19 Kasım 2015 Perşembe

Facebook kitle fonlama imkanlarını geliştiriyor

Facebook, 2013 yılında başlattığı ”Donate” yani ”Bağış Yap” özelliğini geliştiriyor. Artık organizasyonlar Facebook üzerinden bağış toplarken süreci daha iyi kontrol edebilecek.

2013 yılında eklenen ”Donate” butonu çok yaygınlaşmamış olsa da Facebook bu alanda daha fazlasını yapmaya karar vermiş. Yapılan yeni güncellemeyle birlikte artık kâr amacı gütmeyen kurumlar Facebook üzerinden bağış toplamak için daha etkin çalışmalar yapabilecek. Facebook organizasyonlara ”Sayfalar” uygulaması üzerinden kampanya oluşturma ve yönetme imkanı tanırken tüm gönderilere bağış butonunu ekleyerek bu seçeneği her zaman göz önünde tutmayı hedeflemiş.

Şimdiden bazı kurumlar bu özelliği denemeye başlamış durumda. Facebook, deneme sürecine katılan organizasyonlardan bir ücret talep etmiyor. Ancak özellik tam anlamıyla aktif olduğunca Facebook, toplanan bağışlar üzerinden ”kendi giderleri” için bir miktar kesinti yapacağını açıkladı. Yani kağıt üzerinde bağış toplamak ücretsiz olsa da Facebook küçük bir kesinti yapacak.

Facebook’un bu özelliğinden faydalanabilmek için kâr amacı gütmeyen, Facebook’a kayıtlı bir organizasyon olma şartı var. Muhtemelen Facebook tüm kampanyaları takip edecek ve onay sürecinden geçirecek. Böylece dolandırıcılık gibi durumların önüne geçebilirler.

Kitle fonlama seçenekleri sadece kâr amacı gütmeyen kurumlara açık olsa da gelecekte Facebook’un KickStarter’a rakip olmayacağını söylemek güç. Facebook’un elinde tüm imkanlar mevcut ancak KickStarter benzeri bir sistem kurmak için onay mekanizmaları bir hayli kuvvetli olmak durumda. Ancak Facebook üzerinden yönetilecek kampanyaların gücü de daha fazla olabilir.

Bağış toplama özelliği şimdilik sadece Amerika’da geçerli ancak kısa süre sonra diğer ülkelerde de devreye gireceği açıklandı.

Sonrası Facebook kitle fonlama imkanlarını geliştiriyor Etohum.com Blog ilk ortaya çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder