29 Mart 2014 Cumartesi

Şirketinizde Bir Teşekkür Kültürü Oluşturun

Tabi ki çalışanlara yaptıkları iş karşılığında ödeme yapılmalıdır fakat bu onların performansını tetikleyen etmen değildir. İnsanlar yaptıkları iyi işlerden dolayı memnuniyet duyulmak ister, yaptıkları katkıların fark edilmesini ve önem verilmesini ister. Şirketinizde bir teşekkür kültürü oluşturarak çalışanlarınızın performansını ve memnuniyetini arttırabilirsiniz.

Herkesin içinde övgü (Çoğu zaman)

İnsanları çoğu iş arkadaşlarının ve emsallerinin yanında övgü almayı tercih eder. Herkesin içinde övülmek kişinin yaptığı işle ve kendisiyle gurur duymasını sağlar, aynı zamanda ortamdaki diğer çalışanların yaptıkları bireysel katkıların fark edildiğini ve önemsendiğini düşünmelerini sağlar. Aynı zamanda bu durum sizin için de iyidir çünkü herkes iyi işin ve iyi performansın yönetim tarafından görünür olduğunu ve takdir edildiğini biliyor olacaktır. Fakat bazı çalışanlar göz önünde olmaktan hoşlanmaz. Bu çalışanlarınızı özel olarak takdir etmeyi tercih etmenizde fayda var.

 İçten konuşmak

Çalışanlarınızı yalnızca gerçekten içinizden geldiği için, övgülerinizi hak ettiği için ödüllendirin. Yanlış övgülerden kaçının çünkü insanlar yapmacık davranışları hemen fark ederler. Herkesin önünde bir başarıyı takdir ederken yalnızca o anın pozitif duygusuna odaklanın, şirketle ilgili haberleri ve güncellemeleri başka zamana bırakın. Ayrıca takdirlerinizle bu başarıyı daha ileriye götürmek için neler yapılabileceğine dair geri bildirimlerinizi birleştirmekten özellikle kaçının. Bu durum ödüllendirme ile oluşturmaya çalıştığınız iyi duyguların tamamını alıp götürecektir.

Net konuşun

Çalışanlar takdir edilmek için neyi doğru yaptıklarını bilmek isterler. Bu yüzden genel bir başarıdan değil net olarak neyin doğru yapıldığından söz edin. “Yaptığın harika işten dolayı tebrik ederim” demek yerine “Sana verilen hedef satış kotasından %40 fazla satış yaptın, şimdiye kadar yapılan en iyi satıştı. Tebrik ederim” demeyi tercih edin.

Ödülü doğru seçmek

İnsanlar farklı şeylerle motive olurlar. Kimileri para ile motive olurken kimileri terfi ya da ekstra izin günlerini tercih eder. Beklentilerinizin ötesine geçen başarıları ödüllendirmek, bir çalışan için hem anlamlı hem de yararlıdır. Birini ödüllendirirken o çalışanı gerçekte neyin motive edeceğini bulmaya çalışın.

Beklemeyin

Bir çalışanı başarılı bir işin hemen ardından takdir etmek önemlidir. Takdirleri zamanında gerçekleştirmek çalışanlarınıza şirketteki her şeyi takip etmeye dikkat ettiğinizi ve gerçekten önemsediğinizi gösterir. Örneğin bir çalışanınızın aylık raporları derlemenin daha etkili bir yolunu bulduğunu fark ettiğiniz anda bu çabayı takdir edin. Aksi takdirde çalışanlarınız başarılarının ve katkılarının önemsenmediğini düşünecektir.

 

Kaynak:

5 Steps to a Life-Changing Culture of Thanks

The post Şirketinizde Bir Teşekkür Kültürü Oluşturun appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder