19 Mart 2014 Çarşamba

Küçük Ülkelerin Başarılı Girişimleri

İsveç

Ülkenin nüfusu 9,2 milyondur. 2011 verilerine göre ülkenin GSYİH’sı 538.237 milyar dolardır. Kişi başına düşen GSYİH ise 56.956 dolar olarak hesaplanmaktadır. İsveç’te yaklaşık 40 tane üniversite yer almaktadır. Bu üniversitelerden Linköpings Universitet, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında 154. sırada yer almaktadır. İsveç popülasyonunun yaklaşık %93’ü internet kullanıcısıdır. Bu rakam yaklaşık 8,441,718 kişiye denk gelmektedir.

Spotify, 2006 yılında Daniel Ek ve Martin Lorentzon tarafından İsveç’te kurulmuştur. Spotify, kullanıcılarına sanal ortamda albüm ya da parçaları dinlemesine, kendi radyo programlarını yayınlamalarına olanak sağlayan bir uygulamadır. Uygulama ilk olarak 2008 yılında piyasaya sürülmüş, 2010 Eylül ayında yaklaşık 10 milyon dinleyiciye ulaşmıştır. Şirketin değeri 2013 Haziran ayında 5,3 milyar dolara ulaşmıştır. Şirketin bugüne kadar aldığı toplam yatırım 538 milyon dolardır.

Klarna 2005 yılında Sebastian Siemiatkowski, Victor Jacobsson ve Niklas Adalberth tarafından İsveç’te kurulmuştur. Klarna, 2011 yılı itibariyle Avrupa’nın e-ticaret siteleri için ödeme çözümleri üreten en büyük şirketi haline gelmiştir. Şirketin toplam 800 çalışanı, İsveç, Finlandiya, Norveç, Almanya ve İsrail’de ofisleri bulunmaktadır. Şirket 2014 Mart ayı içerisinde 116 milyon dolar yatırım alarak toplam yatırımını 282 milyon dolara ulaştırmıştır.

TicTail Stockholm’de kurulmuş bir e-ticaret platformudur. Şirketin misyonu el emeği ile üretilen ürünlerin müşterilere daha kolay ulaştırılabilmesini sağlamaktır. TicTail geçtiğimiz Şubat ayında 8 milyon dolar Seri A yatırımı almıştır. 2012 yılında piyasaya sürüldüğünde yalnızca 5000 sanal dükkanı olan TicTail, 2013 yılında 23000’e ulaşmıştır.

Hansoft, 2005’te İsveç’te kurulmuş bir şirkettir. Hansoft komplike ve büyük çevik yazılım geliştirme programlarının yönetimini ve takım işbirliğini sağlamak üzere geliştirilmiş bir araçtır. Ürün elektronik, oyun geliştirme, Telekom ve bulut teknolojileri gibi farklı sektörlerden birçok müşteri tarafından kullanılmakta olup şirket 2014 Ocak ayında 8.4 milyon dolar yatırım almıştır.

Truecaller, Dünya’nın ilk ortak çalışmaya dayalı global telefon rehberidir. İsveç merkezli bir girişim olan Truecaller, 2013 yılı içerisinde 20 milyon kullanıcıya ulaşmıştır.  Şirket, insanların tanıdıklarını dünyanın neresinde olursa olsun kolayca bulabilecekleri ve iletişim kurabilecekleri bir platform olma hedefiyle kurulmuştur. Uygulama üzerinden iletişime geçmek istediğiniz kişileri arayabilir, güncel iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz. Şirket 2014 Şubat ayında 18.8 milyon dolar yatırım alarak toplam yatırımını 20 milyon dolara ulaştırmıştır.

Estonya

2009 verilerine göre ülkenin nüfusu yaklaşık 1.340.415’dir. Estonya’nın GSYİH’sı 23.545 milyar dolardır. Bu rakam ülke nüfusuna bölünüp satın alma gücü paritesine göre hesaplandığında kişi başına düşen GSYİH 17,532 dolar çıkmaktadır. Ülkede 14 tane üniversite yer almaktadır. Bu üniversitelerin arasında en iyisi olarak gösterilen Tartu Ülikool, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında 582. sırada yer almaktadır. Estonya nüfusunun yaklaşık yüzde 78’i internet kullanıcısıdır. Bu sayı yaklaşık 993,785 kişiye denk gelmektedir.

Skype 2003 yılında Estonya’da kurulmuştur. Internet üzerinden ses ve video arama servisi sunan Skype’ın 2010 yılında 663 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunmaktaydı. Şirket, 2011 Mayıs ayında 5.8 milyar dolara Microsoft tarafından satın alınmıştır.

Zero Turnaround, Estonya’da kurulmuş küçük ve hızlı büyüyen bir girişimdir. Şirket ödüllü Java geliştirme verimlilik aracı JRebel’in yaratıcısıdır. 2010’da yapılan bir araştırmaya göre J2E geliştiricileri zamanlarının %10 -%23’lük dilimini Turnaround’da harcamaktadır. Şirket geçtiğimiz Ocak ayında 3 milyon dolar yatırım almıştır.

TransferWise 2010 yılında Taavet Hinrikus ve Kristo Käärmann isimli iki Estonyalı genç tarafından kurulmuş uluslararası para transferi platformudur. Fikir, tüketicilerin ve küçük işletmelerin bir banka aracılığı olmadan para transferi yapabilmelerini gerçekleştirmek üzerine geliştirilmiştir. TransferWise aracılığı ile her gün yaklaşık 1 milyon Euro’luk para transfer işlemi gerçekleştirilmektedir. Şirket son dönemde PayPal’ın kurucusu Peter Theil tarafından 6 milyon dolarlık yatırım almış ve şirketi 4 ayda iki kat büyütmüştür.

Fortumo , 2007 yılında Talinn’de kurulmuş, geliştirici dostu bir mobil ödeme platformudur. Şirket uygulama ve oyun geliştiricilerin kullanıcılarının mobil operatörler üzerinden ödeme yapabilmelerine olanak sağlamaktadır. Şirket 2013 Şubat ayında 10 milyon dolar Seri A yatırımı almıştır.

Finlandiya

Finlandiya nüfusu 2010 verilerine göre yaklaşık 5,359,538’dir. Ülkenin GSYİH’sı 250.126  milyar dolardır.  Bu rakam ülke nüfusuna bölünüp satın alma gücü paritesine göre hesaplandığında kişi başına düşen GSYİH 46,098 çıkmaktadır. Finlandiya’da yaklaşık 45 üniversite bulunmaktadır. Ülkenin en iyi ilk 3 üniversitesi Helsingin yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ve Jyväskylän yliopisto olarak sıralanabilir. Helsingin yliopisto dünyadaki en iyi üniversiteler sıralamasında 236. sırada yer almaktadır. Finlandiya’da internet kullanıcı sayısı 4,703,480’dir. Bu rakam ülkenin %89.4’üne denk gelmektedir.

Supercell, tabletler için oyun geliştirmeye başlayan ilk şirkettir. Şirket, 2010 yılında Visa Forsten, Lassi Leppinen, Petri Styrman, Mikko Kodisoja ve Ilkka Paananen tarafından Finlandiya’da kurulmuştur. Şirket operasyonları Helsinki ve San Francisco’daki ofislerinden yürütülmektedir. Supercell bu güne kadar 12 farklı tablet platformunda 165’ten fazla oyun geliştirmiştir. Şirkete 2013 yılı itibariyle yapılan toplam yatırım 272 milyon dolardır.

Angry Birds ile dünya çapında bir başarı yakalayan Rovio firması 2003 yılında Finlandiya’da kurulmuştur. Şirket, Angry Birds oyununun başarısından sonra mobil ortamlar için farklı Angry Birds serileri (Angry Birds, Angry Birds Seasons, Angry Birds Rio, Angry Birds Space, Angry Birds Friends, Amazing Alex, Bad Piggies,  Angry Birds Star Wars ve Angry Birds Star Wars II.)çıkarmaya devam etmektedir. Rovio’nun bugün 700’den fazla çalışanı, Finlandiya, İsveç, Çin, Japonya, İngiltere ve Amerika’da ofisleri bulunmaktadır. Şirket 2011 yılında 42 milyon dolar yatırım almıştır.

Grand Cru, mobil ve sosyal oyun geliştirme alanını baştan yaratmayı misyon edinmiş bir Finlandiya girişimidir. Şirket oyun geliştirme araçlarını geliştirici olsun ya da olmasın herkese açmayı hedeflemektedir. GrandCru 2013 Temmuz ayı içerisinde 11 milyon dolar yatırım alarak toplam yatırımını 13 milyon dolara çıkarmıştır.

Kiosked, Micke Paqvalén tarafından 2010 yılında Finlandiya’da kurulmuş bir girişimdir. Şirket; online içerik, resim, video ve uygulamaları etkileşimli ve viral vitrinlere çeviren bir platformdur. Kiosked bu yıl reklam ve tasarım dalında en iyi teknoloji şirketi ödülünü kazanmıştır. Girişim, markaların kendi içeriklerini kullanarak marka severler ile etkileşimi ve dolayısı ile müşteri bağlılığını arttırmak fikri üzerine kurulmuştur. Şirketin 2013 yılı itibarı ile Londra, New York, Los Angeles ve Singapur’da ofisleri ve 100’ü aşkın çalışanı bulunmaktadır. Şirket şu anda 10.000’den fazla marka ile iş geliştirmektedir.

Scoopshot, dünya çapındaki mobil fotoğrafçılarla medya-yayın organlarını birbirine bağlama fikri ile yola çıkan bir girişimdir. Şirket haber fotoğrafları için para verecek insanları bulan (crowdfunding) bir ekosistem oluşturmayı hedeflemektedir. Şirket 2010 yılında Finlandiya’da kurulmuştur. Şirket ilk olarak 2013 Ocak ayı içerisinde Finnish Industry Investment tarafından 4,5 milyon Euro yatırım almıştır. Şirkete ikinci yatırım yapan isim ise $1,2 milyon dolarla dünyanın en çok satan fotoğrafçısı Yuri Arcurs’tur.

İsrail

İsrail’in nüfusu 2012 verilerine göre yaklaşık 8.081.000’dir. Ülkenin GSYİH’sı 202.562 milyar dolardır. Bu rakam ülke nüfusuna bölünüp satın alma gücü paritesine göre hesaplandığında kişi başına düşen GSYİH 28.473 dolar çıkmaktadır.  Ülkedeki en iyi ilk 3 üniversite Tel Aviv University, Hebrew University of Jerusalem ve  Ben-Gurion University of the Negev olarak sıralanabilir. Tel Aviv University dünyadaki en iyi üniversiteler arasında 198. olarak sıralanmıştır. İsrail’de internet erişimi bulunan kullanıcı sayısı 5,568,961 olup bu rakam ülke genelinin %73’üne denk gelmektedir.

Boxee açık kaynak kodlu ücretsiz bir medya oynatıcı yazılım platformudur. Boxee’nin sosyal ağ bileşeni kullanıcılarına ne izlediklerini ya da ne dinlediklerini Twitter,Facebook gibi sosyal platformlardan arkadaşları ile paylaşmalarına olanak sağlamaktadır. Şirket 2013 Temmuz ayında 30 milyon dolara Samsung Electronics tarafından satın alınmıştır.

Aniboom global işbirlikçi bir vizyona sahip animasyon şirketidir. Dünya çapında yer alan yaklaşık 9500 Aniboom animatörü dünyanın her yerinden büyük markalara ve eğlence şirketlerine  animasyon üretmektedir. Şirket 2006 yılında kurulmuş olup bugüne kadar toplamda 14.5 milyon dolar yatırım almıştır.

MyHeritage aile merkezli bir sosyal ağ sercisi ve soyağacı websitesidir. Site, üyelerine kendi ailelerinin web sitelerini oluşturmalarını, fotoğraf ve videolarını paylaşmalarını, aile toplantılarını organize etmelerini ve soy ağacı oluşturmalarını sağlamaktadır. 2003’te kurulan şirketin 64 milyondan fazla üyesi ve 1 milyar online kişi profili bulunmaktadır.  Şirket en son 2012 Kasım ayında 25 milyon dolarlık Seri E yatırımı alarak toplam yatırımını 49 milyon dolara ulaştırmıştır.

ClickTale, müştteri deneyimi analitiğinde lider firmalardan birisidir. Şirket web analitiği, kullanılabilirlik optimizasyonu ve maksimum dönüşüm oranı üzerine çalışmakta olup 2006 yılında İsrail’de kurulmuştur. Şirketin Fortune 500 şirketleri dahil dünya çapında 2000’den fazla müşterisi bulunmaktadır. ClickTale 2013 Nisan ayında 17 milyon dolar Seri B yatırımı alarak toplam yatırımını 20 milyon dolara çıkarmıştır.

Treato, 2008 yılında İsrail’de kurulan ve bloglardan, forumlardan hastaların kendilerinin medikal durumlarını anlattıkları tüm deneyimlerini toplayıp NLP ışığında büyük resmi oluşturarak ilaç sektörü için bir büyük veri servisi sunmaktadır. Şirket 2013 Nisan ayında 14.5 milyon dolar Seri B yatırımı almıştır.

 

 

Kaynaklar:

TicTail eCommerce Platform Lands $8 Million Led By Thrive Capital

http://www.crunchbase.com/

As Software Eats The World, Agile Tool Provider Hansoft Raises $8.4M To Steal Competitors’ Lunch

Truecaller Lands $18.8M Series B From Sequoia, Partners With Yelp To Verify Business Numbers

Finland’s Next Gaming Phenom? Grand Cru Raises $11M From Idinvest, Qualcomm, Nokia Growth

List of countries by number of Internet users

2014 University Web Rankings

 

 

 

 

 

 

 

 

The post Küçük Ülkelerin Başarılı Girişimleri appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder