29 Mart 2014 Cumartesi

Şirketinizde Bir Teşekkür Kültürü Oluşturun

Tabi ki çalışanlara yaptıkları iş karşılığında ödeme yapılmalıdır fakat bu onların performansını tetikleyen etmen değildir. İnsanlar yaptıkları iyi işlerden dolayı memnuniyet duyulmak ister, yaptıkları katkıların fark edilmesini ve önem verilmesini ister. Şirketinizde bir teşekkür kültürü oluşturarak çalışanlarınızın performansını ve memnuniyetini arttırabilirsiniz.

Herkesin içinde övgü (Çoğu zaman)

İnsanları çoğu iş arkadaşlarının ve emsallerinin yanında övgü almayı tercih eder. Herkesin içinde övülmek kişinin yaptığı işle ve kendisiyle gurur duymasını sağlar, aynı zamanda ortamdaki diğer çalışanların yaptıkları bireysel katkıların fark edildiğini ve önemsendiğini düşünmelerini sağlar. Aynı zamanda bu durum sizin için de iyidir çünkü herkes iyi işin ve iyi performansın yönetim tarafından görünür olduğunu ve takdir edildiğini biliyor olacaktır. Fakat bazı çalışanlar göz önünde olmaktan hoşlanmaz. Bu çalışanlarınızı özel olarak takdir etmeyi tercih etmenizde fayda var.

 İçten konuşmak

Çalışanlarınızı yalnızca gerçekten içinizden geldiği için, övgülerinizi hak ettiği için ödüllendirin. Yanlış övgülerden kaçının çünkü insanlar yapmacık davranışları hemen fark ederler. Herkesin önünde bir başarıyı takdir ederken yalnızca o anın pozitif duygusuna odaklanın, şirketle ilgili haberleri ve güncellemeleri başka zamana bırakın. Ayrıca takdirlerinizle bu başarıyı daha ileriye götürmek için neler yapılabileceğine dair geri bildirimlerinizi birleştirmekten özellikle kaçının. Bu durum ödüllendirme ile oluşturmaya çalıştığınız iyi duyguların tamamını alıp götürecektir.

Net konuşun

Çalışanlar takdir edilmek için neyi doğru yaptıklarını bilmek isterler. Bu yüzden genel bir başarıdan değil net olarak neyin doğru yapıldığından söz edin. “Yaptığın harika işten dolayı tebrik ederim” demek yerine “Sana verilen hedef satış kotasından %40 fazla satış yaptın, şimdiye kadar yapılan en iyi satıştı. Tebrik ederim” demeyi tercih edin.

Ödülü doğru seçmek

İnsanlar farklı şeylerle motive olurlar. Kimileri para ile motive olurken kimileri terfi ya da ekstra izin günlerini tercih eder. Beklentilerinizin ötesine geçen başarıları ödüllendirmek, bir çalışan için hem anlamlı hem de yararlıdır. Birini ödüllendirirken o çalışanı gerçekte neyin motive edeceğini bulmaya çalışın.

Beklemeyin

Bir çalışanı başarılı bir işin hemen ardından takdir etmek önemlidir. Takdirleri zamanında gerçekleştirmek çalışanlarınıza şirketteki her şeyi takip etmeye dikkat ettiğinizi ve gerçekten önemsediğinizi gösterir. Örneğin bir çalışanınızın aylık raporları derlemenin daha etkili bir yolunu bulduğunu fark ettiğiniz anda bu çabayı takdir edin. Aksi takdirde çalışanlarınız başarılarının ve katkılarının önemsenmediğini düşünecektir.

 

Kaynak:

5 Steps to a Life-Changing Culture of Thanks

The post Şirketinizde Bir Teşekkür Kültürü Oluşturun appeared first on Etohum.

28 Mart 2014 Cuma

1. Uluslararası Kadın Girişimciler İşbirliği Konferansı İstanbul’da

Kadın girişimcilerin potansiyelini aktaramadığı, aktaracak alanları bulamadığı bir ekosistem yarım bir ekosistemdir. Sektör adına mevcut durumumuz, kadın girişimcilerin yaratıcı ve cesur potansiyellerinden yararlanacak aksiyon alanlarını inşa etmek gerektiğine dair işaretler veriyor. Bütün bu olumsuz işaretlere rağmen karşılaştığımız olumlu gelişmeler bizleri daha da umutlandırıyor.

1. Uluslararası Kadın Girişimciler İşbirliği Konferansı duyurusu da bunlardan bir tanesi. 4 Nisan’da Martı İstanbul Otel, Taksim’de gerçekleşecek olan konferans, BPW Türkiye tarafından düzenleniyor. Konferansın amacı, Birleşmiş Milletler’in “Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri”nin 5. Prensibi çerçevesinde turizm, gıda, tekstil ve inşaat sektörlerinin tedarik zincirlerinde yer alan kadın girişimcilerin artırılması. Etkinliği özellikle kadın girişimcilere önemle tavsiye ediyoruz.

Kayıt ve sorularınız için: İpek İşbitiren- BPW Türkiye Federasyonu Genel Sekreteri ipekisbitirene@gmail.com 

The post 1. Uluslararası Kadın Girişimciler İşbirliği Konferansı İstanbul’da appeared first on Etohum.

27 Mart 2014 Perşembe

Candy Crush’ın Geliştiricisi King, Borsada 7 Milyar Dolar Olarak Değerlendi

Candy Crush’ın geliştiricisi olan King Digital Entertainment, New York Borsası’nda 7 milyar doların üzerinde değer gördü.

Çarşamba gününe halka arz edilmiş bir firma olarak giren King, hisse başına 22,50 dolardan 22,2 milyon hisse satışı gerçekleştirdi. Geçtiğimiz ay şirket, hisselerinin borsada 21 ila 24 dolar arasında bir değer bulmasını beklediğini açıklamıştı.

Halka arzı ile 500 milyon doların biraz altında bir hisse satışı gerçekleştiren şirket, 7 milyar doların biraz üstünde bir değerlemeye ulaştı. Oldukça bağımlılık yaratan Candy Crush’ın 97 milyon günlük aktif kullanıcısı bulunmakta olup uygulama üzerinden her gün 1 milyarın üzerinde oyun oynanmaktadır. Candy Crush zamanında viral olarak hızla yayılan ve şu an modası geçmiş olan Zynga’nın Farmville’i ile kıyaslanmaktadır. Zynga 2011 yılında halka arz edilmiş olup, hissesi 10 dolardan işlem gören şirket, 7 milyar dolar olarak değerlenmişti. Hissesinin en yüksek dönemi olan 2012 Şubat ayında 14.69 dolara ulaşmıştı. O günden bu zamana da şirketin grafiği aşağı doğru bir eksende ilerlemektedir. Zynga’nın bugünkü hissesi 5,80 dolardan işlem görmekte olup bu değer %40’dan fazla bir düşüşü göstermektedir. Farmville zamanında Facebook’ta en çok oynanan oyun olarak anılıyordu.

Finansal sağlık oranlarını hesaplayan Rapid Rating; yatırımların geri dönüşü, borç servis yönetimi ve fiyatlandırma yapısı üzerinden yapılan analizlerde King’i 100 üzerinden 86 olarak değerlendirdi. Bu durum, sektörde oldukça yüksek bir oranı göstermektedir. Twitter’ın IPO öncesi oranı 100 üzerinden 19 iken IPO sonrasında 45,3 olarak hesaplanmıştı.

Kaynaklar:

Candy Crush games developer King valued at over $7bn

Candy Crush Maker King Digital Prices IPO At $22.50 Per Share

 

The post Candy Crush’ın Geliştiricisi King, Borsada 7 Milyar Dolar Olarak Değerlendi appeared first on Etohum.

25 Mart 2014 Salı

Dünyaca ünlü inovasyon liderleri İstanbul’a geliyor

İnovasyon ağı Açıkinovasyon öncülüğünde bu yıl 2’ncisi gerçekleştirilecek olan “İnovasyon Buluşmaları” için geri sayım başladı. Şirketler için “sürdürülebilir büyüme”yi sağlayan unsurlardan biri olan inovasyonun konuşulacağı dev zirvede, dünyaca ünlü inovasyon liderleri;  inovasyonun karlılık, sürdürülebilirlik ve verimliliğe etkilerine dair ilham veren örnekleri paylaşacak.

 28- 29 Nisan tarihleri arasında Point Otel’de gerçekleşecek zirve, inovasyonu, dünyaca ünlü inovasyon liderlerinin gözünden bir kez daha tanımlayacak. Fortune tarafından dünyanın en etkili 40 Ceo’sundan biri seçilen Cinnabon Başkanı Kate Cole, kısa sürede şirketi milyar dolarlık cirolara ulaştırmasının ardındaki sırları katılımcılarla paylaşacak. Ayrintili bilgi için.

The post Dünyaca ünlü inovasyon liderleri İstanbul’a geliyor appeared first on Etohum.

22 Mart 2014 Cumartesi

Şirketinizi Büyütecek Bir Topluluğu Nasıl Oluşturabilirsiniz?

GrabCAD mühendislerin CAD dosyalarını müşterileri ve iş arkadaşları ile paylaşmasına yardımcı olan benzersiz bir web uygulamasıdır. GrabCAD kullanıcılarının kendi toplulukları ile CAD dosyalarına paylaşmasına olanak sağlar. Mühendisler bu platform ile projelerini paylaşabilir ve online profil oluşturabilirler. GrabCAD’in sosyal yönü onun büyümesini sağlamıştır. Uygulamanın kullanıcı veri tabanı geçen yıl 250binden 1 milyon mühendise çıkmıştır.

Sosyal uygulamalar inanılmaz büyüme rakamlarına sahiptir. Peki sosyal olmayan web uygulama geliştiricileri bu uygulamaların büyümesinden bir şeyler öğrenebilir mi?

Web uygulaması geliştiriciler tüm zamanlarını harika ürünler ortaya koymak için harcamaktadır. Fakat burada hedef pazar ve geliştirilen ürünün etrafında bir izleyici kitlesi geliştirmekle ilgili kaçırılan fırsatlar olabilir.

Aşağıdaki web uygulamaları ürününüzü merak eden, paylaşan ve size yardımcı olan bir kullanıcı topluluğu oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Tumblr

Tumblr blog yazmayı, paylaşmayı oldukça kolay hale getirmeye odaklanan popüler bir mikroblog platformudur. Platform kullanıcılarının diğer kullanıcılarla blog temaları paylaşmasına ve yine buradan tema satışına izin vermektedir.

Dipnot: Kullanıcılarınız için harika bir görünüme sahip olan bir ürün kullanmak önemli mi? Bu sorunun yanıtına göre uygulamanızı kişiselleştirilebilir yapmaya odaklanabilir, kullanıcılarınızın birbirleriyle paylaşmasına olanak sağlayabilirsiniz?

GrabCAD

GrabCAD 3D model dosyalarının paylaşımını ve uyumlu çalışmasını sağlayan bir araçtır. Mühendisler için ciddi bir sorunu çözmektedir: AutoCAD ve SolidWorks dosyalarını müşterilerle ve iş arkadaşları ile paylaşmak.

Dipnot: Kendi ürününüzü benzersiz kılabilir, insanların bu benzersiz özelliği diğerleriyle paylaşmasını sağlayabilirsiniz.

JotForm

JotForm 1.4 milyon kullanıcıya sahip online form geliştiricisidir. Platform kullanıcılarına 5 milyon online form sunmaktadır. JotForm’un büyümesi tamamen mutlu kullanıcıların diğerleriyle bu platformu paylaşmasıyla gerçekleşmiştir.

Dipnot: İnsanların paylaşmayacağı varsaymayın. Onlara bir şans verin, sizi memnuniyetleriyle şaşırtabilirler.

LayerVault

LayerVault tasarımcılar için bir versiyon kontrol sistemidir. On binlerce tasarımcı tasarımlarının organizasyonunu, versiyonunu, sunumunu ve iş birliğini LayerVault kullanarak gerçekleştirmektedir. LayerVault büyümek için akıllı bir yol izlemiştir: Hedef kullanıcıları olan tasarımcılar için bir haber sitesi oluşturmuştur.

Dipnot: Hedef kullanıcı kitleniz için bir haber sitesi oluşturun. Bu tarz uygulamalar işe yaramaktadır. Bunun için Telescope uygulamasını kullanabilirsiniz.

Hubspot

Hubspot pazarlamacılara kendi web sitelerini daha çok kitle çekebilmeleri ve kullanıcılarını para ödeyen müşterilere dönüştürmek için yardımcı olan bir web uygulamasıdır. Hubspot kurucusu Dharmesh Shah OnStartup adında girişimcilere özel bir kaynak oluşturmuştur. Eski günlerin Hacker News’i gibi OnStartup girişimci haberleri ve tartışmaları etrafına kurulmuş bir topluluk platformudur.

Dipnot: Eğer hedef kitlenizin bulunduğu yere gidemiyorsanız, hedef kitlenizin gelebileceği bir topluluk inşa edin.

Moz

SEOmoz olarak da bilinen Moz, pazarlamacılara SEO yapılandırması ve gelen trafik pazarlaması ile ilgili araçlar sunan bir platformdur. HubSpot ve Moz birlikte Inbound.org’u oluşturmuştur. Inbound.org gelen trafik pazarlaması ile ilgilenen kişiler için bir topluluktur. Sosyal haber sitesi kısa zamanda büyük ilgi çekmiş olup bugün pazarlamacılar için en iyi kaynaklardan biri haline gelmiştir.

Dipnot: Topluluğunuz belirli bir konuda öğrenmek ve büyümekle ilgileniyor mu? Eğer öyleyse onlar için sosyal haber siteleri ve kaynaklar oluşturmalısınız. Siz onlara yardım ederseniz onlar da size yardımcı olacaklardır.

 

Kaynak:

User Communities for Web Apps: 15 Amazing Examples

The post Şirketinizi Büyütecek Bir Topluluğu Nasıl Oluşturabilirsiniz? appeared first on Etohum.

21 Mart 2014 Cuma

Endeavor Ekosistemin Haritasını Çıkarmaya Çağırıyor

Bilgi olmadan fikir üretmek hem zor hem de anlamsız. Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin nereye evrildiğini anlamak adına fikir üretebilmek için de diğer her konuda olduğu gibi bilgi sahibi olmak gerekiyor. Ancak bu ekosistemin içinde yer alan veya onu takip edenlerin muhtemelen onaylayacağı gibi, bu konuda önümüzü apaydınlık yapacak, ufkumuzu netleştirecek bir veri arşivine sahip değiliz. Kısa vadede de böyle bir bilgi akışının nitelik ve nicelik bakımından belirli bir düzeye gelmesi beklenmiyor.

Bu durum sektöre veri kazandırmaya çalışan yerel ve uluslararası şirketler tarafından biraz olsun telafi edilmeye çalışılıyor. Endeavor da bu yöndeki çalışmalarını hızla sürdürmekte. 2012′de Türkiye’nin de içinde olduğu bazı Endeavor ülke ofisleri teknoloji odaklı girişimcilik ekosisteminin haritasını çıkarmak ve çarpan etkisini ölçeklendirebilmek için kapsamlı bir araştırma yaptı. Endeavor, Dünya Ekonomik Forumu Girişimcilik Raporunun da temelini oluşturan ve iş dünyası ve basın tarafından oldukça ilgi gören bu raporu yenilemeye karar verdi.

Bu amaçla ekosistemi takip eden/içinde olan sizlerden rapor için hazırlanan anketi doldurmanız çağrısında bulunuyor. Ekosistem için nitelikli verilerin çıkacağını düşündüğümüz rapor için hazırlanan ankete buradan ulaşabilirsiniz.

The post Endeavor Ekosistemin Haritasını Çıkarmaya Çağırıyor appeared first on Etohum.

20 Mart 2014 Perşembe

2014’ün En Havalı Üniversite Girişimleri

 

Applits

Kurucuları: Keith Shields (22) ve Joshua Tucker (22)

Üniversite: Ohio State University

Lansman tarihi: 2012

Applits karmaşık uygulama geliştirme dünyasında sıradan insanların parlak fikirlerini gerçekleştirmek için çalışmaktadır. Her ay dünyanın her yerinden mobil uygulama fikirlerini toplayan Applits ekibi, bu fikirleri tüm toplulukla birlikte oylamaktadır. Ayın en favori fikri Applits tarafından geliştirilmekte, uygulamanın getirdiği gelirlerin %15’I fikir sahibine gönderilmektedir.

AthleteTrax

Kurucuları:  Jon Halpern, Brian Gross, Rey Coriano (Hepsi 22 yaşında)

Üniversite: George Washington University

Lansman Tarihi: 2012

AtheleteTrax spor takımları için zaman yönetimi, iletişim ve para toplama işlerini gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Bulut tabanlı bir araç olan AtheleteTrax; büyük üniversite kulüplerinin ve liselerin rekabetçi pazarını hedeflemektedir. Şu an platform kullanan 30’dan fazla okulu temsil eden 100 takım ve 2000’den fazla kullanıcı bulunmaktadır. Freemium bir iş modeli izleyen şirketin 2 gelir kaynağı bulunmaktadır: Takımların eşyalarının platform üzerinden satışından ve takımlara sunulan servislerden elde edilen gelirlerden.

Beatmerch

Kurucusu: Duncan Abdelnour (22)

Üniversite: University of Tampa

Lansman Tarihi: 2013

Beatmerch uluslararası turnelere çıkan sanatçıların ve etkinliklerin gereksinimlerini karşılamak üzere kurulmuştur. Tur ve festivallere yönelik dükkanlardan, e-ticaret çözümlerine, lisanslardan promosyon ürünlerin dağıtılmasına kadar tüm döngüyü karşılayan bir ticaret çözümü sunan şirket geçtiğimiz yıl satışlardan 126.000 dolar kazanmıştır.

Pufferfish Software

Kurucusu: Megan Holstein (18)

Üniversite: Ohio State University

Lansman Tarihi: 2011

Pufferfish Software’in amacı otizm spektrumunda bulunan kişiler için kişisel teknolojileri ve iPad’in avantajlarını bir araya getirmektir. Şirket, otistik çocuklara ölçeklenebilir ve tekrarlanabilir bir yolla davranış analizi terapisinde ve öğrenmede yardımcı olmaya çalışmaktadır. Şirketin amacı ABA terapi tekniklerini günümüz uygulama ve yazılımların kalitesi ve tasarımıyla bu kişilerin dış dünya ile ilişki kurabilmesine ve büyümelerine yardımcı olmaktır.

Cavebox

Kurucuları: Storm Anderson (22) ve Samuel George (27)

Üniversite: Indiana University

Lansman Tarihi: Şubat 2014

Cavebox 18-30 yaş arasındaki erkeklere uygun ve düşük maliyetli bir hijyen çözümü sunmaktadır. Erkekler ya da erkekler için alışveriş yapan kadınlar TheCavebox.com’a gelerek 1 ya da 2 aylık hijyen paketlerini 25 dolardan daha az bir ücrete satın alabilmektedirler. Yayınlandığı ilk hafta 5 satış gerçekleştiren CaveBox’ın hedefi ilk yıl 10.000 dolarlık satış yapabilmek.

FiscalNote

Kurucuları: Jonathan C. Chen, Timothy Hwang, Gerald Yao (Hepsi 21 yaşında)

Üniversite: University of Maryland/ Princeton University/ Emory University

Lansman Tarihi: 2013

FiscalNote’un hedefi devletin elinde bulunan verileri açarak kullanışlı hale getirmektir. Yasalar, düzenlemeler ya da dava dosyalarında yer alan bilgiler yapılandırılmamış bir halde saklanmakta olup şirketin amacı bu verileri temizleyerek düzenlemektir. FiscalNote Amerika’daki 50 eyaletin verilerini toplamakta olup, doğal dil işleme süreci algoritmalarını kullanarak birbiriyle ilişkili kullanılabilir trendleri görsel arayüzlerle müşterilerine sunmak için çalışmaktadır.FiscalNote 2014 yılı içerisinde 1.2 milyon dolar tohum yatırımı almıştır.

 

 

Kaynak:

America’s Coolest College Startups 2014 

 

The post 2014’ün En Havalı Üniversite Girişimleri appeared first on Etohum.

19 Mart 2014 Çarşamba

Küçük Ülkelerin Başarılı Girişimleri

İsveç

Ülkenin nüfusu 9,2 milyondur. 2011 verilerine göre ülkenin GSYİH’sı 538.237 milyar dolardır. Kişi başına düşen GSYİH ise 56.956 dolar olarak hesaplanmaktadır. İsveç’te yaklaşık 40 tane üniversite yer almaktadır. Bu üniversitelerden Linköpings Universitet, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında 154. sırada yer almaktadır. İsveç popülasyonunun yaklaşık %93’ü internet kullanıcısıdır. Bu rakam yaklaşık 8,441,718 kişiye denk gelmektedir.

Spotify, 2006 yılında Daniel Ek ve Martin Lorentzon tarafından İsveç’te kurulmuştur. Spotify, kullanıcılarına sanal ortamda albüm ya da parçaları dinlemesine, kendi radyo programlarını yayınlamalarına olanak sağlayan bir uygulamadır. Uygulama ilk olarak 2008 yılında piyasaya sürülmüş, 2010 Eylül ayında yaklaşık 10 milyon dinleyiciye ulaşmıştır. Şirketin değeri 2013 Haziran ayında 5,3 milyar dolara ulaşmıştır. Şirketin bugüne kadar aldığı toplam yatırım 538 milyon dolardır.

Klarna 2005 yılında Sebastian Siemiatkowski, Victor Jacobsson ve Niklas Adalberth tarafından İsveç’te kurulmuştur. Klarna, 2011 yılı itibariyle Avrupa’nın e-ticaret siteleri için ödeme çözümleri üreten en büyük şirketi haline gelmiştir. Şirketin toplam 800 çalışanı, İsveç, Finlandiya, Norveç, Almanya ve İsrail’de ofisleri bulunmaktadır. Şirket 2014 Mart ayı içerisinde 116 milyon dolar yatırım alarak toplam yatırımını 282 milyon dolara ulaştırmıştır.

TicTail Stockholm’de kurulmuş bir e-ticaret platformudur. Şirketin misyonu el emeği ile üretilen ürünlerin müşterilere daha kolay ulaştırılabilmesini sağlamaktır. TicTail geçtiğimiz Şubat ayında 8 milyon dolar Seri A yatırımı almıştır. 2012 yılında piyasaya sürüldüğünde yalnızca 5000 sanal dükkanı olan TicTail, 2013 yılında 23000’e ulaşmıştır.

Hansoft, 2005’te İsveç’te kurulmuş bir şirkettir. Hansoft komplike ve büyük çevik yazılım geliştirme programlarının yönetimini ve takım işbirliğini sağlamak üzere geliştirilmiş bir araçtır. Ürün elektronik, oyun geliştirme, Telekom ve bulut teknolojileri gibi farklı sektörlerden birçok müşteri tarafından kullanılmakta olup şirket 2014 Ocak ayında 8.4 milyon dolar yatırım almıştır.

Truecaller, Dünya’nın ilk ortak çalışmaya dayalı global telefon rehberidir. İsveç merkezli bir girişim olan Truecaller, 2013 yılı içerisinde 20 milyon kullanıcıya ulaşmıştır.  Şirket, insanların tanıdıklarını dünyanın neresinde olursa olsun kolayca bulabilecekleri ve iletişim kurabilecekleri bir platform olma hedefiyle kurulmuştur. Uygulama üzerinden iletişime geçmek istediğiniz kişileri arayabilir, güncel iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz. Şirket 2014 Şubat ayında 18.8 milyon dolar yatırım alarak toplam yatırımını 20 milyon dolara ulaştırmıştır.

Estonya

2009 verilerine göre ülkenin nüfusu yaklaşık 1.340.415’dir. Estonya’nın GSYİH’sı 23.545 milyar dolardır. Bu rakam ülke nüfusuna bölünüp satın alma gücü paritesine göre hesaplandığında kişi başına düşen GSYİH 17,532 dolar çıkmaktadır. Ülkede 14 tane üniversite yer almaktadır. Bu üniversitelerin arasında en iyisi olarak gösterilen Tartu Ülikool, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında 582. sırada yer almaktadır. Estonya nüfusunun yaklaşık yüzde 78’i internet kullanıcısıdır. Bu sayı yaklaşık 993,785 kişiye denk gelmektedir.

Skype 2003 yılında Estonya’da kurulmuştur. Internet üzerinden ses ve video arama servisi sunan Skype’ın 2010 yılında 663 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunmaktaydı. Şirket, 2011 Mayıs ayında 5.8 milyar dolara Microsoft tarafından satın alınmıştır.

Zero Turnaround, Estonya’da kurulmuş küçük ve hızlı büyüyen bir girişimdir. Şirket ödüllü Java geliştirme verimlilik aracı JRebel’in yaratıcısıdır. 2010’da yapılan bir araştırmaya göre J2E geliştiricileri zamanlarının %10 -%23’lük dilimini Turnaround’da harcamaktadır. Şirket geçtiğimiz Ocak ayında 3 milyon dolar yatırım almıştır.

TransferWise 2010 yılında Taavet Hinrikus ve Kristo Käärmann isimli iki Estonyalı genç tarafından kurulmuş uluslararası para transferi platformudur. Fikir, tüketicilerin ve küçük işletmelerin bir banka aracılığı olmadan para transferi yapabilmelerini gerçekleştirmek üzerine geliştirilmiştir. TransferWise aracılığı ile her gün yaklaşık 1 milyon Euro’luk para transfer işlemi gerçekleştirilmektedir. Şirket son dönemde PayPal’ın kurucusu Peter Theil tarafından 6 milyon dolarlık yatırım almış ve şirketi 4 ayda iki kat büyütmüştür.

Fortumo , 2007 yılında Talinn’de kurulmuş, geliştirici dostu bir mobil ödeme platformudur. Şirket uygulama ve oyun geliştiricilerin kullanıcılarının mobil operatörler üzerinden ödeme yapabilmelerine olanak sağlamaktadır. Şirket 2013 Şubat ayında 10 milyon dolar Seri A yatırımı almıştır.

Finlandiya

Finlandiya nüfusu 2010 verilerine göre yaklaşık 5,359,538’dir. Ülkenin GSYİH’sı 250.126  milyar dolardır.  Bu rakam ülke nüfusuna bölünüp satın alma gücü paritesine göre hesaplandığında kişi başına düşen GSYİH 46,098 çıkmaktadır. Finlandiya’da yaklaşık 45 üniversite bulunmaktadır. Ülkenin en iyi ilk 3 üniversitesi Helsingin yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ve Jyväskylän yliopisto olarak sıralanabilir. Helsingin yliopisto dünyadaki en iyi üniversiteler sıralamasında 236. sırada yer almaktadır. Finlandiya’da internet kullanıcı sayısı 4,703,480’dir. Bu rakam ülkenin %89.4’üne denk gelmektedir.

Supercell, tabletler için oyun geliştirmeye başlayan ilk şirkettir. Şirket, 2010 yılında Visa Forsten, Lassi Leppinen, Petri Styrman, Mikko Kodisoja ve Ilkka Paananen tarafından Finlandiya’da kurulmuştur. Şirket operasyonları Helsinki ve San Francisco’daki ofislerinden yürütülmektedir. Supercell bu güne kadar 12 farklı tablet platformunda 165’ten fazla oyun geliştirmiştir. Şirkete 2013 yılı itibariyle yapılan toplam yatırım 272 milyon dolardır.

Angry Birds ile dünya çapında bir başarı yakalayan Rovio firması 2003 yılında Finlandiya’da kurulmuştur. Şirket, Angry Birds oyununun başarısından sonra mobil ortamlar için farklı Angry Birds serileri (Angry Birds, Angry Birds Seasons, Angry Birds Rio, Angry Birds Space, Angry Birds Friends, Amazing Alex, Bad Piggies,  Angry Birds Star Wars ve Angry Birds Star Wars II.)çıkarmaya devam etmektedir. Rovio’nun bugün 700’den fazla çalışanı, Finlandiya, İsveç, Çin, Japonya, İngiltere ve Amerika’da ofisleri bulunmaktadır. Şirket 2011 yılında 42 milyon dolar yatırım almıştır.

Grand Cru, mobil ve sosyal oyun geliştirme alanını baştan yaratmayı misyon edinmiş bir Finlandiya girişimidir. Şirket oyun geliştirme araçlarını geliştirici olsun ya da olmasın herkese açmayı hedeflemektedir. GrandCru 2013 Temmuz ayı içerisinde 11 milyon dolar yatırım alarak toplam yatırımını 13 milyon dolara çıkarmıştır.

Kiosked, Micke Paqvalén tarafından 2010 yılında Finlandiya’da kurulmuş bir girişimdir. Şirket; online içerik, resim, video ve uygulamaları etkileşimli ve viral vitrinlere çeviren bir platformdur. Kiosked bu yıl reklam ve tasarım dalında en iyi teknoloji şirketi ödülünü kazanmıştır. Girişim, markaların kendi içeriklerini kullanarak marka severler ile etkileşimi ve dolayısı ile müşteri bağlılığını arttırmak fikri üzerine kurulmuştur. Şirketin 2013 yılı itibarı ile Londra, New York, Los Angeles ve Singapur’da ofisleri ve 100’ü aşkın çalışanı bulunmaktadır. Şirket şu anda 10.000’den fazla marka ile iş geliştirmektedir.

Scoopshot, dünya çapındaki mobil fotoğrafçılarla medya-yayın organlarını birbirine bağlama fikri ile yola çıkan bir girişimdir. Şirket haber fotoğrafları için para verecek insanları bulan (crowdfunding) bir ekosistem oluşturmayı hedeflemektedir. Şirket 2010 yılında Finlandiya’da kurulmuştur. Şirket ilk olarak 2013 Ocak ayı içerisinde Finnish Industry Investment tarafından 4,5 milyon Euro yatırım almıştır. Şirkete ikinci yatırım yapan isim ise $1,2 milyon dolarla dünyanın en çok satan fotoğrafçısı Yuri Arcurs’tur.

İsrail

İsrail’in nüfusu 2012 verilerine göre yaklaşık 8.081.000’dir. Ülkenin GSYİH’sı 202.562 milyar dolardır. Bu rakam ülke nüfusuna bölünüp satın alma gücü paritesine göre hesaplandığında kişi başına düşen GSYİH 28.473 dolar çıkmaktadır.  Ülkedeki en iyi ilk 3 üniversite Tel Aviv University, Hebrew University of Jerusalem ve  Ben-Gurion University of the Negev olarak sıralanabilir. Tel Aviv University dünyadaki en iyi üniversiteler arasında 198. olarak sıralanmıştır. İsrail’de internet erişimi bulunan kullanıcı sayısı 5,568,961 olup bu rakam ülke genelinin %73’üne denk gelmektedir.

Boxee açık kaynak kodlu ücretsiz bir medya oynatıcı yazılım platformudur. Boxee’nin sosyal ağ bileşeni kullanıcılarına ne izlediklerini ya da ne dinlediklerini Twitter,Facebook gibi sosyal platformlardan arkadaşları ile paylaşmalarına olanak sağlamaktadır. Şirket 2013 Temmuz ayında 30 milyon dolara Samsung Electronics tarafından satın alınmıştır.

Aniboom global işbirlikçi bir vizyona sahip animasyon şirketidir. Dünya çapında yer alan yaklaşık 9500 Aniboom animatörü dünyanın her yerinden büyük markalara ve eğlence şirketlerine  animasyon üretmektedir. Şirket 2006 yılında kurulmuş olup bugüne kadar toplamda 14.5 milyon dolar yatırım almıştır.

MyHeritage aile merkezli bir sosyal ağ sercisi ve soyağacı websitesidir. Site, üyelerine kendi ailelerinin web sitelerini oluşturmalarını, fotoğraf ve videolarını paylaşmalarını, aile toplantılarını organize etmelerini ve soy ağacı oluşturmalarını sağlamaktadır. 2003’te kurulan şirketin 64 milyondan fazla üyesi ve 1 milyar online kişi profili bulunmaktadır.  Şirket en son 2012 Kasım ayında 25 milyon dolarlık Seri E yatırımı alarak toplam yatırımını 49 milyon dolara ulaştırmıştır.

ClickTale, müştteri deneyimi analitiğinde lider firmalardan birisidir. Şirket web analitiği, kullanılabilirlik optimizasyonu ve maksimum dönüşüm oranı üzerine çalışmakta olup 2006 yılında İsrail’de kurulmuştur. Şirketin Fortune 500 şirketleri dahil dünya çapında 2000’den fazla müşterisi bulunmaktadır. ClickTale 2013 Nisan ayında 17 milyon dolar Seri B yatırımı alarak toplam yatırımını 20 milyon dolara çıkarmıştır.

Treato, 2008 yılında İsrail’de kurulan ve bloglardan, forumlardan hastaların kendilerinin medikal durumlarını anlattıkları tüm deneyimlerini toplayıp NLP ışığında büyük resmi oluşturarak ilaç sektörü için bir büyük veri servisi sunmaktadır. Şirket 2013 Nisan ayında 14.5 milyon dolar Seri B yatırımı almıştır.

 

 

Kaynaklar:

TicTail eCommerce Platform Lands $8 Million Led By Thrive Capital

http://www.crunchbase.com/

As Software Eats The World, Agile Tool Provider Hansoft Raises $8.4M To Steal Competitors’ Lunch

Truecaller Lands $18.8M Series B From Sequoia, Partners With Yelp To Verify Business Numbers

Finland’s Next Gaming Phenom? Grand Cru Raises $11M From Idinvest, Qualcomm, Nokia Growth

List of countries by number of Internet users

2014 University Web Rankings

 

 

 

 

 

 

 

 

The post Küçük Ülkelerin Başarılı Girişimleri appeared first on Etohum.

18 Mart 2014 Salı

Risk Sermayesi Kuruluşları Daha Rekabetçi Bir Pazarla Karşı Karşıya

Ernst&Young şirketine göre dünya çapındaki risk sermayesi yatırımları 2013 yılında bir önceki yıla göre %2’lik bir artış göstermiştir. Bu rakam, birçok coğrafi bölgede artan likit seviyesi ile ekonomik koşulların geliştiğini ve yatırımcıların güvenini arttırdığını göstermektedir.

Birçok yatırımcı özellikle Amerika dışındaki potansiyeli yüksek girişimlere ve girişimcilere yatırım yapmak için birbiriyle yarışmaktadır. 2013 yılının en popüler girişimleri geçtiğimiz yıllardan çok daha geniş bir sermayeye erişim olanağına sahip oldu. Bu sermaye yalnızca Sand Hill Road gibi prestijli risk sermayesi şirketlerinden değil, melek yatırımcı kuruluşlarından, crowdfunding hareketinden ve inovasyon trendine katılan kurumsal yöneticilerden gelmiştir. Bu değişim, risk sermayesi şirketlerini tek oyuncu olmaktan çıkarmış ve bu şirketlerin çıtayı yükseltmesine neden olmuştur.

Global risk sermayesi araştırmacısı Bryan Pearce’ye göre ne zaman, nerede ve nasıl yatırım yapılacağı artık daha global, daha inovatif ve daha sofistike hale gelmiştir. Pearce’ye göre yakın dönemde daha fazla risk sermayesi kuruluşunu Rusya ve Meksika gibi hızlı büyüyen pazarlara ofis açarken göreceğiz.

Geçtiğimiz yıl Amerika risk sermayesi kuruluşları için en aktif pazar olma durumunu sürdürdü.  Bir önceki yıla göre halka arza giden şirketlerin sayısı %50 oranında arttı. 2013 yılında Amerika pazarında Foundation Medicine, FireEye ve Twitter da dahil olmak üzere 74 şirket halka arza gitti.

Dow Jones VentureSource’a göre risk sermayesi kuruluşları için öncelikli bölgeler:

AmerikaAvrupaKanadaÇinHindistanİsrail

Melek yatırımcılar ve kümeleme merkezleri için öncelikli bölgeler:

AmerikaAvrupaÇinKanadaİsrailHindistan

 

 

Kaynak:

Venture capitalists face a more competitive, global market

 

The post Risk Sermayesi Kuruluşları Daha Rekabetçi Bir Pazarla Karşı Karşıya appeared first on Etohum.

15 Mart 2014 Cumartesi

Mükemmel İş Ortaklığının 5 Püf Noktası

İş ortaklığı romantik ilişkilere benzer, aldatıcı olabilir ve istatistiksel olarak başarısızlığa uğrama ihtimali daha yüksektir. Sağlıklı ve fonksiyonel bir iş ortaklığı yürütebilmek hem daha büyük bir başarıya ulaşmanızı sağlar hem de kendi başınıza yapabileceğinizden çok daha hızlı sonuç alırsınız. Peki, Titatic gibi hızla batmak yerine şirketinizi bir sonraki seviyeye ulaştırmanızı sağlayacak ortağınızı nasıl seçebilirsiniz?

Benzer iş alışkanlıkları

Ortaklıkta eşitlik önemlidir, özellikle de konu çalışma alışkanlıklarına geldiğinde… Eğer siz sabah 6’dan akşam 9’a kadar çalışıyor ve ortağınız öğlen işe gelip saat 5’te çıkıyorsa gelecekte sizi bazı problemler bekliyor demektir. Çalışma saatlerini, beklentileri ve sorumlulukları yolun başında belirlemek ortaklardan birinin bir gün aniden patlama olasılığını azaltmaya yardımcı olacaktır.

Finansal ve duygusal istikrar

Önemsiz gibi görünebilir fakat birlikte iş yapacağınız kişinin finansal durumunu kesinlikle bilmeniz gerekmektedir. Karşınızdakinin işe başlar başlamaz paraya ihtiyacı olup olmayacağını ya da ne kadar süre finansal problem yaşamadan işe devam edebileceğini öğrenin. Düzenli bir finansal durum, hızlı kazançlardan ziyade uzun vadeli başarılar için fedakârlık yapılabilmesine olanak sağlar.

Ortağınızın aynı zamanda duygusal olarak stabil olması önemlidir. Bu kişiyle çok fazla vakit geçireceksiniz ve bu durumu tolere edebiliyor olmalısınız. Bu kişi şirketinizin yönetiminde olacak ve şirketinizi temsil edecek bu yüzden baskı karşısında ayakta durma yeteneğinin olduğundan emin olmalısınız.

Tamamlayıcı yetenekler

Asla tıpatıp size benzeyen bir ortak seçmeyin. İş ortağınızın yetenekleri sizi tamamlayıcı olmalıdır, sizin yeteneklerinizi ikiye katlayıcı değil. Büyük hedef, takım olarak yapabileceklerinizi genişletebilen yetenekte ve deneyimde olan birini bulabilmek olmalıdır.

Benzer vizyon

İşin başlangıcında uzun vadeli hedeflerinizin neler olacağı ile ilgili aynı fikirde olmak kolay olabilir fakat şirketiniz için gelecekte çizdiğiniz vizyon ile partnerinizin ideallerinin aynı olduğundan emin olmalısınız.

Güven

Her iyi ilişki temel olarak güvene dayalıdır fakat işin içine cüzdanlarınız girdiğinde bu durum biraz daha komplike ve aldatıcı olabilir. Eğer ortağınıza kimlik numaranızı söylerken ya da evinizin anahtarını verirken güvenemeyecekseniz yolları şimdiden ayırmanızda fayda var.

 

Kaynak:

5 Tips for Picking the Perfect Partner

The post Mükemmel İş Ortaklığının 5 Püf Noktası appeared first on Etohum.

14 Mart 2014 Cuma

San Francisco’daki Erken Aşama Risk Sermayesi Şirketleri

Trinity Ventures

1986 yılında kurulmuş olan Trinity Ventures; sosyal ticaret ve eğlence, dijital medya, Saas, bulut ve altyapı projelerine erken aşama ve tohum yatırımı yapan bir risk sermayesi şirketidir. Şirketin 2014 yılında yatırım yaptığı şirketler arasında Blend Systems, ServiceMax, Hoopla Software, TeamSnap ve Docker’dır.

Twitter hesabı: @trinityventures

Sequoia Capital

Sequoia Capital, 1972 yılında Don Valentine tarafından kurulan ve Silikon Vadisinin en etkili risk sermayesi şirketlerinden biridir. Şirket tohum aşamasındaki şirketlere 100.000$ ila 1 milyon dolar, erken aşamadaki şirketlere 1 milyon dolar ila 10 milyon dolar, büyüme aşamasındaki şirketlere 10 milyon dolar ila 100 milyon dolar arasında yatırım yapmaktadır. Sequoia Capital’in 2014 yılı içerisinde yatırım yaptığı bazı şirketler vlPtela, Whisper, Kahuna, Mobvoi ve Stripe’tir.

Twitter hesabı: @Sequoia_Capital

Benchmark

Benchmark farklı sektörlerdeki sosyal, mobil, yerel ve bulut projelerine odaklanan erken aşamadaki şirketlere yatırım yapan bir risk sermayesi şirketidir. 1995’te kurulan Benchmark, kurulduğu günden bu yana 250’den fazla erken aşama girişime 100 milyar doların üzerinde yatırım yapmıştır.  Şirketin yatırım yaptığı son şirketler arasında Glassdoor, Highlight, Docker, Minted sıralanabilir.

Voyager Capital

Voyager Capital erken aşama ve büyüme aşamasındaki şirketlere yatırım yapan bir risk sermayesi şirketidir. Voyage Capital özellikle California’da yer alan ve güçlü alan uzmanlığına sahip erken aşama şirketlere yatırım yapmaktadır. Şirketin yatırım yaptığı son girişimler arasında Autogrid, Qazzow, BlueBox Group ve Lytics sıralanabilir.

Twitter hesabı: @voyagercapital

Accelerator Ventures

Accelerator Ventures, gelecek jenerasyon şirketlerini yaratacak yetenekli girişimcilere yatırım yapan bir erken aşama risk sermayesi şirketidir. Şirketin son yatırım yaptığı girişimler arasında Appboy, Sproutling, SocialWire, isocket ve QuickPay sıralanabilir.

Palomar Ventures

Palomar Ventures 1999 yılında kurulmuş, hızlı büyüme ve pazar liderliğini elde etme potansiyeli olan erken aşamadaki şirketlere yatırım yapan bir risk sermayesi şirketidir. Palomar Ventures’in tipik bir yatırımı 2 milyon ila 5 milyon dolar arasında olup şirket, sürecin erken dönemlerinde yönetici ya da ya da yardımcı yönetici yatırımcı rolünde olmayı tercih etmektedir. Şirketin son yatırım yaptığı şirketler Predixion Software, Ace Metrix ve MyBuys’tır.

Sand Hill Angels

Sand Hill Angels, Silikon Vadisi tabanlı bir risk sermayesi grubu olup internet, bilgi teknolojileri ve yaşam bilimleri ile ilgili özellikle erken aşamadaki şirketlere yatırım yapmaktadır. Şirketin yatırım yaptığı son şirketler RenovoRx, Sift Shopping, The Fabric, ByteLight ve Cirriculet olarak sıralanabilir.

Twitter hesabı: @sandhillangels

SV Angel

1998’de Silikon Vadisinde kurulmuş olan SV Angel; internet, e-ticaret ve bilgi teknolojileri şirketlerine erken aşamada yatırım yapan bir risk sermayesi şirketidir. SV Angel’in 2014 yılı içerisinde yatırım yaptığı bazı şirketler ClassDojo, Quarterly, BloomThat, Celery ve Confide olarak sıralanabilir.

Twitter hesabı: @svangel

Signia Venture Partners

Signia Venture Partners girişimcilerin vizyonlarını ve büyüme hedeflerini gerçekleştirmek için kurulmuş bir erken aşama risk sermayesi grubudur. Şirket özellikle mobil, oyun, video ve eğitim teknolojileri alanındaki projelere yatırım yapmaktadır. Şirketin yatırım yaptığı son şirketler Midverse Studios, MomentFeed ve KurboHealth olarak sıralanabilir.

Twitter hesabı: @SigniaVC

Vodafone Ventures

Vodafone Ventures wireless ve internet alanındaki tohum/girişim, erken aşama ve orta aşamadaki şirketlere yatırım yapan bir risk sermayesi şirketidir. Şirketin bugüne kadar yaptığı yatırımlar 3.6 milyon ila 18 milyon dolar arasındadır. Vodafone Ventures’in son yatırım yaptığı şirketler ise Eventtus, Affirmed Networks ve Jibe Mobile olarak sıralanabilir.

Twitter hesabı: @vodafonexone

 

Kaynak:

http://www.crunchbase.com/

The post San Francisco’daki Erken Aşama Risk Sermayesi Şirketleri appeared first on Etohum.

13 Mart 2014 Perşembe

Markanızı Duyurmanıza Yardımcı Olacak 5 Sosyal Medya Uygulaması

#1 Feedly

Blogları okumak ve onlara katkıda bulunmak şirketlerin güncel kalmasına, yeniliklere adapte olmasına ve ilişki geliştirmesine olanak sağlar. Feedly, takip ettiğiniz blogları görüntülemenizi, okumanızı ve yönetmenizi sağlayan ücretsiz bir uygulamadır. Tüm bloglarınızı tek bir platformda toplayarak daha çok zaman kazanabilir, üretkenliğinizi arttırabilirsiniz. Aynı zamanda beğendiğiniz blog yazılarını dilediğiniz sosyal medya ağının logosuna tıklayarak yine bu platformdan paylaşmanız mümkündür.

#2 Buffer

Hazır paylaşmaktan söz etmişken, ücretsiz Buffer uygulaması ile video, resim, blog, makale, tweet ya da durum güncellemelerinizi kolayca paylaşabilirsiniz. Örneğin şirketinizin sosyal medya içeriğine Facebook, LinkedIn ve Twitter linklerini ekleyerek tek bir ekrandan tüm bu platformlarda paylaşılmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda Analytics sekmesini kullanarak içeriğinizin ne kadar tıklandığını, retweet aldığını ve kaç kişiye ulaştığını görmeniz mümkündür. Ek olarak Buffer, Feedly ile çalıştığından içerik paylaşımını kolayca yönetmenize olanak sağlayacaktır.

#3 Mention

Mention, sosyal medyada şirketinizin pazarlamasının kalitesini izlemenize olanak sağlar. Uygulama marka ismini ya da belirttiğiniz anahtar sözcükleri izlemek üzerine geliştirilmiştir. Uygulamanın sağladığı geri bildirimlerle markanızdan söz eden insanlara zamanında ulaşmanız ve daha interaktif bir yaklaşım sergilemeniz mümkündür. Mention yalnızca şirketinizle ilgili değil sektörünüz ve rakiplerinizle ilgili size bildirimlerde bulunarak tüketiciler için nelerin popüler olduğunu görmenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda bu uygulama ile gelen geri bildirimlerin sizinle aynı anda tüm ekibinize ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

#4 Flipboard

Flipboard uygulaması okurlarınızla paylaşabileceğiniz, onları sektörünüzle ilgili haberlerle bilgilendirebileceğiniz içerikleri bulmanızı sağlamaktadır. Flipboard ile pazarlama stratejinize bağlı olarak sektörünüzle ilgili sayfaları, popüler videoları, fotoğrafları ve ilgili haberleri seçebilir; sıkça ziyaret ettiğiniz blogları ve web sitelerini ekleyebilir; şirketinizi son trendleri takip eden ve bilen bir yer haline getirebilirsiniz.

#5 Vine

Videolar tüketicilerin tüm duyularına hitap etmektedir. Eğer sıkça video paylaşmıyorsanız sıranın arkalarında kalırsınız. Vine uygulaması Instagram’ın videolarına benzemektedir fakat kullanıcılarına daha geniş paylaşım yetenekleri sunmaktadır. Diğer kullanıcıları arayarak, takip ederek, iletişime geçerek bir topluluk oluşturabilir, mevcut topluluğunuzu genişletebilirsiniz.

 

Kaynak:

5 Best Social Media Apps to Help Market Your Brand

The post Markanızı Duyurmanıza Yardımcı Olacak 5 Sosyal Medya Uygulaması appeared first on Etohum.

12 Mart 2014 Çarşamba

Her Girişimcinin Takip Etmesi Gereken 10 Blog Sayfası

TechCrunch

TechCrunch, teknoloji ve iş dünyasındaki son haberleri, internet ürünlerini, yeni teknolojileri ve girişim haberlerini her gün güncel olarak okurları ile paylaşmaktadır. TechCrunch’ın özellikle gadget/mobile/internet başlıkları girişimciler için çok değerli bilgiler içermektedir. Ayrıca yılın önemli etkinliklerini de bu siteden takip edebilirsiniz.

Twitter hesabı: @techcrunch

Chris Dixon

Andreessen Horowitz’in ortağı ve bir TechCrunch yazarı olan Chris Dixon konuları makro bakış açısıyla değerlendirmektedir. Yazılarının çoğu sektör çapındaki trendlerin değerlendirilmesi ve bu trendlerin girişimciler tarafından nasıl uygulandığı ile ilgilidir. Skype, TrialPay, Behance, DocVerse gibi şirketlerin de erken dönem yatırımcılarından olan Dixon’un görüşleri birçok girişimci için yol gösterici niteliğindedir.

Twitter hesabı: @cdixon

Mashable

Gündem haberleri, yönlendirici fikirleri ve püf noktaları ile Mashable her online girişimcinin uğraması gereken adreslerden biridir. Mashable’ın 34 milyon aylık tekil ziyaretçisi ve sosyal medyada 14 milyondan fazla takipçisi bulunmaktadır. Mashable’ı ziyaret ederek dijital dünyadaki son gelişmelerden haberdar olmanız mümkündür.

Twitter hesabı:@mashable

Guy Kawasaki, How to Change the World

İletişim uzmanları ve pazarlamacılar yukarıdan aşağıya doğru düşünmeye eğilimlidir. Ürününüzü tanıtacak harika bir analist ya da gazeteci bulursunuz ve dünyanın geri kalanı bunu satın alır. Guy Kawasaki girişimcilerin neden aşağıdan yukarıya bakması gerektiğini okurları ile paylaşmaktadır. Kawasaki’ye göre ürününüzü seven, annesiyle yaşayan ve yalnızca 15 takipçisi olan kişiyi bulmalısınız. Kawasaki’ye göre New York Times’taki iyi bir gazeteciyi bulmak kolaydır fakat LonelyBoy15’i bulmak zor ama gereklidir.

Twitter hesabı: @GuyKawasaki

VentureBeat

VentureBeat teknoloji alanındaki dikkat çekici haberleri ve deneyimli yazarları ile teknoloji alanındaki vazgeçilmez kaynaklardan birisidir. VentureBeat özellikle sektördeki son gelişmelerle ilgili sağladığı bakış açısı ile girişimcilerin yaşamını ve işlerini etkilemektedir.

Twitter hesabı:@VentureBeat

Fred Wilson, AVC

The Union Square Ventures’in ortağı olan Fred Wilson 2003’ten bu zamana kadar her gün bloguna yazmaktadır. Gerek kişisel gerekse iş hayatıyla ilgili hemen her konuda yazan Wilson’un her yazısı 100’ün üzerinde yorum almaktadır. Risk sermayesi kariyeri 1987’de başlayan Wilson’un özellikle risk sermayesi ve teknoloji başlığı altındaki yazıları girişimciler için faydalı olacaktır.

Twitter hesabı: @fredwilson

Mark Suster, Both Sides of the Table

Bir girişimci ve melek yatırımcı olan Mark Suster, girişim ve risk sermayesi arenasında oldukça popüler yazarlardan biridir. Kurduğu iki girişim şirketinden birisi SalesForce.com tarafından satın alınan Suster, risk sermayesi ve girişimcilikle ilgili pek çok konuda yazı yazmaktadır. Eğer bir risk sermayesi grubundan yatırım almayı planlıyorsanız Suster’in blogu mutlaka takip edilecekler listenizde yer almalıdır.

Twitter hesabı: @msuster

Seth Godin

Eğer pazarlama hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız Seth Godin bu alandaki en güvenilir uzmanlardan birisidir. Seth Godin’in blogu pazarlama ile ilgili herşeyi ve bir fikrin nasıl yaygınlaştırılacağına dair pratik bilgileri edinmek için iyi bir kaynaktır. Godin’in, blogunun yanı sıra  “All Marketers Are Liars”, “Purple Cow” gibi 13 tane en çok satanlar listesinde olan kitabı bulunmaktadır. Blogunda yer alan her yazı, Godin’in ilginç pazarlama fikirleri ve çoğu zaman kendi gerçek-dünya deneyimlerine dayanmaktadır.

Twitter hesabı: @ThisIsSethsBlog

Steve Blank

Steve Blank, The Startup Owner’s Manual kitabının yazarı ve Silikon Vadisinin en etkili isimlerinden biridir. Blank, Lean Startup hareketinde oldukça yüksek kredi ile söz edilen Müşteri Geliştirme Metodolojisini geliştirmiştir. Blank’e göre daha iyi araçlarla, daha fazla parayla ve daha iyi bir eğitimle yatırımcılarınızın ve girişimci çalışanlarınızın sayısını arttırmak mümkündür fakat gerçek anlamda yaratıcılığı öğretebileceklerinizin sayısı limitlidir.

Twitter hesabı: @sgblank

Paul Graham, Essays

Y Combinator’ün ortağı olan Paul Graham, tohum aşamasındaki şirketlerin mizacı, kültürel trendler ve kişisel alışkanlıklar konusunda mantığa aykırı argümanları tartışmakta ve fikirleri Silikon Vadisinde bilgelik olarak kabul görmektedir.

Twitter Hesabı: @paulg

The post Her Girişimcinin Takip Etmesi Gereken 10 Blog Sayfası appeared first on Etohum.

11 Mart 2014 Salı

Silikon Vadisinin En Aktif 10 Melek Yatırımcısı

Dave McClure, 500 Startups

Girişim şirketlerine tohum yatırımı yapan ve mentörlük eden bir kuluçka programı olan 500 Startups’ın kurucu ortağıdır. PayPal, Mint.com, Founders Fund, Facebook, Linkedin, SladeShare, Simply Hired, Intel ve Microsoft gibi firmalarla çalışmış olan McClure, 20 yıldır Silikon Vadisinde teknolojiye kafa yormaktadır.

Portföyünde yer alan bazı şirketler: Twilio, SendGrid, Wildfire, TaskRabbit ve MakerBot

McClure yılda ortalama 125 yatırım yapmaktadır. Girişim şirketi başına yaptığı yatırım 25.000$ ile 250.000$ arasında değişmektedir.

Twitter hesabı : @davemcclure

Joe Lonsdale, Formation8

Silikon Vadisinin en iyi girişimcilerine yatırım yapan ve onları inovasyonlarına global bir etki yaratmak için Asya’daki büyük şirketlerle iletişime geçiren Formation 8’in ortağıdır.  Lonsdale, Formation 8 öncesinde milyar dolarlar değerindeki bir yazılım firması olan Palantir Technologies’i kurmuştur.

Portföyünde yer alan bazı şirketler: Adility, Badgeville

Lonsdale yılda ortalama 12 yatırım yapmakta olup yaptığı yatırımların değeri 25.000$ ile 750.000$ arasında değişmektedir.

Twitter hesabı: @JTLonsdale

Jeff Bezos

Jeff Bezos, Amazon.com’un kurucusu, başkanı, CEO’su ve yönetim kurulu başkanıdır. 2011 Yılında The Economist Bezos ve Gregg Zehr’e Amazon Kindle için inovasyon ödülü vermiştir. 2012 yılında Fortune dergisi tarafından yılın en iyi iş adamı seçilmiştir. 2010 yılında Businessweek Bezos’u teknoloji alanında en iyi 7. melek yatırımcı olarak göstermiştir. Aynı zamanda Harvard Business Review Bezos’u Steve Jobs’tan sonra dünyanın en iyi 2. CEO’su olarak seçmiştir.1994’te Amazon’u kurmadan önce Jeff Bezos, D.E. Shaw&Co ‘da finans analisti olarak çalışmaktaydı.

Jeff Bezos değeri 1,5 milyon dolardan başlayan 11 yatırım yapmıştır. Son yatırımları Domo, Everfi ve The Washington Post’tur.

Paul Buchheit, Y Combinator

Silikon Vadisinde 30 farklı pazarda 550’den fazla girişime tohum yatırımı yapan Y Combinator’ün ortağıdır. Bu girişimlerin arasında Reddit, Dropbox ve Airbnb de yer almaktadır.

Buchheit, Google’ın 23. çalışanıydı. Buchheit Google kariyerinde Gmail’i yaratmış olup Google Adsense’nin de orijinal prototipini geliştirmiştir. 2012 yılında Businessinsider.com’un en iyi 50 erken dönem yatırımcıları listesinde yer almıştır.

Bugüne kadar 61 yatırım yapmış olan Buchheit’in son yatırım yaptığı girişimler Lob ve URX’tir.

Twitter hesabı: @paultoo

Reid Hoffman, Greylock

Profesyoneller için geliştirilmiş bir ağ olan ve halka arzından sonra 9.31 milyar dolar olarak değerlenen Linkedin’in kurucusudur. Aynı zamanda Silikon Vadisinde bir risk sermayesi grubu olan GreyLock’un ortağıdır.

Portföyünde yer alan bazı şirketler: AirBnb, Zynga, PayPal, Flickr ve Facebook

Hoffman yılda ortalama 20 yatırım yapmakta olup, yatırımlarının değeri 250.000$’dan başlamaktadır.

Twitter hesabı: @reidhoffman

Mark Pincus

Online sosyal oyun şirketi olan ve Facebook’ta geliştirdiği FarmVille ve Zynga Poker ile popüler olan Zynga’nın kurucusu ve CEO’sudur. Zynga’dan önce 2003 yılında ilk sosyal ağlardan biri olan Tribe.net’i kurmuştur. Tribe.net’ten önce de SupportSoft ve Freeloader’i kurmuştur.

Portföyünde yer alan bazı şirketler: Buddy Media, Path, Facebook

Twitter hesabı: @markpinc

Jeff Clavier, SoftTech VC

Silikon Vadisinde bir risk sermayesi şirketi olan ve 2004’te kurulduğundan bu yana 150’den fazla girişime yatırım yapan SoftTech VC’nin kurucusu ve yönetici ortağıdır. SoftTech’in yatırım yaptığı başarılı girişimler arasında Mint, Kongregate, Milo, Wildfire ve Class Dojo gösterilebilir.

Clavier 2008 yılında Time Magazine tarafından web dünyasının en etkili 25 ismi arasında gösterilmiştir.  Clavier bireysel olarak 17 girişime 50.000$ ve 6 milyon dolar arasında yatırım yapmıştır. Clavier aynı zamanda SoftTech VC’nin yönetici ortağı olarak 145 girişime 200.000$ ve 40 milyon dolarlar arasında yatırım yapmıştır.

Clavier’in son yatırım yaptığı şirketler Ustream ve Seesmic’tir.

Twitter hesabı: @jeff

Paul Graham, Y Combinator

Y Combinator’ün ortaklarındandır. Graham ve Robert Morris 1995 yılında ilk ASP uygulaması olan ve 1998’de Yahoo olan Viaweb’i yaratmışlardır. Graham aynı zamanda 2002 yılında günümüz filtrelerinin bir jenerasyonu olan spam filtresi algoritmasını geliştirmiştir.

Graham bireysel olarak değeri 100.000$ ile 1,6 milyon dolar arasında değişen 8 yatırım yapmıştır. Y Combinator’ün ortağı olarak yaptığı yatırımların sayısı ise 450’den fazladır. Bireysel olarak yatırım yaptığı son şirketler Watsi ve ClassDojo’dur.

Twitter hesabı: @paulg

Kevin Hartz

Online bilet satış platformu olan Eventbrite’nin kurucusu ve CEO’sudur. Öncesinde de uluslararası para transfer servisi olan Xoom Corporation’u kurmuştur.

Hartz; PayPal, Pinterest, Geni, Friendster, Yammer, Trulia, Lookout gibi birçok girişimin erken dönem yatırımcısı ve mentörüdür. Hartz bireysel yatırımlarının yanı sıra YouTube kurucularından Jawed Karim’in kurduğu bir yatırım şirketi olan Youniversity Ventures’in de ortağıdır.

Twitter hesabı: @kevinhartz

Mike Maples, Floodgate

Bir melek yatırım firması olan Floodgate’in yatırım ortağıdır. Tam zamanlı bir yatırımcı olmadan önce Maples, hızlı büyüme gösteren şirketlerde kıdemli yönetim rollerinde çalışmış olup aynı zamanda bir girişimciydi. Maples, 1997’de kurulan ve dünyanın lider geniş bant yazılım şirketi olan Motive Inc.’in kurucusudur.

Portföyünde yer alan bazı şirketler: Twitter, Weebly, ModCloth

Maples yılda ortalama 10 şirkete yatırım yapmakta olup, yatırımların değeri 500.000$ ile 1 milyon dolar arasında değişmektedir.

Twitter hesabı: @m2jr

 

 

Kaynaklar:

Dave McClure

Joe Lonsdale

The 50 Early Stage Investors In Silicon Valley You Need To Know

20 Most Active Angel Investors

Marc Pincus

Kevin Hartz 

The post Silikon Vadisinin En Aktif 10 Melek Yatırımcısı appeared first on Etohum.

10 Mart 2014 Pazartesi

Bilimkurgu FPS Oyunu: Dark Raid (Made in Turkey)

Türkiye oyun sektöründen heyecan verici haberler gelmeye devam ediyor. Son dönemlerdeki trendin aksine, Dark Raid ‘hardcore’ oyuncuları hedef alan bir bilimkurgu FPS oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Oyundan bahsetmeden önce oldukça dikkat çekici bir ayrıntıyı vurgulamak gerek. Oyunun geliştirilmesine 2012 yılının Ekim ayında başlayan Ankara merkezli oyun geliştirme stüdyosu Vector Games, küçük bir ekipten oluşmasına rağmen, böyle bir oyunun standartlarına göre çok kısa bir süre olan 1 sene gibi bir süre dahilinde oyunu bitirmiş. PC için tasarlanan oyunda Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dil seçeneği mevcut.

Diğer örneklerinin aksine Dark Raid eski klasik FPS oyun tarzları ile yeni jenerasyon grafikleri ve yeni tarz oynanışı birleştiren bir konsepte sahip. Oyunun hikayesi ise başlı başına dikkat çekici: Oyununda, oyuncular yüksek teknolojiye sahip araştırma ve savunma gemisi olan S.W.A.N. isimli bir uzay gemisinde görevli olarak çalışan Muddy isimli bir tamir robotunu kontrol edeceklerdir. S.W.A.N. gemisi görevi sırasında derin uzayın sessizliğinde bilinmeyen bir kaynaktan bir mesaj alır ve bu mesaj sonrasında gemideki herşey çılgına döner. Herşeyin kaosa döndüğü ve bilinmezliğin içine düşüldüğü noktada oyuncular Muddy’nin kontrolünü ellerine alırlar ve kendilerini etkileyici bir maceranın içinde bulurlar. Oyuncular oyun boyunca hem dünyayı ve insanlığı tehdit eden düşmanlarla savaşacak hem de Muddy nin bile kendisi hakkında bilmediği şaşırtıcı gerçeği keşfedeceklerdir.

Vector Games ekibi, 2012 yılının ikinci yarısında aldıkları KOSGEB desteği ile bu proje üzerine çalışmaya başlamışlar. 2013 yılının sonuna gelindiğinde ise proje tamamlanmış durumda olmasına rağmen, yayınlama ile ilgili birçok gecikme ile karşılaşmış. Şu anda Steam Greenlight da oylamaya katılmış olan ekip, oylamayı geçip Steam’e kabul edilirse en kısa süre içerisinde oyuncuların ilgisine sunulacak.

Oyunun Steam oylamasına destek olmak ve video görüntülerini izlemek için adresi ziyaret edebilirsiniz.

The post Bilimkurgu FPS Oyunu: Dark Raid (Made in Turkey) appeared first on Etohum.

Dünyanın iyiliği için… Kadınlar uyanın!…

İlk defa 8 yaşımda tanık oldum, bir kadının neler yapabileceğine. 92 Erzincan Depremi’nde…

Deprem tam da teravih namazı vaktine denk gelince Erzincan’ın bütün erkekleri camilerde yakalanmıştı.

Sarsıntı bittikten sonra annem ve babaannemin beni, kardeşlerimi, kuzenlerimi kurtarışını hayal meyal hatırlıyorum.  Sonra kurtarılan bir apartman dolusu çocuğun sağ salim çıkardığını ve bir kamyonun kasasına yüklendiklerini anımsıyorum.

Kış ayıydı ve diz boyu kar vardı, o kamyon olmasa çocuklar donabilirdi.

Erzincanlı anneler, depremin soğuk yüzünü anne şefkatiyle örtmüşlerdi.

Babannem Nokta Ekinci rahmetli olana kadar, annem Leyla Ekinci ise o günden bugüne kadar kahramanım olmaya devam etti. Alim değilse bile ârif, yüksek eğitimle değilse bile ferasetiyle…

Türk kadını ile ilk tanışmam böyle oldu, sonra okulda öğretmenlerim, iş hayatında birlikte çalıştığım mesai arkadaşlarım, farklı firmalardaki muhataplarım. Gurur duydum her karşılaşmada Türk kadınıyla…

Türk kadını duyguludur, yüreklidir, annedir, hem hassas hem de güçlüdür, üstelik boyundan kat kat daha fazla güçlüdür. Kendilerinin farkına vardıklarında, kendilerine öğretilenlere, salık verilenlere kulak tıkayıp “yapabilirim” dediklerinde her şey bir anda değişiyor, değişecek… Hem yaptıkları her işin altına adlarını altın harflerle yazdırmayı başarıyorlar, hem de kendilerinden sonra gelecek olan Türk genç kızlarına rol model oluyorlar.

İşte birçoğunu yakından tanıma fırsatı bulduğum kadın rol modeller. Özellikle bu yazıyı okuyan genç kadınların dikkatine arz ediyorum. “Ben neden yapmayayım?” dememeniz için hiçbir sebep yok.

Aşağıdaki isimler, Türk kadınının vizyonunun, geleceğe yürüyüş hikayesinin kahramanlarıdır.

Elif Şafak, Serpil Timuray, Fatoş Karahasan, Burcu Çetinkaya, Süreyya Ağaoğlu, Ayşe Şule Bilgiç, Ayşegül İldeniz, Fatmanur Erdoğan, Tansu Çiller, Berna İlter, Nesrin Olgun

Biri Elif Şafak‘tır, Eserleri kırk dile çevrilmiş, romanları Viking, Penguin, Rizzoli ve Phebus gibi dünyanın en önemli yayınevlerinde yayınlanmış Türk Kadın Romancı

Bir diğeri Serpil Timuray‘dır, (Vodafone Afrika, Orta Doğu ve Asya Pasifik (AMAP) Bölge Başkanı)

Bir diğeri Gülben Ergen‘dir. Onbinlerce çocuğun yüzünü güldüren Çocuklar Gülsün Diye Derneği Başkanı

Bir diğeri Ayşegül İldeniz‘dir (Intel Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başkanı)

Bir diğeri Prof. Dr. Remziye Hisar‘dır (Türkiye’nin ilk Uluslararası Kimyacısı / Sorbonne Üniversitesi)

Bir diğeri Ayşe Şule Bilgiç‘tir (Pepee Markasının annesi, Türk çocuklarının Şuşu’su)

Bir diğeri Semiha Es‘tir (Türkiye’nin ilk uluslararası Kadın Fotoğrafçısı)

Bir diğeri Çağla Kubat‘tır (Rüzgar sörfü dünya 8.si Kadın sporcumuz)

Bir diğeri Fatoş Karahasan‘dır (Erkek egemen denilen iş dünyasında çok başarılı bir Kadın Yönetici, Girişimci, Gazeteci, Yazar)

Bir diğeri Safiye Ali‘dir (Türkiye’nin ilk kadın doktoru)

Bir diğeri Nevin Yanıt‘tır (Atletizm’de ilk altın madalya alan kadın atletimiz)

Bir diğeri Berna İlter‘dir (Kendi adıyla BRN Yatak markasını oluşturup dünyaya ihraç eden bir kadın girişimcimiz)

Bir diğeri Fatmanur Erdoğan‘dır. Uluslararası markalarda çok başarılı bir kariyer sahibi yazar, blogger, kadın girişimcimiz)

Bir diğeri Burcu Çetinkaya‘dır (Milli Rallici, milli gururumuz)

Bir diğeri Süreyya Ağaoğlu‘dur (Türkiye’nin ilk kadın avukatıdır, Hür Fikirleri Yayma Derneği ve Çocuk Dostları Derneği kurucusudur)

Bir diğeri Hasibe Kızıltaş‘tır (Kurduğu Engelsizkariyer.com ile engellilere iş bulma imkanı sunan bir kadın girişimcimiz)

Bir diğeri Belkıs Şevket Hanım‘dır (Türkiye’nin ilk pilotu)

Bir diğeri Sabiha Gökçen‘dir (Türkiye’nin ilk savaş pilotu)

Bir diğeri Prof. Dr. Türkan Akyol‘dur (Türkiye’nin ilk kadın bakanı – 1971)

Bir diğeri Benal Arıman‘dır (Türkiye’nin ilk kadın milletvekili – 1935)

Bir diğeri Prof. Dr. Tansu Çiller‘dir (Türkiye’nin ilk kadın başbakanı)

Bir diğeri Lale Orta‘dır (Türkiye’nin ilk kadın milli hakemi)

Bir diğeri Ufuk Tarhan‘dır (Fütüristler Derneği Eski Başkanı ve ilk kadın Türk Fütürist, başarılı iş kadını)

Bir diğeri Nesrin Olgun‘dur (Manş Denizini yüzerek geçen ilk kadın yüzücü)

Bir diğeri İpek Şenoğlu‘dur (Tenisin en yüksek prestijli etkinliği olan Wimbledon’da Türkiye’yi temsil etmiş kadın tenisçimiz)

Farklı bir gözle bakalım, bir diğeri Nene Hatun’dur, 3 aylık bebeğini bırakıp Erzurum’da Aziziye Tabyalarına koşmuş, Aziziye Müdafasının kahramanı olmuştur.

Kurtuluş savaşında Batı Cephesi’nde, Doğu Cephesi’nde, Güney Cephesi’nde ve İç Cephede cepheye koşan kadınlarımız, annelerimiz.

Hiçbiri “Kadınlar çiçektir ve çiçekler su ister” deyip beklemediler.

Hiçbiri “kadın, erkeğin diğer yarısıdır” demediler.

Kadınların potansiyel gücü, kendilerini bile şaşırtabilecek kadar yüksek.

Kadınların gücü, hiçbir erkeğin onun önünü muhtaç olmayacak kadar yüksek.

Kadınların potansiyeli, bir ömrü sadece çocuk büyütmeye, tabak-çanak yıkamaya, evi süpürmeye harcanmayacak kadar yüksek.

Yeter ki siz kendinize inanın, biz erkeklere sadece sizi gururla izlemek düşecek, inanın!

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.

Ömer Ekinci

 

(Lütfen siz de genç kadınlarımıza rol model olabilecek başarılı kadınlarımızı yorum olarak yazın, güzel bir kaynak oluşmuş olsun)

Google Plus Sayfam+

Related Posts2014′e Girmeden Önce Kendimize Sormamız Gereken 10 Soruİş fikri olan 100 Gence toplam 10 Milyon TL Başlangıç Sermayesi sağlayan 100 Fikir 100 Şirket BAŞLADI!Dünyanın En Güzel Doğum günü Hediyesi

Benzer YazılarCuma günü Antalya’da Ulusal Girişimcilik Kongresi’ndeyim01 Ekim Cuma · 18:00 – 22:30 arası Futurist Shuffle 3′deyizTürk Genci Nasıl Kurtulur? [Çıkar İçindeki İnsanı]1 Milyar Dolarlık Türk Sanayici Nokia 3310′unu Neden Değiştirmiyor?“Gemi limanda güvendedir, ama gemiler limanda beklemeleri için yapılmaz”

8 Mart 2014 Cumartesi

Küçük Şirketler Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmaktadırlar?

Küçük şirketler ekonomiyi tetiklemektedir

10 yeni iş ilanından 6’sı küçük şirketler tarafından oluşturulmaktadır.Kuzey Amerika’da küçük işletmelerin geçen yıl elde ettikleri gelir 3 trilyon dolardır.

 Sosyalleştikçe başarıları artmaktadır

10 şirketten 9’u sosyal medyayı kullanmaktadır.Küçük şirketlerin yarısından fazlası sosyal medya harcamalarını bir önceki yıla göre arttırmıştır. Bu rakam içerik pazarlama ve pazarlama organizasyonları gibi diğer pazarlama kanalları ile karşılaştırıldığında çok daha yüksektir.Küçük şirketlerin 3’te 2’sinin karşılaştığı en büyük zorluk yeni müşterilerin dikkatini çekmektir.Küçük şirketlerin %94’ü pazarlama faaliyetleri için sosyal medyayı kullanmaktadır.Bu şirketlerin %64’ü sosyal medyanın yeni müşterileri kazanma problemini çözdüğünü belirtmiştir.

 Sosyal medya sadece pazarlama için değil öğrenme için de kullanılmaktadır

Şirketlerin %49’u sosyal medyayı öğrenme maksatlı kullanmaktadır. Bunun temel nedenleri aşağıdaki gibidir:Sosyal medyayı benzer pozisyonlardaki kişilere ulaşarak sorular sormak ya da önerilerini almak içinSektördeki uzmanlardan öğrenmek için.Kavramları ve en iyi uygulamaları öğrenmek içinSorularını yanıtlayan bilgileri ve fikirleri bulmak için

 Konu hızla büyüyen şirketlere geldiğinde sosyal medya

Hızlı büyüyen şirketlerin %73’ü sosyal medya ve sosyal reklamlara yapılan yatırımlarını arttırmıştır. Bu rakam e-posta pazarlama için %72, organizasyonlar için %59, online reklamlar için %57, offline reklamlar için ise %47’dir.Bu şirketler pazarlama hedeflerini başarmak için sosyal medyanın çok etkili olduğunu belirtmişlerdir. Sosyal medyanın markalaşmada %90, ağızdan ağıza yayılmada %88, içerik pazarlamada %89 etkili olduğunu ifade etmişlerdir.

  Kaynak:

The year of the social small business

 

The post Küçük Şirketler Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmaktadırlar? appeared first on Etohum.

7 Mart 2014 Cuma

Girişimci Olmak İsteyenlere 29,5 Tavsiye

1. Başlamak işin en zor kısmıdır.2. Şüphe duymak, hata yapmaktan çok daha fazla hayali öldürür.3. İşinde iyi olana para ödenir.4. Kâğıtların değil hayallerin peşine düşün.5. Birlikte olmaktan hoşlandığınız insanlarla çalışın. Başka türlü neden kendi işinin patronu olmak isteyesin ki?6. Başkalarıyla birlikte kendi başına gidebildiğinden çok daha uzağa gidersin.7. Saçmalıklarla boşa vakit kaybetme… (Onlardan çok var)8. Pozitiflik bulaşıcıdır, çevreni mutlu insanlarla doldur.9. Az konuş, çok iş yap.10. Vizyon konusunda inatçı, detaylar konusunda esnek ol.11. İnsanların istediği şeyi yapmak, insanların istemesini sağlamaktan çok daha eğlencelidir.12. Yatırımcıların değil müşterilerin peşine düş.13. “Neden” sorusuyla başla.14. Öğrenmekten asla vazgeçme.15. Herkesin bir amacı vardır, seninkini bul ve girişimini onun etrafında inşa et.16. Hayranlık duyduğun insanlarla yaklaş, seni şaşırtabilirler.17. İyi tasarımın gücünü asla hafife alma.18. Olay her zaman insanlarla ilgilidir.19. Ne yaptığın ne söylediğinden çok daha önemlidir.20. Hayır demek uzmanlaşman gereken bir beceridir.21. Müşteriler senin çözümünle değil kendi problemleri ile ilgilenir.22. Eğer risk alacaksan yalnızca kendine karşı dürüst olmalısın.23. Negatif insanlar zehir gibidir, olabildiğince onlardan sakınmalısın.24. Kendi şansını kendin yaratırsın.25. En azından sevimli bir ürün geliştir.26. Daha sıkı değil daha akıllı çalış. (Nerede durman gerektiğini bil)27. İş kuran ilk insan değilsin, diğerlerinin tecrübelerinden öğren.28. En kötü senaryoyu planla. (Senin düşündüğün kadar kötü olmayabilir)29. Bazen ne zaman kalkıp gideceğini bilmen gerekir. Ve son olarak

29.5 Düşünme sadece yap…

 

 

Kaynak:

29.5 tips for wantrepreneurs

 

The post Girişimci Olmak İsteyenlere 29,5 Tavsiye appeared first on Etohum.

5 Mart 2014 Çarşamba

Markalaştırma Saçmalık Değildir, İşinizin Geleceği İçin Kritiktir

Markalaştırmanın ne olduğu ve markalaştırmayı doğru yapmanın neden önemli olduğu ile ilgili birçok kişinin kafası karışmaktadır.

Markalaştırma nedir?

Ne yaptığınızdır. (Ne söylediğiniz ya da ne kadar hoş göründüğünüz değildir)Siz ve dış dünya arasındaki ilişkidir.Şirketinizin adı geçtiğinde tetiklenen duygudur.Müşterilerinize dokunan her noktadır. (Evet geliştirdiğiniz minimum ürünün saçma ara yüzü ya da şifremi unuttum butonuna basıldığında ekrana gelen hata mesajı da buna dahil)Yarattığınız duygusal değerdir.

 Markalaştırma ne değildir?

99designs’tan satın aldığınız logo değildir.Girişimlerin sonradan planlayabileceği bir lüks değildir.Anlamsız bir iş yükü değildir.

 Markanız sizin onun hakkında ne söylediğinizle alakalı bir şey değildir. Markanız başkalarının onun hakkında ne söylediği ile ilgilidir.

Markanızın gerçek, anlamlı ve güvenilir olmaya ihtiyacı vardır. İnandığınız şeyle tutarlı olmayan bir dizi yaratıcı kampanyaya değil…  Markalaştırma şirketinizin amacı ve değeri hakkında dürüst olmakla alakalıdır. Marka, sizinle benzer fikirde olan insanları çeken bir mıknatıs gibidir. Ürününüz ya da sunduğunuz hizmetle ilgili kötü yorum yapanlar yalnızca verdiğiniz zarardan mustarip olan insanlardır.

Arkadaşlarınıza ya da ailenize güvendiğiniz için birtakım sıkıntılarına katlanırsınız. Güçlü bir markanın size verdiği şey de budur – sevgi ve güven. Birçok işletmenin kazanmak için savaştığı şey budur.

Bir girişim için markalaştırma çalışması, kurucularının neden bu girişimin var olduğu (para dışında), ne tür bir şirket inşa etmek istedikleri, iletişime geçtikleri insanların nasıl hissetmelerini istedikleri ve bu işi sürdürmek için onları neyin tetiklediği ile ilgili konuşmaları ile başlamalıdır.

Başlangıç noktasında kendinize şu soruyu sorarak başlayabilirsiniz “10 yıl sonra bu şirket ortadan kalkarsa insanlar neyi kaçırmış olacaklar?”

Markalaştırmanın önemli olmadığını düşünen, kritik noktaları gözden kaçıran şirketler varlığını sürdüremez. Büyük markalar şans eseri oluşmamıştır. Olay attığınız adımlara güvenmenizle ve rakiplerinizin ne yaptığına çok fazla odaklanmak yerine kendi oyununuzu oynamaktaki değeri görmekle alakalıdır.

Pazarda size geri bildirimde bulunabilecek olan müşterilerinizin olması önemlidir fakat çoğu insan gerçeklik, güven, dürüstlük ve kişilik gibi insani değerleri samimi bulur. Eğer bu değerleri müşterilerinize temas eden her noktaya nüfuz ettirdiyseniz yolun yarısını geride bıraktınız demektir.

Kaynak:

Branding isn’t bullsh*t, it’s critical to the success of your business

 

 

The post Markalaştırma Saçmalık Değildir, İşinizin Geleceği İçin Kritiktir appeared first on Etohum.

4 Mart 2014 Salı

Her Zaman İşleyen Bir İş Planı Nasıl Hazırlanır?

Neden bir türlü bu iş planları hayata geçirilemez? Geleneksel iş planı genellikle işletme sahibinin ne yapması gerektiği ile ilgili düşüncelerinin bir uygulamasıdır.

Geleneksel iş planı genellikle iki düşünce üzerine kurulmuştur:

Daha iyi bir iş planı yazmalıyız çünkü başarılı işletmelerin çoğu bunu yapıyor.Eğer dışarı çıkıp yatırım arayışına gireceksek bir iş planına ihtiyacımız var.

 Geleneksel iş planları oldukça kasıtlı hazırlanmaktadır. Bu iş planları genellikle akıllı bir işletmenin sahip olması gereken tüm ibarelere sahiptir: Düşünülmüş, analitik, tam ve sonuç odaklı…

Bu planlar tutku, heyecan ve amaçtan yoksun mantık, düşünce ve akıl ile oluşturulmuş planlardır. Bu iş planları genellikle daha mürekkep sayfada kurumadan gelecekte gerçekleşecek tüm olası değişiklikleri hesaplamaya çalışır. Bu yüzden geleneksel iş planları yürümez.

Her zaman işleyen iş planları kafa odaklı iş planları değildir, onlar kalpte başlar. İşe başlarken sahip olduğunuz duyguları odak alır. Bu tarz bir plan sadece değişikliği tolere etmez aynı zamanda değişiklikler içerisinde şirketinizi inşa etmeye çalışırken size en iyi dersi verecek anahtar etmendir.

İş planınızı hazırlamadan önce gelecekte işinizi nasıl gördüğünüzün hayalini kurmalısınız. Bu hayal mantıksal zemin üzerinde değil sizi bu işe sürükleyen duygular ve amaç üzerine kurulmalıdır. İşinizin gelecek vizyonunu görmelisiniz. Neden bu işi geliştirmek istiyorsunuz? Kime ne faydası var? Dünyaya ne gibi bir anlam katacak? Ancak bu soruların cevabını anladıktan sonra sizi o noktaya taşıyacak taktiksel bir plan hazırlayabilirsiniz.

Her zaman yürütülebilir bir iş planı ile geleneksel iş planı arasındaki gerçek fark, planla ilgili ne düşündüğünüz ve ne hissettiğinizle ilgilidir. Planla ilgili tutumunuz ve ilişkiniz bu farklılığı yaratır.

 

Kaynak:

The Business Plan that Always Works

 

The post Her Zaman İşleyen Bir İş Planı Nasıl Hazırlanır? appeared first on Etohum.

1 Mart 2014 Cumartesi

Başarılı Halkla İlişkilerin Püf Noktaları

 

Halkla ilişkiler önemlidir

Web dünyası giderek daha da kalabalık bir yer haline geldi. Şu anda 250binin üzerinde kayıtlı domain adresi bulunmaktadır. Bir girişim şirketinin yayınlarının kapsamı onu diğerlerinden farklı hale getirebilir.Halkla ilişkiler bir girişimin gelirini arttırabilir, yatırım almasını kolaylaştırabilir. Ek olarak halkla ilişkiler SEO konfigürasyonunun gizli silahıdır.

 Hikâyenize karar verin

Gazeteciler makale yazmak için anlatmaya değer hikâyeler ararlar.Popüler hikâyeler genel olarak aşağıdaki başlıklardan oluşmaktadır:

I.            Girişimin lansmanıII.            Yeni yatırım haberleriIII.            Ürün lansmanıIV.            Kilometre taşları

Yayınladığınız haberde okuyuculara sunduğunuz sosyal kanıt ya da büyük trendlerle ilişkili hikâye nedir? Gazeteciler ana haber yapabilecekleri, dünyayı değiştiren girişimler aramaktadırlar.

 Basın bildirisi hazırlayın

Şirketin haber niteliğinde bir duyurusu olduğunda, medya organlarına bir basın bildirisi gönderin.Bu basın bildirileri yayımcılara e-posta yolu ile gönderilir.Basın bildirileri bu duyurunun neden önemli olduğunu ve durumunu belirtecek şekilde özel bir formatta hazırlanmalıdır.

 Popüler yayımcılara ayrıcalıklı haber teklif edin

Ayrıcalığın anlamı bir yayımcının hikâyeyi ilk yayınlama hakkına sahip olması demektir.Gazetecilere e-posta gönderirken amacınız onlara haberi ayrıcalıklı yayınlamak için ilk erişimi teklif etmek olmalıdır.Teknoloji duyurularının yayımlanması ile ilgili örnekleri TechCrunch, VentureBeat ya da Mashable ile iletişime geçerek öğrenmeniz mümkündür.Birine ayrıcalık teklifi vermek, o gazetecinin hikâyenizi yazmasını sağlar. Ayrıca New York Times ve Wall Street Journal gibi yayımcılar hikâye aramak için bu web sitelerine bakmaktadır.

 Duyuru yapın

Bir kez ayrıcalıklı makaleniz online olduğunda, makalenin kapsamını sosyal platformlardan duyurun.Ayrıca mümkün olduğunca şirketinizin basın bildirisini iş ortaklarınıza, müşterilerinize, yatırımcılarınıza ve diğer kişilere duyurmalısınız.Bir kaynaktan hikâyeyi ayrıcalıklı olarak yayımlanmak diğer yayın organları ile iş yapamayacağınız anlamına gelmez. Yayıncıların hikâyeyi başka kaynaklardan alıntılayarak tekrar yayımlaması oldukça yaygın bir durumdur.

 Tekrar Eden Süreçlere Bakın

Şirketinizin her anlamlı (ürün lansmanı, yatırım haberleri vs.) faaliyetinde bir halkla ilişkiler duyurusu yapmayı amaç edinin.Örnek olarak şirketinizin lansmanı yapılacağı zaman TechCrunch’ta ayrıcalıklı haber olmaya çalışın. Eğer şirket 3 ay içerisinde bir yatırım amacına ulaşırsa VentureBeat’e ayrıcalıklı haber olmayı teklif edin.Eğer girişiminiz her duyurusunda bu süreci gerçekleştirebilirse halkla ilişkileri başarı ile yürütebilen ilk %10’luk dilimde değil %1’lik dilimde olacaktır.

 

Kaynak:

How to get PR

The post Başarılı Halkla İlişkilerin Püf Noktaları appeared first on Etohum.