11 Nisan 2014 Cuma

Google, Project Ara İçin Donanım Çalışmalarına Başlıyor

Google’ın modüler telefon projesi “Project Ara” beklenenden hızlı ilerliyor. Referans donanım konusunda çalışmalara başlayan Google, Nisan ayında ilk sanal geliştirici konferansını düzenleyecek.

Her özelliği farklı bir modül halinde gelen, istenildiğinde özellikleri yükseltilebilen bir telefon fikri bundan birkaç ay önce bize çok uzak gelebilirdi. Nitekim Google, Project Ara’yı ilk duyurduğunda da bu projenin konseptin ötesine geçmesi için çok uzun zaman gerekeceğini düşünmüştük. Fakat Google’ın beklemeye niyeti yokmuş.

Daha önce nisan ayında Project Ara için geliştirici konferansları düzenleyeceğini açıklayan Google, MDK yani Modül Geliştirme Kiti’ni yayınladı. Bu tıpkı yazılım geliştiricilere sunulan SDK paketlerine benziyor. Tek fark, MDK’nın modül donanımlarını işaret ediyor olması. Bu kitin içerisinde Project Ara için modüllerin nasıl yapılacağı, boyutlar, görsel tasarım zorunlulukları gibi bilgiler yer alıyor. Şimdiden kamera, Wi-Fi, batarya, şarj arayüzü, ekran ve hoparlörler için modül kılavuzları geliştirilmiş. Google, geliştiricilere belirlenen özellikleri sağlamaları durumunda kendi eşsiz modül fikirlerini hayata geçirme imkanı da verecek. Örneğin kamera modülünde ölçüler daha serbest. Bu da farklı lensler, farklı sensörler kullanılabileceği anlamına geliyor.

Tasarım konusuna da ekstra özen gösterilmiş. Onlarca farklı bileşen ve bağlantı noktası ile Project Ara telefonlarının çok çirkin görünmesi muhtemel. Bunun için tasarım konusunda pürüzsüz ve düz yüzeyler ile köşelerde çakıl taşı benzeri bir yapıyı zorunlu tutma kararı almış. Tüm parçalar bu estetik detaylar düşünülerek üretilecek.

Farklı modülleri bir araya getirip telefonun oluşmasını sağlayan iskelet ise şimdilik sadece Google tarafından üretilecek. Google ilk etapta mini ve midi olmak üzere iki farklı form faktörde iskelet sunmayı planlıyor. Bu iskeletler ile aşağıdakilere benzer kombinasyonlarla akıllı telefonlar hazırlanabilecek. Büyük iskelet ise gelecek için planlanıyor.

Google, referans Project Ara modüllerini üretmek için üçüncü partilerle işbirliğine açık olduğunu belirtiyor. İlk referans tasarımın ardından bir geliştirici cihazının üretilmesi ve 2015 yılının başlarında ilk Project Ara telefonunun piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Biraz zor bir hedef gibi. Bakalım Google ve üçüncü partiler neler yapacak?

Project Ara MDK’sı hakkında detaylı bilgi için; http://www.projectara.com/mdk/

 

The post Google, Project Ara İçin Donanım Çalışmalarına Başlıyor appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder