14 Ocak 2014 Salı

IBM: 5 yıl içinde hayatımızı değiştirecek 5 inovasyon

Bu yıl, IBM araştırmacıları her şeyin öğrenebileceği fikri üzerine yoğunlaştı. Bunun sebebi, makinelerin öğrenebildiği, yorum yapabildiği ve bizimle daha doğal ve kişiselleştirilmiş bir şekilde iletişime geçebilmesini sağlayan bilişsel sistemlerin ortaya çıktığı yeni bir çağın içinde olmamızdır. Bu inovasyonlar, bulut bilişim, büyük veri analitikleri ve öğrenebilen teknolojilerin bir araya gelmesi sayesinde ortaya çıkmaktadır.

Bilişim dünyasındaki bu yeniçağ, insanoğlunun yeteneklerini daha da genişletmesine, daha doğru seçimler yapmasına ve bu dünyadaki yolunu çok daha güçlü yeni yollarla bulmasına yardımcı olacak ve hatta ona göz kulak olacak çığır açan gelişmelere sahne olacaktır.

IBM, gelecek 5 yıl içinde hayatımızı 5 farklı alanda değiştirecek 5 inovasyonu şu şekilde listelemiştir:

1.       Eğitim: Sınıflar öğrencileri öğrenecek

Sınıflar daha da akıllanarak öğrencileri eğitim ve öğretimleri süresince tek tek daha yakından tanıyacak ve bu süreçte onların yeteneklerini daha verimli geliştirmeleri için onlara yardımcı olacaktır. Eğitim kurumlarının hızla dijitalleşmesi eğitim sürecinde daha önce hiç bulunmayan birçok faydalı araç gereç sağlamaktadır. Bilişsel ya da öğrenen teknolojiler sayesinde her bir öğrencinin ne kadar öğrendiği ve ilerlediği ile ilgili veri sağlayacak ve bu kullanılarak her bir öğrenci için sürecin en verimli geçmesi yolunda gerekli değişiklikler yapılacaktır.

2.       Perakende: Lokal alışveriş çevrimiçi alışverişi geçecek

Teknoloji trendleri “farklı bir şekilde” de olsa bizi yine mağazalardan alışveriş yapmaya yönlendirecektir. Gelecekte, mağazalar müşterilerine daha kişiselleşmiş ve doğru ilişkilendirilmiş bir alışveriş tecrübesi yaratabilecek ve fiziksel alışverişin keyfini çevrimiçi alışverişin zenginliği ve aynı gün teslimatın keyfi ile birleştirebilecekler.

 3.       Sağlık: Doktorlar sizi sağlıklı tutmak için sürekli DNA’nızdan faydalanacak

Günümüzde yapılacak tedavinin belirlenmesinde hala DNA testi çok nadir kullanılmaktadır. Ama gelecekte bilişsel bilimler ve bulut bilişim ile tüm tedaviler öncesinde DNA testi kullanılıyor olacaktır. Bu test çok daha ucuza, çok daha hızlı ve çok daha sık yapılabilir olacaktır. Kanser tedavisinin kararlaştırılmasında kullanılacak DNA testi bunun dışında felç ve kalp rahatsızlıklarında kullanılacaktır.

 4.       Güvenlik: Sizi çevrimiçinde koruyacak dijital bir koruyucunuz olacak

Güvenlik, şifreler ve kurallar giderek otomatize edilmekte , sadece bizim orada olmamıza dayalı bir hale dönüşmekte ve bu sayede daha da güçlenmektedir. Yeni dijital koruyucunuz sizin arkanızı kollayacak, sizin hakkınızda sahip olduğu veri, cihaz ve uygulama bilgileriyle size tam bir koruma sağlayacaktır. Sizin kimliğiniz ile yapılan işlemleri takip ederek anormal durumlarda sizi anında bilgilendirecektir.

 5.       Şehirler: Şehirler sizi orada yaşamanız içi destekliyor olacak

Şehir sakinleri, akıllı telefonlar ve bilişsel sistemler ile şehrin dijital anahtarını taşıyor olacaklardır. Birkaç parmak dokunuşu ile şehirde olup biten her şeye ulaşabilecek, bu aktivitelerden hangilerinin kendileri için uygun olduğunu anlayabilecek ve oraya nasıl ulaşacaklarını anında öğrenebileceklelerdir. Bu bilişsel sistemler şehir sakinleri ile sürekli iletişim halinde olacakları için onların neleri sevdiklerini bilecek ve onlara kolayca bulamayacakları ilgili seçenekleri sunacaktır.

 

Kaynak

The 5 in 5

 

 

The post IBM: 5 yıl içinde hayatımızı değiştirecek 5 inovasyon appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder