30 Nisan 2016 Cumartesi

Milyarder yatırımcı Apple hisselerini elden çıkardı

Apple’ın en etkili yatırımcılarından milyarder Carl Icahn, elindeki tüm Apple hisselerini sattı.

Hisselerini elinden çıkardıktan sonra televizyonda “Artık Apple’da hiç hissemiz yok” açıklamasını yapan Icahn, bu kararı almasında Apple’ın Çin performansının etkili olduğunu söyledi.

Icahn’ın sattığı 53 milyon Apple hissesi kendisine 2 milyar dolar gelir getirdi. Oysa yılın daha önceki dönemlerinde bu hisselerin değeri 6,5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştı fakat kendisi satış yapmayı düşünmemişti.

Yatırım yaptığı şirketleri değişmeye zorlayan Icahn, bu özelliği sayesinde “aktivist yatırımcı” lakabını almıştı.

Icahn’ın satışının ardından Apple hisseleri günü yüzde 3 düşüşle 94,83 dolardan kapattı. Ünlü iş adamı hisseleri 2013 yılının üçüncü çeyreğinde hisse başına 68 dolardan satın almıştı.

Yatırımcı, hisseleri satma kararını Apple yönetim kurulu başkanı Tim Cook’a haber verdiğini de belirtti: “Bu sabah söylemek için kendisini aradım. Tabii biraz üzüldü. Ama ona, Apple’ın büyük bir şirket olduğunu söyledim”

Icahn Amerikan mali haberler kanalı CNBC’ye verdiği mülakatta Çin ekonomisindeki yavaşlama ve hükümetin müdahale edebileceği kaygılarının Apple hisselerini satma kararında etkili olduğunu söyledi.

Mart ayında Çin hükümeti Çin’de kullanılan bütün internet içeriğinin Çin’deki internet sunucularında depolanmasını şart koşan bir yasa geçirmişti. Bunun sonucu olarak Apple’ın iBooks ve iTunes film hizmetleri Çin’de kullanılması yasak hale geldiğinden kapatılmıştı.

Apple bu hafta başında iPhone satışları düşüşleri nedeniyle, yılın ikinci çeyreğinde gelirlerinin yüzde 13 düşüş gösterdiğini açıklamıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder