21 Ocak 2016 Perşembe

Tek turda yapılmış en büyük yatırım rekorunu Çinli bir girişim kırdı

Çin’in adeta bir roket gibi yükselişte olan girişimcilik ekosistemi, güçlü yatırımcıları da çekiyor. Son yıllarda büyük şirketler çıkaran Çin, yeni girişimler astronomik yatırımlar yapabilecek yatırımcılara da sahip.

Dünyada Uber, Airbnb gibi Unicorn girişimleri konuşuyor olsak da Çinli girişimler de pek yabana atılacak cinsten değil. Henüz global anlamda çok başarılı şirketler çıkaramamış olsalar da sadece kendi ülkelerindeki potansiyeli değerlendirmeleri bile onlar için yeterli olabilir. Didi Kuadi’nin Uber karşısındaki güçlü duruşu da bunun en iyi örneklerinden.

Çin’de Alibaba, Didi Kuaidi, Xiaomi gibi önemli şirketlerin ardından şimdi de Meituan-Dianping adını duyurmaya başladı. Groupon ve Yelp’in iş modeli bakımından bir karması olarak nitelendirebileceğimiz Meituan-Dianping’in hikayesi aslında Didi Kuadi’ye benziyor. Onlar da Didi Kuaidi gibi çok ciddi rakiplerken birleşme kararı iki firmadan ortaya çıkmış bir şirket.

Bu birleşme sonrası yatırımcılardan daha fazla ilgi gören şirket, sonunda tek turda 3.3 milyar dolarlık bir yatırım elde etmiş. Bu da tek bir turda bir internet-teknoloji girişimine yapılmış en büyük yatırım demek. Çin’de tek çeyrekte yapılan toplam yatırımın da üçte birine eşit. Bu yatırım ile Meituan-Dianping’in değeri ise 20 milyar dolar olarak belirlenmiş.

Tüm dünyada 2015’in sonlarında görülen girişim yatırımlarındaki azalma, 2016’nın ilk çeyreğine de yansıyabilir diye düşünüyorduk. Ancak Meituan-Dianping’in yatırımı bu beklentileri şimdilik tersine çevirmiş oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder