10 Nisan 2015 Cuma

Dünyada 3 devlet kaldı

Bu yazıyı yazmadan önce internette biraz bakındım ve gördüm ki Dünya da X ülke varmış. Bunların kimliğini taşıyan yaklaşık Z milyar insan var.

Çoğumuz farkında olmasakta, dünya da vatandaşlık kavramı değişiyor. Bir ülkenin sınırları içerisinde doğmuş olmak veya o ülkenin kimliğini taşımanın dışında gerçekler var.

Hiçbir birey vergi ödemek için doğmaz. Almış olduğu hizmetler karşılığında ödemeler yapar ve devlet bunlardan vergi alır ve bu gelirler ile hizmet sunar. Peki biz ödemelerimizi Devlet yerine başka kaynaklara yaparsak?

Hepimizin temel ihtiyaçları mevcut. Beslenme, Barınma, Sağlık, Alışveriş, İletişim, Eğlence vs.

Yakın zamana kadar tüm bu ihtiyaçlarımızı fiziksel kaynaklardan sağlarken, artık bunların bir kısmını sanal kaynaklardan almaya başladık ve bu hizmetler karşılığında ödemeler yapmaya başladık. Bir nevi vergi (yada siz komisyon diyebilirsiniz) vermeye başladık

Bu durumda da hem yerel hizmet sağlayıcılar, hem de Devlet geliri azalmaya başladı.

Peki kim bu 3 devlet ?

Apple, Google ve Microsoft.

Tabii devlet olmaya çalışan başka adaylar da var ; Yandex, Facebook vs.

Gündelik hayatımıza bir bakalım. Hangi hizmeti kimden alıyoruz ?

Hizmet TürüAppleGoogleMicrosoftEpostaiCloudGmailHotmailAnlık görüşmeiMessageHangoutsSkypeSağlıkApple HealthGoogle Fit SDKMicrosoft HealthMuzikiTunesGoogle PlayXboxVideo & TViTunes & Apple TvYoutube & Android TVXboxNavigasyonApple MapsGoogle MapsBing MapsSearchGoogle SearchBingReklamiAdGoogle ADsBingAds

Gündelik hayatımızı saran ihtiyaçların bir çoğunu bu global hizmet sağlayıcıların birinden alıyoruz ve bu hizmet sağlayıcılar bizim kişisel verilerimize kimliğini taşıdığımız Devletten daha fazla sahip.

Nerelerde vakit geçiriyoruz. Hangi yoldan eve gidip, geliyoruz.Kimlerle yazışıyoruz, neler yazışıyoruz, hangi anahtar kelimeleri kullanıyoruz.Spor yapıyor muyuz, sağlık durumumuz nedirNe kadar sık ve ne tür müzik diniliyoruz, eğlence tarzımız nedir

yakında finansal servisler ile karşımıza çıkıyor olacaklar. Apple Pay, Google Wallet vs. Ne için ne kadar para harcadığımız, bütçe planlamalarımız ve daha fazlası.

Bizim bu hizmetleri almak için ödediklerimiz Devletimize ödediğimiz vergiden daha fazla olmasa da orta vadede yetişecektir.

Obama nın dediği gibi; Geleceğin kaynağı madenler değil, insan oğlunun ürettiği veri olacaktır[1] .

Bu sayede sadece geçmiş verilerimiz değil, gelecek tahminlerimiz ve kişilere özel hizmet önerileride karşımıza çıkıyor olacak. Bir nevi sanal devletimiz bizim için CRM yapıyor olacak ve biz onun 360 derece servis çemberinin tam ortasında yaşıyor olacağız.

İşin ilginç tarafı bu 3 devletin de Amerika tabanlı olması.  Ve Amerikadan daha büyük güç olmaları yakın gelecekte mükmün.!

Apple  kasasındaki $178bn 1 nakit ile kaç ülke bütçesini katladığı malum.

Avrupa birliği bu gerçeğin önüne geçmek için Çerçeve Programları başlattı ancak bu devletlerin önüne geçecek bir ekosistem oluşturamadı. Ülkemizde olduğu gibi Avrupa’da da bürokrasi startup kültürünü, yeni ekonomiyi yeşertmeye yetmeyecek kadar sabit fikirli

Konuyu fazla dağıtmadan sormak istiyorum; siz hangi devletin vatandaşısınız ?

1 http://www.theguardian.com/business/2015/feb/02/apple-cash-mountain-grows

 

 Yazar: Osman Çelik

 

 

The post Dünyada 3 devlet kaldı appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder