8 Nisan 2015 Çarşamba

Bisiklet paylaşımı yükselen bir trend ancak Türkiye’de işe yaramayabilir

Paylaşım ekonomisine yönelik modellerin trend haline geldiği günümüzde herkes mantıklı, ucuz ve doğaya saygılı yöntemleri kullanmaya hazır. Bu noktada ucuz modelin yerine konfor konulabilir. Ancak mantık ve doğaya saygı bu tarz modellerin vazgeçilmezi. Türkiye’de ise paylaşım modelleri bazı noktalarda bariyere takılıyor. Peki bisiklet paylaşım modelleri bu bariyeri aşabilir mi?

Tüm dünyada bisiklet paylaşım modelleri hızlı bir şekilde yükseliyor. Özellikle Avrupa, ABD ve Çin’de 2000′li yılların başında başlayan trend çok dik bir yükseliş eğrisine sahip. Elbette bu paylaşım modelleri birçok yan ürünle farklı girişimlere de fırsat tanıyor. Işık sistemleri, akıllı pedallar, mesafe ölçerler, beslenme çözümleri ve özel çantalar. Ayrıca bisiklet ucuz, doğa dostu ve size kilo verdirebilecek bir yöntem.

Ancak Türkiye’de bisiklet paylaşım modelleri genellikle pek hızlı ilerlemiyor. Bu kültürel bir eksiklik olabilir ancak nesilden nesile alışkanlıkların çok hızlı değiştiğini görebiliyoruz. Dolayısıyla asıl problem şehirlerin bisiketlerle pek imkan tanımıyor olması gibi görülebilir. Ancak bu da sadece belediyelere bağlanabilecek bir durum da değil. Örneğin İstanbul’u ele alalım; 7 tepeli bir şehirde yaşamak çok fazla yokuş çıkmak anlamına geliyor. Yani birçok bölgede bisiklet yolları yapılsa bile yokuşları çıkmayı isteyecek çok fazla bisiklet sürücüsü olmayabilir. Avrupa’da ve ABD’de birçok şehir çok daha düz coğrafyalara sahip. Dolayısıyla Türkiye’de de bu tarz modellerin asıl hedefi coğrafi açıdan daha uygun şehirler olmalı.

Elbette girişimcilik böyle durumlarda da yeşerebilir. Yani İstanbul’un coğrafyasına uygun bir paylaşım yöntemi de yine girişimcilerin hayal gücünün ürünü olarak ortaya çıkabilir. Böyle bir modelin başarılı olmak için ortaya sürebileceği sebep çok: Türkiye’de yakıt pahalı, araç sayısı çok fazla ve bu sebeple trafik birçok noktada dayanılmaz seviyede, neredeyse tüm otomobiller ithal ve vergisi çok yüksek. Çevre kirliliği ise işin en önemli sosyal sorumluluk yönlerinden biri olabilir.

The post Bisiklet paylaşımı yükselen bir trend ancak Türkiye’de işe yaramayabilir appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder