4 Mart 2014 Salı

Her Zaman İşleyen Bir İş Planı Nasıl Hazırlanır?

Neden bir türlü bu iş planları hayata geçirilemez? Geleneksel iş planı genellikle işletme sahibinin ne yapması gerektiği ile ilgili düşüncelerinin bir uygulamasıdır.

Geleneksel iş planı genellikle iki düşünce üzerine kurulmuştur:

Daha iyi bir iş planı yazmalıyız çünkü başarılı işletmelerin çoğu bunu yapıyor.Eğer dışarı çıkıp yatırım arayışına gireceksek bir iş planına ihtiyacımız var.

 Geleneksel iş planları oldukça kasıtlı hazırlanmaktadır. Bu iş planları genellikle akıllı bir işletmenin sahip olması gereken tüm ibarelere sahiptir: Düşünülmüş, analitik, tam ve sonuç odaklı…

Bu planlar tutku, heyecan ve amaçtan yoksun mantık, düşünce ve akıl ile oluşturulmuş planlardır. Bu iş planları genellikle daha mürekkep sayfada kurumadan gelecekte gerçekleşecek tüm olası değişiklikleri hesaplamaya çalışır. Bu yüzden geleneksel iş planları yürümez.

Her zaman işleyen iş planları kafa odaklı iş planları değildir, onlar kalpte başlar. İşe başlarken sahip olduğunuz duyguları odak alır. Bu tarz bir plan sadece değişikliği tolere etmez aynı zamanda değişiklikler içerisinde şirketinizi inşa etmeye çalışırken size en iyi dersi verecek anahtar etmendir.

İş planınızı hazırlamadan önce gelecekte işinizi nasıl gördüğünüzün hayalini kurmalısınız. Bu hayal mantıksal zemin üzerinde değil sizi bu işe sürükleyen duygular ve amaç üzerine kurulmalıdır. İşinizin gelecek vizyonunu görmelisiniz. Neden bu işi geliştirmek istiyorsunuz? Kime ne faydası var? Dünyaya ne gibi bir anlam katacak? Ancak bu soruların cevabını anladıktan sonra sizi o noktaya taşıyacak taktiksel bir plan hazırlayabilirsiniz.

Her zaman yürütülebilir bir iş planı ile geleneksel iş planı arasındaki gerçek fark, planla ilgili ne düşündüğünüz ve ne hissettiğinizle ilgilidir. Planla ilgili tutumunuz ve ilişkiniz bu farklılığı yaratır.

 

Kaynak:

The Business Plan that Always Works

 

The post Her Zaman İşleyen Bir İş Planı Nasıl Hazırlanır? appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder