9 Ocak 2016 Cumartesi

İş Planı nasıl oluşturulur?

Bir iş planı hangi bölümlerden oluşmalı? Hangi başlıkları içermeli? İşte bir iş planında bulunması gereken 7 bölüm!

Özet

İş planı çerçevesinde özet baş sayfada olacaktır. Bu özet, okuyucuya sizin ne istediğinizi söylemesi çok önemli. Genellikle iş sahibinin ne istediği 8. sayfada yer alır. Özette ne istediğinizi açıkça belirtin.

İş tanımı

İş tanımı, genelde işin bağlı olduğu endüstrinin kısa bir tanımı ile başlar. Endüstrinin tanımını yaparken güncel durumu anlattığınız gibi gelecekteki olasılıklardan da bahsedin. Ayrıca bu endüstride, sizin ürününüzün lehine veya aleyhine olabilecek bütün yeni ürünleri ve gelişmeleri de içeren çeşitli piyasa koşulları hakkındaki bütün bilgiyi verin.

Pazarlama stratejileri

Pazarlama stratejileri, titiz bir pazar analizinin ürünüdür. Pazar analizi, girişimcinin, pazarın bütün özellikleriyle haşır neşir olmasını sağlar. Böylece hedef pazar belirlenir ve şirket satıştan aldığı payı biriktirecek şekilde konumlanabilir.

Rakip analizi

Rakip analizinin amacı pazardaki rakiplerinizin güçlü ve zayıf yanlarını belirlemek; size açık ara avantaj kazandırabilecek stratejiler geliştirmek, sizin pazarınıza yeni rakipler gelmesi nedeniyle oluşabilecek rekabeti önlemek için bariyerler koymak ve ürün geliştirme aşamasında istismar edilebilecek zayıf yanları belirlemektir.

Tasarım ve geliştirme Planı

Tasarım ve geliştirme planının amacı ürününün tasarım tanımı ile beraber, üretim anlamındaki gelişimi, pazarlama stratejisi ve şirketin kendisini anlatan bir tablo oluşturmak ve şirketin amaçlarına ulaşmasını sağlayacak bir gelişim bütçesi belirlemektir.

Operasyon ve yönetim Planı

Operasyon ve yönetim planı işin sürekli bir biçimde nasıl işleyeceğini anlatmak için oluşturulur. Operasyon planı, yönetim ekibinin sorumlulukları, şirketin her bir departmanına verilecek görevler, operasyonlara bağlı olan sermaye ve harcama gereksinimleri gibi organizasyonun lojistiği ile ilgili özelliklerin altını çizer.

Finansal faktörler

Finansal veri, her zaman iş planının bir yerinde olmalı. Fakat bu, onun daha önlerde yer alan iş konsepti veya yönetim ekibi gibi materyallerden daha az önemli olduğu anlamına gelmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder