7 Mayıs 2016 Cumartesi

Startupınızın Kurucu Hayal Ekibini Kurmak İçin 3 Adım

Bir şirket kurduğunuzda, iyi günleriniz olduğu kadar kötü günleriniz de olacak. Kurucu takımınızın birleşmiş bir güç olarak bu zorluklara göğüs germeye hazır olduğundan ve bu zorluklardan daha da güçlenerek çıkabileceklerinden emin olmak zorundasınız. Doğru kişileri bulmak ve durdurulamaz birtakım yaratmak hiç de kolay değil. Denenmiş ve işe yarayan bir formül olmasa da, doğru eş kurucuları bulmak ve güçlü bir ortaklık kurmak için 3 adım:

Çözdüğünüz probleme duyulan heyecanı önceliklendirin

Gerçek bir problemi çözmeye karşı olan heyecan sizin zor günlerinizi geçirmenizi sağlatacaktır. Eş kurucularınızla beraber bu yaklaşıma sahip olmak takımınızı güçlendirecek ve sağlam bir şirket kültürünün temellerini atacaktır. Her startupın başarısız olma şansı yüksektir ve birleşmiş bir güç olarak heyecanın yokluğu bu olasılığı daha da arttıracaktır.

Kurucu takımınızın dışarıya belli ettiği tutku aynı zamanda diğer insanlara sizin misyonunuza inanmak ve büyümenize yatırım yapmak için ilham verecektir. Tutku güçlüdür – takımınızla beraber ileriki işe alımlarınız, müşterileriniz ve yatırımcılar için önemlidir. Örneğin, bir yıl kadar önce müşteri hizmetlerini iyileştirmeye ilgili olduğumu farkettim ve bu ilgim beni bu problem üzerine çalışan bir seri şirketi kurmaya yöneltti. Aynı problemle uğraşan girişimcilere fon sağlıyorum çünkü bu probleme ve bu problemi çözmeye çalışan insanlara inanıyorum.

Tek başına olmak zordur dolayısıyla uyumlu bir takıma yatırım yapın

En azından bir tane eş kurucu bulmak akla hayale sığmayacak kadar yararlıdır. Sadece tek bir insanın bir şirketi sıfırdan kuracak yeteneklere sahip olmasının imkansızlığından dolayı değil aynı zamanda yol arkadaşlığının yeri doldurulamazdır. Aranızdaki kimyanın uyuştuğuna emin olun, ardından bıkıp usanmadan iletişim kurun. Kurucu takımınızın vizyonunuz ve neleri feda etmeye gönüllü olduğunuz konularında aynı düşünceye sahip olduğundan emin olun.

Girişimcilik duygusal olarak (ve bazen de fiziksel olarak) yorucudur, karşılaştığınız zorlukları anlayacak ve kötü zamanlarınızda size yardımcı olabilecek birine sahip olmak sizin için işleri kolaylaştıracaktır. Benim düşünceme göre ideal takım 2 veya 3 kişiden oluşmalıdır. Daha kalabalık takımlarda, farklı kişilikleri yönetmek zor olabilir. Bir kere doğru takıma sahip olduğunuzda, boşlukları doldurmak için size tavsiye verecek kişiler bulmak amacıyla networkünüze başvurun.

Tamamlayıcı yetenekleri arayın

Yeni bir girişim için gereken yetenekler elinizdeki fırsatlara bağlıdır. Güçlü ve zayıf yönlerinizi objektif bir şekilde analiz edin ve takımın geri kalanını sizin şirkete verebileceklerinizi tamamlayan kişilerden seçin. İdeal dünyada, kurucu takımınız Venn şemasına benzeyecektir – bazı yetenekler ortak kümededir fakat her kişi kendi biricik yeteneklerine sahiptir.

Örneğin, vizyoner bir lider paha biçelemezdir fakat bu liderin teknik bilgisi çok güçlü olan bir liderle olan birleşimi başarı şansını arttıracaktır. Başarılı bir prototip oluşturmak ve networkten geri bildirimler almak büyük bir başarıdır fakat teknik konular için bu yeterli olmayabilir. Eğer takımınız bu prototipi bir pazara açılma stratejisi ile birleştiremezse, ürününüzü satmak ve şirketinizin değerini ortaya çıkarmak zor olabilir.

Bir girişimci olarak, zor zamanlar geçiriyorsunuz dolayısıyla önleminizi alın. Bir şirket kurarken zorluklarla karşılacağınız kesin, bu nedenle doğru kurucu takımın desteği sizin için fark yaratabilir. Tamamlayıcı yeteneklere, kişiliğe ve tutkuya sahip olan insanları seçerek, şirketinizi misyonunu geliştirmesi için hazır hale getiriyor olacaksınız – ve startupın inişli çıkışlı dünyasında yolunuzu bulmanıza yardım edecek bir ortaklıkta.

 

Kaynak: http://mashable.com/2016/03/23/startup-founding-team/#zMQnVj4XCsqR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder