13 Şubat 2015 Cuma

Chapel Hill Katliamı: Bazıları Neden Kolay Ölür?

Sana kızmayı uzun zaman önce bıraktım ey dünya. Sana mahcup olma korkum da çoktan geçti. Ne düşündüğünü artık önemsemiyorum.

Evet, dünya güvenilirliğini yitireli çok uzun zaman oldu. Tek bir günde, tek bir anda değil, günden güne, eriye eriye kaybetti dünya büyüklüğünü.

1991’deki Körfez Savaşı’nın neredeyse “canlı” denebilecek bir yayınla bütün dünyaya aktaran CNN‘in patronu Ted Turner, hayalinin bir Dünya Savaşını canlı olarak yayınlamak olduğunu açıkladığında vazgeçtim ben medyaya güvenmekten. Ve bir de on binlerce insan bir günde öldürüldüğünde çıkan bir haber, Amy Winehouse‘un evinde ölü bulunması haberinin 1/4’ü kadar yer bulabildiğinde düştüğünde…

ABD’de yaşayan 3 Müslüman genç evlerinde uğradıkları silahlı saldırıda vahşice katledildi. Katledilen masum sivillerin isimleri şöyle; Deah Shaddy Barakat (23), eşi Yusor Muhammed (21) ve baldızı Razan Muhammed (19).

Olayın üzerinden 24 saatten fazla süre geçmesine rağmen üç gencecik insanın vahşice öldürüldüğü ülkenin yönetiminden herhangi bir açıklama yapılmadı.

Yapılsaydı ne değişecekti? Hiçbir şey. 

Dünyanın en büyük haber ajansları ve haber kanalları bu haberi yayınlamamak için uzunca bir süre direndi. Twitter’da #Muslimlivesmatter ve #ChapelHillShooting hashtagleri uzunca saatler dünya gündeminde zirveyi zorlayınca CNN ve FOX gibi kanallarda haber yer buldu. Haberin başlığında ise North Carolina’da 3 üniversiteli gencin silahlı saldırıda öldürüldüğünden söz ediliyordu. Öldürenden “a man” yani “bir adam” diye bahsediliyordu. Neden öldürenin islamofobik faşist bir Amerikalı terörist olduğundan kimse bahsetmiyordu? gibi bir soru gelebilir aklınıza.

Anders Behring Breivik Norveç’te 93 kişiyi katlettiğinde neden adı Hristiyan Canisi‘ne çıkmadı da Norveç Canisi gibi sadece milliyet bildiren bir isimlendirme yapıldıysa aynı sebepten…

BİR DAKİKA! DURUN BİRAZ…

Neden bu kadar çok önemsiyoruz Amerikalı, Avrupalı gazetecinin bu olayları hangi manşetlerle verdiğini?

Neden önemsiyoruz CNN’in, FOX’un kaç saat sonra haberi servis ettiğini?

Niye merak ediyoruz Charlie Hebdo’ya yapılan saldırıya karşı yürüyüş yapanların üç Müslüman genç için neden sessiz kaldığını?

Ve bir Müslümanın işlediği bir suçu 1.5 milyarlık İslam alemine mâl edilmesine rağmen bir Hristiyanın işlediği suçun neden münferit eylem gibi gösterilmesi adaletsizliğine niçin ağıt yakıyoruz?

Hanımefendiler, beyefendiler

Bırakalım artık “bize haksızlık yapmayın” nidalarını.

Bırakalım, “adaletsizlik yapıyorsunuz, çifte standart yapıyorsunuz” serzenişlerini.

Acımasız dünya düzeninin adil olmak gibi bir derdi yok, anlamıyor musunuz?

Bırakalım Trend topic‘lerle sesimizi duyurma çabalarını, kime duyuracağız sesimizi sahi, kime?

Yeni dünya düzeninde ya güçlüsün, ya da yoksun. Güçlü olanın merhametine sığınan ve sesini duyurmaya çalışan zayıflar diye bir üçüncü kategori yok artık.

Bırakalım Amerikan Başkanından bekleediğimiz “Kınıyoruz” açıklamasıyla yüreğimizi soğutmayı.

Biz iyi insanlarsak eğer…

Biz, iyi insanlar, bizler Deah, Yusor ve Razan’ı koruyamadık.

Biz Deah, Yusor ve Razan’ı bu kadar korkusuzca katledenin, ettirenin, edilmesine göz yumanın gözünde öyle cılız göründük ki, gözlerini bile kırpmadılar.

Bırakalım artık güçlü zalimlere lanet okumayı, güçsüz ve haklı yüz milyonlar olarak…

Elinde silahı olanı, o silahı verene şikayet etmeyi bırakalım.

Deah, Yusor ve Razan‘a ve onlar gibi milyonlarcasına mahcubuz.

Çünkü, evet, dünya yaşamak için artık eskisinden de daha vahşi bir yer, ama bu kötü insanlar yüzünden değil, ona engel olmayan iyi insanlar yüzünden. 

Yani benim yüzümden,

Yani senin yüzünden,

Bizim yüzümüzden….

 

Merak edenler için katledilen üç gencin Facebook hesapları.

https://www.facebook.com/razan.abusalhahttps://www.facebook.com/deah.barakathttps://www.facebook.com/yabusalha

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder