7 Nisan 2015 Salı

Facebook artık resmi bir tebligat yöntemi

Facebook üzerinden para göndermek de mümkün

ABD’de bir mahkeme, boşanma belgelerini kocasına bir türlü ulaştıramayan bir kadının talebi üzerine Facebook üzerinden mesaj atmanın resmi bir tebliğ yolu olmasına karar verdi. Böylece boşanma belgelerini Facebook Messenger üzerinden göndermek artık resmi bir yöntem olarak kabul ediliyor.

Sosyal medya günümüzde birçok insan için duygu ve düşüncelerini dile getirmenin yegane yolu. Üstelik artık sıradan vatandaşlar değil, devlet liderleri bile tweet üzerinden açıklama yapıyor ya da atılan tweet’ler üzerine resmi açıklamalar yapma ihtiyacı hissediyor. Ayrıca her olaydan sonra ülkemizde bu mecraların erişime engellenesi de ne kadar güçlü birer iletişim haline geldiğini gösteren bir kanıt değil mi?

ABD’de ise bir mahkeme, Facebook’un resmi bir tebliğ yöntemi olarak kabul etti. Boşanmak istediği eşi 2011 yılından beri bir ev adresine sahip olmadığı ve telefon aramalarına da cevap vermediği için bir türlü davayı ilerletemeyen kadın, son çare olarak Facebook önerisini sunmuş. Manhattan mahkemesi de bu talebe olumlu yanıt vermiş ve boşanma belgelerinin Facebook mesajı olarak gönderilmesini kabul etmiş.

Kadının avukatı haftada bir kez olmak üzere 3 hafta boyunca boşanma belgelerini Facebook üzerinden ilgili adama iletebilecek. Hatta ilk mesajı da göndermiş ancak bir yanıt alamamış. Eğer adam bu mesajlardan birine olumlu yanıt verirse dava ilerleyebilecek.

Elbette bu tüm yazışmalarda Facebook’un kullanılabileceği anlamına gelmiyor. Ancak diğer iletişim yöntemleri işe yaramadığında, özellikle de bu tür davalarda sosyal medyanın kullanıldığına artık sıkça şahit olabiliriz. Bu şaşırtıcı ya da sakıncalı bir durum gibi de durmuyor. Zira birçok ülkede sosyal medyada yaptığınız yorumlar yasalar nezdinde birer söylem olarak kabul edilebiliyor ve gerektiğinde ceza verilebiliyor. Kim bilir, belki de yakında sosyal medya e-imza’ya rakip çözümlerin sahnesi halini alabilir.

Kaynak

The post Facebook artık resmi bir tebligat yöntemi appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder