8 Şubat 2016 Pazartesi

Stresten kurtulmak uygulayabileceğiniz 5 yöntem

Stres her insanın yaşayabileceği, sonuçları çok yıkıcı olabilen psikolojik bir durum. Aile hayatımızda, trafikte stres yaşayabileceğimiz gibi genellikle koşuşturmacalı, baskı altında çalıştığımız zaman iş hayatımız da önemli bir stres kaynağı yaratabilir.

Stresin kaynakları arasında yöneticilerden görülen baskı, maddi sıkıntılar, başarı baskısı gibi durumlar başta gelir. Söz konusu bir girişim olduğunda ise bunlar had safhada yaşanır. Düşük sermayelerle hayatta kalmaya çalışmak, yatırımcılardan gelen baskı, kendini kanıtlama baskısı gibi durumlar sizi ciddi stres içerisinde yaşadığınız bir düzene sürekleyebilir.

Ancak başarıya giden yolda bu baskıların doğal olduğunu kabul edip stresle başa çıkmanın bir yolunu bulmak zorundasınız. Bu konuya biraz kafa yorarsanız, stresle başa çıkmak için yapmanız gerekenlerin aslında çok da zor olmadığını göreceksiniz.

1- Güne sporla başlayın ya da günü sporla bitirin

Araştırmalar gösteriyor ki düzenli egzersizler yapmak, kan dolaşımınızı hızlandırıp tazelenmenizi ve aynı zamanda endorfin hormonu salgılamanızı sağlıyor. Sürekli masa başında çalışan, kapalı ortamlara sıkışıp kalan kişiler için bu sağlık açısından şiddetle öneriliyor. Aynı zamanda sporla ilgilenmek stresle mücadele etmek konusunda da size çok yardımcı olabilir. Bu sebeple kendinize bir düzen belirleyin, güne başlarken ya da günü bitirirken egzersiz yapın. Bu koşu, basketbol, futbol, tenis ya da ağırlık çalışması olabilir.

2- Faydalı şeyler için

Kahve iş dünyasının resmi içeceği gibidir. Ancak sürekli kahve içmek uykunuzu açmayacağı gibi fazlası vücudunuz için zararlı da olabilir. Bu sebeple fazla şekerli, yapay içeriklere sahip içeceklerden uzak durup daha faydalı içecekler tercih etmeye çalışın. Bunun için çok uğraşmanıza da gerek yok; yeşil çay hem basit hem faydalı bir seçenek.

3- Ekrandan uzaklaşın

Gün içerisinde kısa sürelerle de olsa ekrandan uzaklaşıp, biraz ara vermek de stresle baş etme konusunda faydalı olabilir. Kısa yürüyüşler, küçük açma-germe hareketleri yaparak hem fiziksel olarak rahatlayabilir hem de işinizden uzaklaşıp zihinsel olarak bir an rahatlayabilirsiniz.

4- Zamanınızı iyi yönetin

Stres yaratan şeylerden biri de zaman darlığıdır. Az zamanda çok şey halletmeye çalışmak ya da bir teslim tarihine uymak için çalışmak ciddi stres yaratabilir. Bu sebeple zamanı iyi yönetin, mutlaka ajanda tutun ve mümkün olduğunda işleri ertelememeye çalışın. Eğer takviminiz çok doluysa, gelecekte yapılacak işler canınızı sıkıyorsa bir süre kimseye toplantı vermemeye çalışın.

5- İş ortamınızı güzelleştirin

Kulağa klişe gibi gelebilir ama çalıştığınız yerin sizi rahat hissettirmesi, performansınız üzerinde önemli bir etkendir. Ortamın aydınlatması, sandalyenizin rahatlığı, düzenli bir masa elbette olmazsa olmazlar. Ancak hoş bir koku, etrafı güzelleştirecek çiçekler ve eğer seviyorsanız rahatlatıcı müzikler de kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder