3 Nisan 2015 Cuma

Sailo, Airbnb’nin deniz araçlarına yönelik versiyonu olabilir

Günümüzde paylaşım ekonomisi modelleri oldukça popüler ve birçok farklı alanda kendini gösteriyor. Yat gibi lüks araçlar ise bu paylaşım modellerine pek uygun değil gibi görünüyor. Ancak ABD’li bir girişim olan Sailo ‘neden olmasın’ demiş ve bir yat kiralama servisi geliştirmiş.

Günümüzde otomobil dünyasında ulaşım modelleri ve teknolojik inovasyonlar hızlı biçimde kendini gösteriyor. Ancak uçaklar ve deniz araçları için bu anlamda hız biraz daha düşük çünkü bunlar çok daha uzmanlık gerektiren, kontrol altındaki alanlar. Yine de bu durum girişimcileri uzak tutmuyor. Bu yıl Etohum 15 girişimlerinden biri olan Sensmarine, marinalara ve yat sahiplerine yönelik güvenlik ve izleme çözümleriyle dikkat çeken proje.

Dünyada da denizcilik alanına yönelen girişimler var. Bunlardan biri de Sailo. 2014′ün sonlarında hayata geçirilen proje, temel olarak Airbnb’nin deniz araçlarına yönelik versiyonu gibi çalışıyor. Yani belirli bir periyot için kullanılmayan yatların başkalarına kiralanması sağlanıyor. Elbette sadece yatlar değil, farklı boyutlardaki teknelerin de kiralanması mümkün. Sistemde şuan 150 civarında tekne bulunuyor.

Sistem bir başka problemi de çözüyor: belli bölgelerde denize açılmak için ya da belli büyüklükteki tekneleri kullanmak için gerekli lisansa sahip kaptanları da Sailo sağlıyor. Sistemdeki teknelerin fiyat skalası için günlük 350 dolar ile 17 bin dolar arasında değişiyor.

Sailo şuan sadece ABD’nin belli sahillerinde aktif durumda. Belki gelecekte Türkiye’nin turistik bölgeleri için de böyle bir girişim görebiliriz. Özellikle Bodrum – Antlaya gibi illerin potansiyeli olabilir.

Kaynak

The post Sailo, Airbnb’nin deniz araçlarına yönelik versiyonu olabilir appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder