4 Şubat 2016 Perşembe

Parmak izi sensörlü akıllı asma kilit TAPP, indiegogo’da başarıya ulaştı

Parmak izi sensörlü akıllı kilitler ilk kez karşımıza çıkmıyor. Ancak Kanadalı bir girişimin elinden çıkan TAPP, bu konudaki gidişatı değiştirebilir.

Bir cihazı birçok sensörle donatıp ”akıllı” hale getirmek her zaman ortaya kullanıcı dostu bir cihaz çıktığı anlamına gelmiyor. Geçmişte üretilen birçok akıllı cihazda da bu durumu görmek mümkün. Kullanımı karmaşık ve daha pahalı ürünler yerine kullanıcılar eski ama güvenilir ama basit olan çözümleri kullanmaya devam ediyor. Tıpkı onlarca yıldır kullanılan asma kilitler gibi. Söz konusu cep telefonu olduğunda bir parmak izi okuyucunun arada sırada problem çıkarmasına katlanabiliriz (aslında buna bile katlanamayız). Ancak bisikletimizin tekerleklerini serbest bırakmak ya da evimizin kapısını açmak için böyle bir problem çok can sıkıcı olabiliyor. Bu sebeple şimdiye kadar bu tür ürünler pek başarılı olamadı.

Kanadalı bir girişimin geliştirdiği TAPP ise tüm sorunları çözdüğünü düşünüyor. Indiegogo‘da 40 bin dolar hedefiyle yola çıkan TAPP, şimdiden 80 bin dolara ulaşmış durumda. TAPP’in ilk ürünü TappLock, 3 yıla kadar dayanabilen bir bataryaya sahip. Elbette temel fonksiyonu birşeyleri kilit altındaki tutmak. Kilidi açmak için tek yapmanız gereken ise parmak izi okuyucusunu kullanmak. İkinci fonksiyon olarak içerisindeki batarya cep telefonlarını şarj etmek için harici batarya olarak kullanılabiliyor.

TappLock akıllı fonksiyonları ise bluetooth sayesinde kazanmış. Bluetooth üzerinden cep telefonlarıyla haberleşebiliyor. Böylece 200’e kadar parmak izini hafıza tutup, bunlara istenen zaman aralıklarında erişim hakkı sunabiliyor.

Bunlara ek olarak su geçirmez olarak tasarlanan TappLock, birinin kilidi kesmeye çalıştığını hissettiğinde ise sesli bir alarm veriyor.

TappLock’un bir de ucuz versiyonu var. TappLock Lite isimli ürünün abisinden farkı ise harici batarya olarak kullanılamaması ve pilinin sadece 6 ay dayanıyor olması. Ancak iki ürün de pili bittiğinde yeniden şarj olabiliyor. Eğer pili bittiği anda kilitli durumdaysa yeniden şarj olana kadar öyle kalmaya devam ediyor.

width="658" height="370" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

TAPP’in dikkat çeken bir yönü de fiyatı. 29 ve 49 dolar fiyatla satılan iki ürün görece ucuz sayılabilir.

İlerleyen yıllarda akıllı ev konseptleri yaygınlaşırsa TAPP gibi ürünler de başarıya ulaşabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder