30 Nisan 2014 Çarşamba

2014’ün En Popüler 5 Teknoloji Yatırımcısı

Jim GoetzTwıtter Hesabı: @jimgoetz

Jim Goetz’in pek çok girişimciyi ve yatırımcıyı imrendiren bir özgeçmişi bulunmaktadır. Forbes Midas listesinde 26 Martta doğru zamanlamaların adamı olarak gösterilmiştir. Sequoia Capital’in Jim Goetz’i en iyi Nimble Storage, Palo Alto Networks ve 19 milyar dolara Facebook tarafından satın alınan WhatsApp’a destek olmasıyla bilinmektedir. En büyük ilgi alanları bulut bilişim, mobil teknolojiler ve kurumsal şirketlerdir. Aynı zamanda sosyal işletme yazılım şirketi olan Jive’da yönetim kurulunda olmasıyla bilinen Goetz, 2004’te Sequoia Capital’e katılmadan önce VitalSignals’i kurmuştu.

 

Marc AndreessenTwitter Hesabı: @pmarca

Amerikalı girişimci, yatırımcı, bilgisayar mühendisi ve multi milyoner olan Marc Andreessen yerinde bir deyimle teknoloji tanrısı olarak tanınmaktadır. Unıversity of Illinois’te bilgisayar mühendisliği eğitimini tamamlayan Andreessen 1993’te Silikon Vadisi hakkındaki öngörülerini ortaya koyarak worldwide web’in geleceği konusunda büyük bir etki yaratmıştır.  Sonradan Netscape Communications olarak adlandırılan Mosaic Communications Corporation’un kurucusudur. 1999 yılında Netscape 4,2 milyar dolara AOL tarafından satın alınmıştır. Aynı yıl MIT Technology Rewiew TR100’de 35 yaşın altındaki 100 mucitten biri olarak adlandırılmıştır.

2000li yılların ortalarında Andreessen ve iş ortağı Ben Horowitz birlikte aralarında Twitter gibi isimlerin de olduğu 45 girişime yatırım yapmıştır. Linkedin’in kişisel yatırımcısı ve Facebook’un yönetim kurulu üyesidir. Horowitz ile birlikte 2009 yılında Silikon Vadisinin sembolik figürü olan Andreessen Horowitz risk sermayesi kuruluşunu kurmuştur. Şirket’in yatırım yaptığı isimler arasında Skype, Instagram, Facebook ve Twitter gibi şirketler yer almaktadır.

 

Peter FentonTwitter Hesabı: @peterfenton

Amerikalı risk sermayesi yatırımcısı Peter Fenton Twitter’daki çıkışı ile Forbes Midas List’te bu yıl 3. sırada yerini almıştır. Benchmark’ın ortağı olan Fenton açık kaynak kod teknolojilerindeki uzmanlığı ile tanınmaktadır. Fenton önceki dönemlerinde Silikon Vadisinde yazılım ve ileri teknoloji şirketlerinde girişimci ve strateji danışmanı olarak yer almıştı.

Twitter’ın erken dönemlerinde yatırım yapan Benchmark’ın elinde Twitter borsaya açıldığında %6,7 ‘lik bir hisse bulunuyordu. Twitter ve Yelp’in yönetim kurulunda olan Peter Fenton, 2014 Şubat ayında TechCrunch Crunchie’de yılın risk sermayesi yatırımcısı olarak gösterildi.

 

Peter ThielTwitter Hesabı: @peterthiel

Thiel’in teknoloji, girişimcilik ve finans alanına katkıları onun sorgulanamaz şöhretinin kaynağıdır. Girişimci ve risk sermayesi yatırımcısı olarak Silikon Vadisinin teknoloji devriminin önemli etmenlerinden birisi olmuştur.

1998 yılında Peter Thiel ve Max Levchin online ödeme sistemi PayPal’i kurmuştur. 15 Şubat 2002’de halka açılan PayPal ertesi yıl 1,5 milyar dolara Ebay’e satılmıştır. Thiel, PayPal’in satın alınmasıyla yaklaşık 55 milyon dolar kazanmıştır.

PayPal’e ek olarak erken dönemlerinde Thiel Capital Management’i yöneten Thiel, Clarium Capital ile Facebook’a 2004 yılında 500.000 dolarlık yatırım yaparak %10,2’lik hissesiyle yönetim kuruluna girmiştir. Bu yatırım, Facebook’un dışarından aldığı ilk yatırımdır. Peter Thiel şu anda Clarium Capital’in başkanlığını yapmaktadır.

 

Reid HoffmanTwitter Hesabı: @reidhoffman

Başarılı girişimci, yönetici ve melek yatırımcı olan Hoffman Mr. Social olarak adlandırılmaktadır. Etkileyici repertuarında PayPal, Facebook ve Linkedin gibi isimler yer almaktadır. Kendi başına yaptığı servetiyle bilinen Hoffman dünyanın en büyük profesyonel ağı olan Linkedin’i kurmuştur.

Linkedin’den önce PayPal’in yönetim kurulunda başkan yardımcılığı yapmıştır. 2002 yılında PayPal Ebay tarafından satın alındığında Hoffman yönetim kurulu başkanıydı.  Ardından 2002 Aralık ayında iki eski iş arkadaşı ile birlikte Linkedin’i kurdu. 2011 yılında Linkedin halka açıldığında Hoffman’ın hisseleri 2.34 milyar dolar değerindeydi. Hoffman aynı zamanda Digg, Facebook, Flickr, Last.fm, Ning, Six Apart ve Zynga’nın melek yatırımcısıdır.

 

Kaynak:

The Top 5 Tech Investors For 2014

 

 

The post 2014’ün En Popüler 5 Teknoloji Yatırımcısı appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder