29 Nisan 2014 Salı

Çocuklardan Öğrenebileceğiniz 5 Pazarlık Taktiği

İnsanlar pazarlık etmeyi erken yaşlarda öğrenirler. Her ebeveyn bu fikri destekleyecektir. İki yaşındaki çocuğunuz size eğer yemekten sonra tatlı olarak dondurma varsa daha fazla sebze yemeyi teklif edebilir. Küçük çocukların pazarlıkla ilgili pek çok taktiği vardır. Onların sevdikleri oyuncağı güvence altına almak için, tatlı için ya da daha geç uyumak için kullandığı taktikleri profesyonel yaşamın herhangi bir evresinde kullanabilirsiniz.

1.       İşe önce yardım teklif etmekle başlamak

Çocuklar ebeveynlerinden bir şey istemeden önce genellikle ev işlerine ekstra katkıda bulunmaya başlar. Proaktif olarak yaptıkları fazladan birkaç ev işi oyunlarının en motive edici parçasıdır ve durum genellikle çocukların lehine sonuçlanır. İş yaşamında da durum benzerdir. Sizin için iyi işler yapmış olan birine evet demek ya da onunla çalışmak daha kolaydır.

2.       Zamanlama

Çocuklar zamanlama konusunda muhteşemdir. Bir şey isteyecekleri zaman genellikle yemek hazırlamak ya da küçük çocuğunuzu uyutmaya çalışmak gibi bir işle meşgul olduğunuz bir zamanı seçerler. Başka bir işle meşgulken birine çok daha kolay evet cevabı verirsiniz. Bu yüzden hedefinizin davranışlarını gözlemleyin ve pozitif bir cevap almak için uygun zamanı kollayın.

3.       Güçlü bir ortak bulmak

Çocuklar genellikle bir istekte bulunmadan önce kardeşlerini onlara destek olması için ikna ederler. Mantıklı bir konuda birini ikna etmek için aynı fikirde olan iki kişi bir kişiden çok daha güçlü ve etkilidir. Benzer bir şekilde potansiyel bir iş ortağına ya da karar vericiye yaklaşmadan önce etkili bir grup kurup fikirlerin üstünden geçmek size oldukça yardımcı olacaktır. Bir fikre ya da isteğe inanan bir takıma hayır demek oldukça zordur.

4.       Sempatiyi kullanmak

Yetenek önemlidir fakat sempati ve duygusal bağlar çok daha güçlüdür. Ebeveynler çocuklarının sevimli bir gülümseme ekleyerek bir şey istemelerine çok zor hayır diyebilirler. İnsanlar duygusal yaratıklardır. Pozitif kişisel bağlantılar önemlidir. Toplantı odasında pazarlık ettiğiniz kişiyle dışarıdaki bağlantınız anlaşmanın nasıl sağlanacağı ya da sağlanıp sağlanmayacağı konusunda belirgin bir etkiye sahiptir.

5.       Karar vericiyle konuşmak

Çocuklar bir konuda pazarlık ederken evde o konuda kimin yetkili olduğunu çok iyi bilirler. Onlara evet diyebilecek kişiyi hedeflerler. Eğer evet cevabını alamazlarsa bu kez ikinci karar vericiye doğru yönelirler. İş yaşamında da evet deme yetkisi olmayan biriyle uzlaşmaya çalışmak zaman kaybıdır. Anlaşmanın büyüklüğünden bağımsız olarak doğru insanla konuştuğunuzdan emin olun. Aksi takdirde ortada ödül olarak bir dondurma ya da tatlı olmayacaktır.

 

Kaynak:

5 Negotiation Tactics You Can Learn From Kids

 

The post Çocuklardan Öğrenebileceğiniz 5 Pazarlık Taktiği appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder