13 Kasım 2015 Cuma

‘Silikon Vadisi Saati’ne göre sizin saatiniz kaç?

Türkiye’de zaman zaman bildiğimiz saati bilmek bile zor olabiliyor (!), nereden çıktı bu Silikon Vadisi Saati demeyin. Merak etmeyin bu saat dilimi değil, bir başarı döngüsü gibi çalışıyor.

Her girişimin iniş ve çıkışlar yaşadığını biliyoruz. Zira bu adeta doğanın bir kuralı gibi herkes üzerinde işliyor. Başlarda yeni bir girişim için başarı ve başarısızlık gece ve gündüz gibi, bir anda karanlıkta kalabiliyor aniden aydınlığa çıkabiliyorsunuz. Ancak işler ilerleyip, şirketler büyüdükçe başarı ve başarısızlıkların ara formları ortaya çıkmaya başlıyor. Bir başarısızlıkla geceye dönmüyor, bir başarıyla günün en parlak saatlerini yaşamıyorlar. Dolayısıyla bu ara formları tanımlamak için ”iniş – çıkış” tanımından daha fazlasına ihtiyacımız var. Geçmişte Google ve YouTube’da çalışmış olan, şimdilerde Square’de göre yapan Aaron Zamost, şirketlerin yaşam döngülerindeki iniş ve çıkışlarını daha iyi tanımlamak için ”Silikon Vadisi Saati”ni geliştirmiş.

Silikon Vadisi Saati’ndeki tanımlamalar aslında bir girişimin sürekli farklı süreçlerden geçtiğini ve bunların ne kadar normal olduğunu gösteriyor. Zirvede ve yani günün en iyi saatlerinde kalmak çok zor elbette. Ama zaman zaman akşamüstü saatlerini görmek de normal. Moral bozmamak, yola devam etmek bu işin bir parçası.

Bu saati Apple, Google, Facebook gibi bugünün en popüler şirketlerini de uygulayın; onların bile zorlandıkları günler var…

Aaroz Zamost’un Backchannel’daki yazısının tamamı için: Link

Sonrası ‘Silikon Vadisi Saati’ne göre sizin saatiniz kaç? Etohum.com Blog ilk ortaya çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder