31 Mart 2015 Salı

Stems 4 kanala ayrılabilen yeni bir ses formatı

Native Instruments’ın geliştirdiği yeni ses formatı, gerektiğinde bir şarkıyı 4 farklı parçaya bölerek içerisindeki enstrümanları konrol etme imkanı sunuyor.

Geçmişte kasete kayıt yapabilen boombox cihazları özellikle kendi kaydını yapmak isteyen gençler arasında çok popüler hale gelmişti. Şimdilerde ise hiçbir şarkıyı kendi cihazımızda depolamadan, bulut üzerinden çalma listeleri yaparak müziğe erişebiliyoruz. Ancak bu durum özgürlüklerin kısıtlandığı anlamına gelmiyor. Native Instruments’ın geliştirdiği yeni bir format, şarkının kontrolünü dinleyenlerin eline verebiliyor.

Stems isimli format, 4 farklı kanalı ayrı ayrı kaydedebiliyor. Yani vokal, gitar, baslar ve piyano enstrümanlarını tek bir dosya üzerinde ayrı halde tutabiliyorsunuz. Bu sayede bu şarkı dosyasını başka birine gönderdiğinizde istediğini kanallar ile oynayarak kendi miks kaydını yaratabilmesi mümkün. Bu özellikle DJ’ler ve müzikle uğraşan amatör kişiler için çok güzel bir özellik.

Ancak bu özellikler geriye dönük uyumluluk olmasaydı çok ‘niş’ özellikler olarak kalırdı. Neyse ki Stems formatı mp4 cihazlarıyla uyumlu. Yani bu dosyayı bir mp4 uyumlu cihaza aktardığınızda format tek bir şarkı dosyası olarak görülüyor olması gerektiği gibi çalınıyor. Bu da dosyanın tüm cihazlar ve kullanıcılar tarafından kullanılabileceği anlamına geliyor.

Günümüzde mobil müzik servisleri arasında ciddi bir rekabet var ve fark yaratmak oldukça güç. Stems gibi yenilikçi formatlar hem müzik servisleri hem de enstrüman üreticileri için iyi bir fırsat olabilir.

The post Stems 4 kanala ayrılabilen yeni bir ses formatı appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder