12 Ocak 2016 Salı

Lean Startup nedir? Girişiminiz Lean Startup felsefesini uyguluyor mu?

1980’lerde Steve Blank’in temellerini attığı, 2000’li yıllarda olgunlaşan Lean Startup hareketi bir girişimin zaman ve para kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmesini sağlamak üzerine yoğunlaşan bir hareket. Aslında bugün girişimcilik ile ilgili bir hızlandırıcıya ya da bir kuluçka merkezine katılan girişimler Lean Startup’ın birçok parçasına aşina olmuş durumda. Ancak tüm felsefeyi anlamanız ve uygulamanız da size farklı katkılar sağlayabilir.

Lean Startup kavramı aslında felsefi açıdan bakıldığında 1900’lerin başına dayanan bir geçmişe sahip. Özellikle Ford’un seri üretim konusunda yaptığı atılımların ortaya çıkardığı yeni üretim ve geliştirme stratejileri endüstri dünyasını etkilediği kadar girişimcilik dünyasına da etki etti.

Lean Startup felsefesi girişimlerin ürün geliştirme süreçlerini kısaltmayı ve deneyim tabanlı çıktılarla müşteri tercihlerine dair hızlı sonuçlar elde edebilmesini sağlamayı amaçlıyor. Yani büyük şirketlerin çok gizli ve uzun süren Ar-Ge süreçlerinin aksine ”Minimum Viable Product” ile en düşük maliyetle konsept ortaya çıkarmak ve erken seviye prototipleri direkt olarak küçük müşteri kitleleriyle ile birlikte test etmeyi öğütlüyor. Test ettikçe yeni veriler elde ediyorsunuz ve bu veriler ürününüzü geliştirmenizi sağlıyor. Bazen de hatanızı farkediyorsunuz ve yeni bir fikirle pivot ediyorsunuz. Amaç, bu döngü içerisinde mümkün olduğunca hızlı hareket etmek.

Böylece hem maliyetler düşüyor, hem de yatırım alıp ölçeğinizi büyük müşteri kitleleriyle daha büyük risk almadan önce önemli geri bildirimler elde etmiş oluyorsunuz.

Dolayısıyla Lean Startup, kendi kendinize hızlanmak anlamına geliyor.

Peki Lean Startup felsefesini gerçekten anladığınızı düşünüyor musunuz? O zaman bu testi yaparak sonucunuzu görebilirsiniz.

Lean Startup hakkında daha detaylı bilgi isterseniz en iyi kaynak hiç şüphesin Eric Ries’ın aynı isimli kitabı. Daha hızlı bilgi istersniz de bu sunuma göz atabilirsiniz.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder