7 Ocak 2014 Salı

Sosyal Kanıt Psikolojisi İle Şirketiniz İçin Güven İnşa Etmenin Yolları

İnsanlar başkalarının yaptıklarını yapmaya eğilim göstermektedirler Psikologlar bu durumu uyum ya da sürü psikolojisi olarak adlandırmaktadır. Pazarlamacılar ise bu duruma sosyal kanıt adını vermektedir. Pazarlamacılar için amaç bir ürünün diğerleri tarafından kabul edildiğini kanıtlayıp müşteri geri dönüşlerini arttırmaktır. Ziyaretçiler, üyeler, müşteriler ve otoriteler size güvenirler. Bilgilendirici sosyal etki yaratacak bir bilginin sitenizin giriş sayfasında ya da şirketinizin girişinde yer alması, insanların ilk değer yargısını geliştirmenin en basit ve en etkili yoludur.

Beyin bilimine dayanan birçok farklı site tasarımı ya da püf noktası olsa da aşağıdaki 7 tanesi insanların şirketinize, pazarladığınız ürüne uyumlanmasını sağlamak diğer bir deyişle sürünüzü genişletmek için özellikle tasarlanmıştır. İşte geri dönüş oranınızı arttırmak için sosyal kanıt kullanmanın yolları:

Referans Yazıları ve Yorumlar“Siz söylerseniz pazarlama olur. Müşterileriniz söylerse sosyal kanıt olur.”

Bu nedenle müşterilerden alınan referans yazıları çok etkilidir. İçerik önemlidir ve amaç üçüncü şahısların bakış açısıdır. Diğer tüm sosyal kanıtlar gibi referans yazıları ve yorumlar satın almayı destekleyici içeriklerdir. Bunları web sitenizin çeşitli yerlerine serpiştirmekte fayda vardır. En ideal senaryo bu referansları her sayfaya ürün veya hizmetinizi anlatacak şekilde koymaktır. Hiçbir zaman referans yazıları için ayrı bir sayfa hazırlamayın. Tek sayfaya toparlandıklarında etkileri fazlasıyla düşmektedir. Neden? Kimse siteyi referans yazıları okumak için ziyaret etmez. Eğer böyle bir sayfanız varsa analitik araçlarınızla sonuçları inceleyebilirsiniz.

Otoritelerden Onay yazıları

Referans yazılarından hemen sonra en etkili yöntem ünlülerden veya uzmanlardan alınan onay yazılarıdır. Bu yazılar otorite konunuz ile ne kadar alakalı ise sosyal kanıtınız o kadar güçlü olur. Eğer ürün veya servisiniz sizin müşteri kitlenizin saygı duyduğu bir otoriteden onay aldıysa o kişiyi bulun ve ana sayfanız ekleyin. Daha da etkili olması için yazıyı bu kişinin fotoğrafı ile birlikte ekleyin. Araştırmalar metnin yanında fotoğrafın olmasının güvenilirliği arttırdığını göstermektedir. Bu aslında her referans yazısı için geçerlidir.

E-posta Listesi Abone Sayıları

E-posta listelerine abone olmak büyük güven gerektirmektedir. Bu yüzden kayıt formlarında güven inşa etmelisiniz. Ziyaretçinize göndereceğiniz içerik ve gönderimlerin sıklığı hakkında bilgi vermenin yanında sosyal kanıt sunmanızda yarar vardır. Eğer abone sayınız genişse bunu gösterin. Bu sayı yeterince çok değilse, blog ya da haber e-postalarınıza abone olan birinden aldığınız referans yazısını gösterebilirsiniz.Bu yöntem gerçekten çalışmaktadır. Orbit Blog sadece bu yolla abone sayısını %1400 arttırmıştır.

Sosyal Paylaşım Butonları

Blogunuza yazılarınızın kaç kere tweet edildiği, kaç beğeni aldığı veya kaç kere paylaşıldığını koymak gerçekten çok basittir. Bunların her bir tanesi içeriğin iyi olduğunu onaylayan sosyal kanıtlardır. Eğer bu sayılar düşük olacaksa koymamanızda fayda var, çünkü sosyal kanıtın azlığı da çokluğu kadar etkilidir. Az sosyal kanıttansa hiç sosyal kanıt olmaması daha iyidir.

Sosyal Medya Widgetları: Twitter Kutusu ve Facebook Hayran Kutusu

Twitter ve Facebook kutuları 3 farklı şey göstermektedir:

Sizi takip eden kitlenin genişliğiBelli takipçilerinizin profil fotoğraflarıSon güncellemeler

Bunlardan ilk ikisi sosyal kanıttır. Eğer fotoğraf ziyaretçinin tanıdığı bir yüzse bu yöntem çok daha etkili olacaktır. İş bir anda ziyaretçinizin tanıdığı birinin davranışına uygunluğa dönüşür. Eğer bu sosyal ağlarda aktif değilseniz bu kutuları koymayınız. Niye ziyaretçilerinizi ölü bir sosyal hesaba yönlendiresiniz? Bu şekilde onları sizi terk etmeye yönlendirmiş olursunuz. İnsanlar kalabalık olmayan sürülere katılmak istemezler.

Basındaki Haberler

Eğer basında yer aldıysanız, geri dönüş oranınızı ve güvenilirliğiniz arttırmak için önemli bir şans yakaladınız demektir. Direk ana sayfanız da sizden bahseden medya kuruluşunun logosunu kullanın. Halkla ilişkiler üzerine çalışan şirketler için çok daha etkili olsa da bloglarda da çok etkili olmaktadır. Eğer herhangi bir ünlü bir site için konuk yazarlık yaptıysanız onların logosunu ana sayfanıza ya da özgeçmiş sayfanıza kesin koymalısınız.

Güvenirlilik Kutuları

Küçük bir alanda güvenilirliğinizi arttırmanızın bir diğer basit yolu da ana sayfanızın tasarımında sosyal kanıt ikonlarını ve logolarını yerleştirdiğiniz güven kutularını eklemektir. Bu kutuya şunları koyabilirsiniz:

Dernek üyelikleriBaro üyelikleriYelp skorlarıGüvenlik sertifikalarıÖdüller

Sosyal Kanıt Toplamaya Devam Edin

Sosyal kanıtlarınızı dosyalayın. Elinizdeki sosyal kanıtların uçup gitmesine izin vermemenin birkaç yolu vardır:

Gelen övgüleri ayrı bir e-posta dosyasında toparlayınTwitterdan gelen övgüleri toparlamak için “Favorilerime Elkle” butonunu kullanınDiğer sosyal medya övgüleri için ekran görüntülerini kaydedip saklayınEl yazması övgüleri bir zarfta toparlayın.

Bunları mütemadiyen sitenizin sayfalarına serpiştirmeye devam edin. Takımınız ile ilgili Linkedin referanslarını sitenizdeki takım sayfalarınıza ekleyin. Bunları alışveriş sonrası teşekkürler sayfasına bile koymak güvenilirliğinizi arttırmanın en iyi yollarından biridir.

Kaynak:

The Psychology of Social Proof & How to Build Trust in Your Business

The post Sosyal Kanıt Psikolojisi İle Şirketiniz İçin Güven İnşa Etmenin Yolları appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder