3 Kasım 2015 Salı

Yatırım aramak için 4 yanlış sebep

Yatırım başarılı bir girişimcilik ekosistemindeki en önemli parçalardan biri ancak sebep ve zamanlama yanlışsa yatırım almak bir girişimin belası haline de dönebilir.

Türkiye’de girişimcilik ekosistemine baktığımızda yatırım sermayesinin halen yeterince yüksek olmadığını görüyoruz. Ancak bu konudaki başarılı örnekler arttıkça hem yatırıma layık girişimlerin hem de bu konuda istekli yatırımcıların sayısı artıyor.

Yine de sonuçta bir girişim için hedef yatırım almak değil, projeyi mümkün olabildiğince düşük maliyetle başarılı kılmak. Dolayısıyla bir yatırıma ihtiyacını olup olmadığına dair kararı verecek olan sizsiniz. Eğer bu 4 nedenden biriyle yatırım almanız gerektiğini düşünüyorsanız, pek de doğru düşünmediğinizi söylemek zorundayız;

1- Marka değeri yaratmak

Tanıtım ve pazarlama elbette her şirketin istediği imkanlar ancak iyi imkanların ucuz olmadığını da biliyoruz. Üstelik siz henüz bir girişimsiniz. Yani marka bilinirliği yaratmaya harcayacak para arıyorsanız öncelikle ürün ya da hizmetinizden çok emin olmanız gerekiyor. Unutmayın ki bir markayı değerli ve bilinir kılan ürün ya da hizmetin kullanıcıda bıraktığı izlenim ve deneyimdir. Dolayısıyla yatırımcıların kapısını çalıp prestijli bir bölgede pahalı bir ofis hayali kurmak yerine ürününüze odaklanın.

2- Kendi paranızla risk almak istememek

Bir yatırımcıyla pazarlık masasına oturduğunuzda elbette sizin kişisel varlığınızda söz konusu olacaktır. Eğer kendi birikimlerinizle imkanları zorlayacak şekilde yatırım yapmadıysanız bu projeye bağlılığınız açısından bir soru işareti yaratabilir. Hiç birikimizin olmaması da sizin finansal yetenekleriz açısından pek de iyi bir izlenim yaratmayacak.

3- Hızlıca ekibi büyütmek

Başarılı bir girişimcinin insanları ikna kabiliyeti yüksek olur, ücretsiz ya da barter karşılığı yaptırdığı işlerle girişimine katkı sağlamak için çalışır. Tabiri caizse sineğin yağını çıkaran bir yönetici, her şirket için değerlidir. Dolayısıyla bir yatırımcı size hemen 10 çalışanı işe alacak bir para vermeyecek – vermemeli. En azından kemik ekibi kendiniz yaratmalısınız.

4- Hızlıca ‘dev’ olmak

Tüm girişimciler hızlı büyümeyi hayal eder. Bu kötü bir şey de değildir elbette ama özellikle çok tecrübe sahibi olmayan girişimlerin zaman içerisinde olgunlaştığını, birkaç kez projesini pivot ettiğini görürüz. Dolayısıyla çok olgunlaşmış, oturmuş bir proje olmadıkça yatırımcılar paralarını kendilerine saklamayı tercih eder. Bu girişim adına da iyidir zira erken yatırım almanın yarattığı baskıyla uğraşmak zorunda kalmazlar.

Tüm bu maddeler neticesinde vardığımız nokta şu; girişimci kendi projesi için her şeyi yapmalı, ucuza getirmeli, kendini kanıtlamalı ve devam edebildiği sürece yatırım almadan yola devam edebilmeli. Yatırımcı yerine gerçek bir mentor, bir ‘Jedi’ bulmak girişimciler için çok daha faydalıdır. Her şeyi doğru yaptığınızda ihityaç duyduğunuz noktada yatırımcılar zaten kapınızı çalacaktır.

Sonrası Yatırım aramak için 4 yanlış sebep Etohum.com Blog ilk ortaya çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder