13 Şubat 2014 Perşembe

Akıllı Ev Pazarının 2018’de 71 Milyar Dolara Ulaşması Bekleniyor

Jetgiller gibi yaşamaya bir adım daha yaklaştık.

Juniper Research’ün geçtiğimiz gün yayınladığı araştırmaya göre akıllı ev pazarı 2018 yılında 71 milyar dolara ulaşacak. Akıllı ev sistemleri pazar değeri 2012 yılında 25 milyar dolar iken 2013 yılında 33 milyar dolara yükselmişti.

71 milyar doların fazla büyük bir tahmin olduğunu düşünüyorsanız Juniper’in 2012 tahminine baktığınızda oldukça mütevazı bir değerleme yapıldığını fark edebilirsiniz. Çünkü 2012 yılında açıklanan raporda 2017 yılı için öngörü 60 milyar dolar civarındaydı. 2012den 2013’e pazar payının 8 milyar dolar büyüdüğünü göz önünde bulundurursak endüstride bu büyüme oranını hızlandırmak için herhangi bir çalışma yapılmasa dahi bu yöndeki büyüme kolayca tahminleri aşacaktır.

Yeni rapora göre akıllı ev sistemlerinde eğlence ana etmen olacaktır. İlginç bir bulgu ise elde edilecek toplam gelirin %80’inin buzdolabı ya da duman detektörlerine yapılan küçük akıllı eklentilerden geleceği yönünde olması… Juniper’in araştırmasına göre ev sistemleri içerisinde birden fazla dikey bileşen yer aldığından dolayı bu pazarı tek başına kimse domine edemeyecek.

Akıllı ev pazarındaki tüm bu heyecan verici gelişmelere karşın bazı araştırma firmaları sektörü tanımlamakta ve ölçeklendirmekte güçlük çekmektedir. Örneğin 2012’de Allied Market Research ‘ün raporu pazarı yalnızca 4.8 milyar dolar olarak değerlemiştir.  Eğer Juniper’in yaptığı gibi akıllı televizyon içeriği üretenler gibi servis sağlayıcıları da eklerseniz bu büyüklük katlanarak artmaktadır. Nitekim Allied Market Research’e göre Netflix’i akıllı ev sektörüne hizmet eden bir şirket olarak kabul etmek doğru bir yaklaşım değildir.

Tüm bu uyuşmazlıklara rağmen Google’ın 3.2 milyar dolara Nest’i satın aldığını düşünecek olursak akıllı ev sektörü ölçeklenebilir bir şekilde büyüme göstermektedir. Nitekim Google ve Microsoft gibi diğer endüstri devlerinin yatırımlarını basit bir şekilde değerlendirecek olursak akıllı ev sektörüne neden altın madeni olarak bakıldığını kolaylıkla görebiliriz.

 

Kaynaklar

Smart Home Ecosystems & the Internet of Things

Study: The ‘smart home’ industry will double in size by 2018, reaching $71B

The post Akıllı Ev Pazarının 2018’de 71 Milyar Dolara Ulaşması Bekleniyor appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder