varşova’yı hiç yalnız bırakmıyor.

Büyük şirketlerin yazılım ekipleri genelde Wroclaw’da olur ve Pazarlama ya da Finans ekipleri Varşova ve Krakow’da bulunur. Ancak bu gelenek biraz gelişiyor gibi. Startup geleneğinin tüm ülkeyi sarmasından sonra, artık Varşova ya da Krakow farketmez, tüm Polonya etkinliklerle, yatırımlarla, projelerle, ve yeni startuplarla birlikte, Avrupa’nın en büyük startup merkezi olmaya doğru hızla koşuyor!

Said Murat – Polonyadan.Com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder