4 Ağustos 2014 Pazartesi

Organik Girişim Fikirleri

Girişim fikirleri bulmanın en iyi yolu kendinize şu soruyu sormaktır: “Başkalarının benim için neyi yapmasını isterdim?”

İki tür girişim fikri bulunmaktadır:

1. Organik bir biçimde sizin hayatınızın içerisinde büyüyen fikirler

2. Sizin dışınızdaki bir grup insanın ihtiyaç duyduğuna karar verdiğiniz fikirler

Apple ilk gruba dahildi. Apple var oldu çünkü Steve Wozniak bir bilgisayar istedi. Bilgisayar isteyen diğer birçok insandan farklı olarak Wozniak bir bilgisayar tasarladı ve onu hayata geçirdi. O zamandan beri birçok insan onunla aynı şeyi istemektedir. Apple şirketi döndürmek için yeterli miktarda bu bilgisayarlardan satmayı başardı. Bugün hala şirket aynı prensiple ilerlemektedir. iPhone, Steve Jobs’ın istediği telefon olduğu için var olmuştur.

Paul Graham’ın girişimi Viaweb ise ikinci kategori örneğidir. Yazılım, online mağaza açanlar için geliştirilmiştir, Paul Graham ve ekibi bu yazılıma ihtiyaç duyduğu için değil. Bu fikir üzerine çalışmaya başladıklarında doğrudan pazarlamacı değillerdi. Hatta yazılım üzerine çalışmaya başladıklarında kendi kullanıcılarının onları “doğrudan pazarlamacı” olarak nitelendirdiklerini bilmiyorlardı. Fakat kullanıcılarının ihtiyaçlarını anlayabilecek kadar deneyimlilerdi.

İki tür fikir arasında keskin çizgiler bulunmamaktadır. Fakat yıllardır görünen o ki başarılı girişimlerin çoğu Viaweb’ten ziyade Apple’ın yöntemine daha yakındır. Bill Gates ilk Basic programlama dili yorumlayıcısı Altair’i geliştirirken kendi kullanabileceği bir ürün geliştirmeye çalışıyordu. Aynı Larry ve Sergey’in Google’ın ilk versiyonunu geliştirdikleri gibi…

Genç girişimcilerde organik fikirler daha başarılı sonuçlar almaktadır. Çünkü başkalarının ne istediğini anlamak tecrübe gerektirir. Y Combinator’de genç girişimcilerden gelen en kötü fikirler genellikle başka insanların istediklerini düşündükleri fikirler üretmektir. Bu yüzden eğer bir girişim kurmayı planlıyorsanız ve işin nasıl ilerleyeceğinden emin değilseniz, organik fikirlere yönelmeniz daha mantıklıdır. Kendi yaşamınızda ihtiyaç duyduğunuz ya da problem yaşadığınız konu nedir? Bazen kendinize yalnızca bu soruyu sorarak neyin eksik olduğunu hemen anlayabilirsiniz. Tıpkı Bill Gates’in ihtiyaç duyduğu makine dilindeki program Altair gibi…

Neyin eksik olduğunu anlamak için kendinize dışarıdan bakmanız gerekebilir. Çünkü insanlar hayatlarındaki problemlere alışma eğilimindedir. Genellikle en büyük fikirler burnunuzun ucundadır ama bunun farkına varmak o kadar da kolay değildir. Tıpkı 2004 yılında Harvard üniversitesinin Facebook’u çıktı alıp kullanması gibi… Bu tarz bir uygulamanın online olması gerektiğinin farkında değillerdi.

Muhtemelen şu anda çevrenizde farkına varmadığınız fikirler var. Bu fikirlere muhtemelen 2004 yılında Harvard Üniversitesi öğrencileri gibi yukarıdan bakıyorsunuz. Organik fikirler genellikle ilk bakışta girişim fikri gibi görünmezler. Şu an Facebook’un çok başarılı bir şirket olduğunun hepimiz farkındayız fakat bir de kendinizi 2004 yılında hayal edin. Okuldaki öğrencilerinin profillerinin online olması gerektiği size bir girişim fikri gibi gelir miydi? Mark Zuckerberg de ilk etapta Facebook’a bir girişim fikri gibi değil bir proje olarak bakıyordu. Wozniak da bir bilgisayar şirketi kurmayı düşünmemişti. Eğer bir şirket kurmayı düşünerek bu işe girselerdi muhtemelen geliştirdikleri ürüne daha ciddi yaklaşacaklardı ki bu bir hata olurdu.

Eğer organik bir girişim fikri üretmek istiyorsanız, işin girişim tarafından çok fikir tarafına odaklanmalısınız. Yalnızca kırık olan bir şeyi tamir etmeye çalışın. Onun bir şirket kuracak kadar önemli bir problem olup olmadığına odaklanmayın. Eğer hayatınızdaki problemleri bu şekilde çözmeye çalışırsanız günün sonunda pek çok insan için değerli bir ürün ortaya koymuş olacaksınız. Pek çok insan bunu değerli gördüğünde de sürpriz bir şekilde bir şirketiniz olmuş olacak.

Üzerine çalıştığınız projeyi başlangıçta diğer insanlar hafife alsa da vazgeçmeyin. Aksine bu iyiye işarettir. Diğer insanlar da bu probleme yukarıdan bakıyor demektir. İlk mikro bilgisayarlar oyuncak olarak görülüp reddedilmişti. İlk uçak ve ilk araba da öyle… Başlangıçta insanların beğendiği fakat kafasında bir oyuncak olarak canlandırdığı fikirler genellikle yatırım yapmaya değer bir ürüne dönüşür.

Karşılanmamış bir ihtiyacın çözülebilir hale gelmesinden daha kıymetli bir şey yoktur. Eğer şu anda kırık olan fakat başkaları için de tamir edebileceğiniz bir konu bulduysanız, altın madeni buldunuz demektir. Gerçek bir altın madeni bulsanız bile altını dışarı çıkarmanız için sıkı bir şekilde çalışmanız gerekir. Fakat en azından kaynağın nerede olduğunu biliyorsunuz ki bu işin en zor kısmıdır.

 

Kaynak:

Organic Startup Ideas

The post Organik Girişim Fikirleri appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder