İnsan ömrü 60 sene diyelim, ortalama. Bunun 40 senesi koşturma, çabalama, hayat kavgası.
İnsanı öldüğünde en yakınının, en sevdiğinin, eşinin, çocuğunun, annesinin unutma süresi ise 18 ay.
Yani 18 ay sonra acısı diner, sizi tatlı bir anı olarak anımsar.
Maaş peşinde, yükselme derdiyle, yıl sonunda güzel bir tatile gidebilmek, gittikten sonra da bir yıl çalışıp o tatili ödeyebilmek için çalışıp, TOKİ’de bir daireye girip, bir de taksitle araba çekip, sonra da hayalleri, hedefleri çocukların büyümesine bıraktığınızda, bir de bakıyorsunuz hayatın sonu gelmiş.
“Hele bir şu da olsun, rahatlayacağım” dediğiniz çok şey olmuştur mutlaka, girdiğiniz sınavlar, bitirmeye çalıştığınız okullar, önemli bir projenin bitiş tarihi. Hangisinde gerçekten rahatladınız?
Yazık oluyor, ucuza gidiyoruz…
Yani bir daire, bir araba, iyi bir tatil değil ki bizim yaşama sebebimiz.
Ya da olmamalı, değil mi?
Daha iyisi, 5 ev, biri spor biri 4×4 araba da değil elbette, bunlar da değil demek istediğim.
Ucuza gidiyoruz, yazık oluyor…
Bir adım geriye atıp, kendimize bir dışarıdan bakıp, bir baksak ya “ne yapıyoruz?”, hangi yolun yolcusuyuz? nereden gelip, nereye gidiyoruz? Peşinden koştuklarımızın, neden ve ne için peşinden koşuyoruz?
Değer üretmeden, iz bırakmadan yaşanan hayat, 60 yıl, 70 yıl ya da 80 yıl yaşanan bu koşuşturma, 18 ayda unutulmak için çok fazla, çok ağır!
“Öyle deme” diyorsunuz, “güzel anlar, güzel anılar biriktiriyoruz”. Evet, güzel anlar ve güzel anıları kameraya ve fotoğraf makinesine kaydedip hep tadını çıkarmayı sonraya bırakarak yaşıyoruz.
İnsanın yetiştirdiği öğrencileri olmalı, öğretmen olmasa bile
Yazdığı bir kitabı olmalı en az, ya da yazmaya azmettiği
Tanımadığı, adını bile bilmediği insanlara dokunmuşluğu olmalı
Birileri çevirmeli zaman zaman, “Siz beni tanımazsınız ama, ben sizi tanıyorum, siz benim hayatımı değiştirdiniz” demeli yıllar sonra
Paranız varsa bir okulun adında yazmalı adınız, sizden yüz yıl sonra çocukların, üstelik sizi hiç tanımayan, tanımayacak olan çocukların göğsünde adınız yazmalı
Mutlaka makaleler yazmalı insan, mutlaka üstüne makaleler yazacağı birkaç konusu olmalı, toplumsal, sosyal, ekonomik, siyasal..
Kahve köşelerinde atıp tutmak, bir yandan kağıtları dağıtırken bir yandan vatanı kurtarmak değil söz ettiğim, siyaset yapmalı, dernek kurmalı, dilediğini yapacak bir çatı bulamıyorsa dernek kurmalı
Bir müzik aletini çok güzel çalmalı mesela, bir sporda iyi olmalı insan
Hobileri olmalı, Pazar sabahı heyecanla yataktan kaldıracak en az bir hobisi
Dil öğrenmeli mesela, daha iyi iş bulmak ya da işinde yükselmek için değil, keşfetmek için
İnsanlara selam vermekten korkmak şöyle dursun, tanımadığı onlarca insana dokunmalı, sohbet etmeli, dertleşmeli, arkadaş olmalı
Nasıl bitirmişti şair?
“Yaşadım diyebilmen için”..
Google Plus Sayfam+Benzer YazılarHayır Demeyi Bilmenin, Hayır Demeyi Öğrenmenin Altın KurallarıMehmet Ali Birand’dan Gençlere 10 Altın Kural Mükemmel bir Haftaya Başlamak, Haftaya Mükemmel Başlamak için 20 Altın KuralEğitim şartsa, eğitim için hepimizin bir şeyler yapması daha bir şart! “Gemi limanda güvendedir, ama gemiler limanda beklemeleri için yapılmaz”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder