16 Nisan 2016 Cumartesi

Spotify, İsveç Hükümeti’ne sopasını gösterdi

İsveç’in son dönemlerde yetiştirdiği en önemli girişim olan Spotify, ülkede diğer sektörlerin ve hükümetin girişimciliğe yeteri kadar değer vermediğini düşünerek bir açık mektup yayımladı. 

İsveç dendiğinde akla gelen birkaç şirket vardır; Volvo, Ikea gibi. Günümüzde ise dünya ekonomilerine hız verecek en önemli sektör girişimcilik olarak görülüyor ve İsveç’in bu alanda yetiştirdiği en değerli evladı Spotify. Yani bir anlamda Volvo ve Ikea gibi şirketlerin ardından İsveç’in adını duyuran en önemli şirket.

Ancak geçmişte Ikea’nın yaptığı gibi Spotify da ülkeyi terk etmeyi düşünüyor. Yıllar önce Ikea, vergi politikaları sebebiyle merkezini İsveç’ten Danimarka’ya taşımıştı. Spotify’ın nedeni ise girişimciliğin gereken ilgiyi görmemesi. Spotify kurucuları Daniel Ek ve Martin Lorenzton, Medium’da İsçveççe dilinde açık bir mektup yayımlayarak ”Ya hareke geçeceğiz ya da geçileceğiz” diyen kurucular hükümetin yanı sıra İsveç halkında da girişimciliğe daha fazla değer vermesini istiyor.

Elbette bu konuda bazı noktalar Türkiye’deki girişimlere de tanıdık gelecektir. İsveç’te Spotify’ın haricinde artık Microsoft’un olan Skype, King ve Mojang gibi önemli şirketler doğmuştu. Spotify, ”onlardan daha fazla yetişmesini mi istersiniz, yoksa geleneksel ekonomileri desteklemeyi mi?” diyerek bir aydınlanma yaratmayı hedeflemiş. Belki İsveç kadar fazla sayıda global şirketler çıkarmamış olsak da Türkiye’de de lobi yaratabilecek girişimlerin sayısı artıyor.

Bizde bir huydur; yabancıların yaptığı ürünlere daha fazla güveniriz. Elbette yabancıların kararlarına da. Bugünlerde İsveç’te, Fransa’da, Almanya’da birçok kişi geleceğin girişimcilikten geçtiğini, ekonomileri canlandırmanın yolunun yeni sektörler yaratmak olduğunu düşünüyor. Avrupalı yanlış düşünüyor olamaz değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder