28 Mart 2015 Cumartesi

Uber 40 milyar dolarlık bir şirket ama ABD’nin yarısı adını bile duymamış

Şirketlerde her zaman dışarıdan bakan bir göz çok önemlidir. Çünkü günleri, geceleri üzerinde çalışarak harcadığınız uygulamanız bir süre sonra size çok farklı görünmeye başlayabilir. Bu sebeple onu fikirlerine güvendiğiniz kişilere göstermeniz, gerçek kullanıcılara test ettirmeniz en sağlıklısı olacaktır. Peki bilinirlik konusunda da aynısını söylemek mümkün mü? Yani girişimcilik ekosistemi projeleri çok fazla ‘kendi içerisinde’ mi değerlendiriyor?

Bu konudaki en canlı örnek Uber. Dünyanın onlarca farklı ülkesinde faaliyet gösteren Uber: Avrupa’da bazı ülkelerde yasa dışı olarak kabul ediliyor, taksicileri sokaklara döküyor, yerel rakiplerle karşılaşıyor. Bununla birlikte Hindistan ve ABD’de bazı cinsel taciz olayları ve Fransa’da yapılan PR hataları da cabası. Üstelik birçok medya kuruluşu da bu olayları sayfalarına taşıdı.

Fakat tüm bunlara rağmen Uber hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor ve yatırımcıları peşinden koşturuyor. Üstelik Uber’e tepki koyan birçok gazeteci de Uber’i bırakmak istemelerine rağmen diğer servislerden aynı kaliteli hizmeti alamadığını dile getiriyor.

İşin bir de ‘halk’ yönü var. Belki bizler için girişimcilik dünyasındaki gelişmeler, dedikodular çok önemli ve ciddi olabilir. Ancak bu ekosisteme uzak olan kişiler de buradan çıkan uygulamaların hedef kitlesi ve aslında onlar bizim kadar değişiklikleri umursamıyor ve takip etmiyor.

Bunu Uber hakkında yapılan bir ankette de görmek mümkün. BrandIndex tarafından yapılan bir araştırmaya göre ABD’de yaşayan 18 yaşından büyük insanların yarısı Uber markasını daha önce hiç duymamış. Uber’in ABD’deki en büyük rakibi Lyft ise sadece %15′lik bir kesim tarafından biliniyor.

Dolayısıyla Uber’in yaşadığı zorluklar bilinmediği gibi tüm dünyada ‘unicorn’ olarak görülen, değeri 40 milyar doları aşan Uber belki de şarkıcı Taylor Swift ya da basketbolcu LeBron James kadar bile tanınmıyor.

Bu konudan şu iki önemli sonucu çıkartmak mümkün;

- Kötü bir ürünün başına gelebilecek en kötü şey iyi bir reklamdır. Ancak ürün çok iyiyse kötü PR ve reklama rağmen başarılı olabilir

- Kendi ekosisteminizde tanınmak hiçbir zaman yeterli değildir. Her zaman daha geniş kitlelere hitap etmek için çalışmak gerekiyor. 

The post Uber 40 milyar dolarlık bir şirket ama ABD’nin yarısı adını bile duymamış appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder