9 Nisan 2016 Cumartesi

Artık otomotiv endüstrisinin de bir fenomeni var

Tesla, yeni tanıttığı elektrikli otomobili Model 3 için 325 bin ön sipariş aldığını duyurdu. Eğer tüm ön siparişler satılırsa, Model 3 “şimdiye kadar en iyi ilk hafta çıkışı yapan ürün” unvanını alacak kadar gelir getirecek.

Firma geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, beklediğinden iki kat daha fazla ön sipariş aldığını duyurmuştu. Şu an bu sayı üç katına çıkmak üzere ve bu da Tesla’nın talebi karşılama yeteneklerinin sınanmasına zemin hazırlayacak. Eğer Tesla talebi karşılayabilirse çok fazla para kazanacak. Halihazırda alınan ön siparişler 14 milyar dolar değerinde satış anlamına geliyor. Firma Model 3’ün yalnızca 1000 dolarlık depozitoları ile 325 milyon dolar toplamayı başardı.

Tesla CEO’su Elon Musk, geride kalan Salı günü Model 3’ü Kaliforniya’da tanıtmıştı. Otomobil tanıtılmadan önce yüzlerce Tesla hayranı firma mağazalarının önünde sıraya girerek, iPhone kuyruklarını andıran bir görüntü ortaya çıkarmıştı. Kaldı ki Musk da sık sık Apple’ın efsanevi kurucusu Steve Jobs ile karşılaştırılıyor.

Musk bu hafta bir tweet’inde Model 3 müşterilerinin yüzde 5’inin iki otomobil ön sipariş ettiğini söyledi. Bu açıklamanın amacı ise ortaya atılan spekülasyonları bastırmaktı çünkü otomobili daha yüksek fiyattan satmak isteyen fırsatçılar, bu sayının çok daha yüksek olduğunu söyleyerek Tesla için istenmeyen bir reklam kampanyası başlatmıştı. Tesla ön sipariş sürecinde bir müşterinin en fazla iki otomobil ayırtmasına izin veriyor.

Otomotiv endüstrisi gurularından Bertell Schmitt, Forbes için kaleme aldığı yazıda Model 3 ön siparişlerini şöyle yorumladı: “Daha önce hiç bu kadar fazla ön sipariş görmemiştim.” Fakat Schmitt’e göre Tesla yoğun talebi karşılamakta ve siparişleri zamanında ulaştırmakta zorluk çekebilir. “Tesla daha önce üretim sorunları nedeniyle tökezlemişti.”

Musk ise Schmitt’in endişelerini taşımıyora benziyor. Twitter’da soruları yanıtlayan milyarder CEO, Model 3’ün bu yılın onuna kadar yarım milyon ön siparişi aşmasını beklediğini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder