26 Temmuz 2014 Cumartesi

Amerika Drone’lar İçin Uçuş Kuralları Getirmeye Hazırlanıyor

Amerika’da ticari ve kişisel ”drone” kullanımı devlet tarafından kontrol altına alınıyor. Gelen bilgilere göre Obama, bu konuda bir kural kitabı hazırlanması için talimat verdi.

Hayatımıza hızlı şekilde giren her şeyde olduğu gibi drone’lar da herhangi bir kurala dahil değil. Çünkü yasalar nezdinde onlar hiçbir kategoriye dahil değiller ve bu sayede herhangi bir hava sahası içerisinde diledikleri gibi uçabiliyorlar. Fakat ABD yönetimi buna bir son vermenin zamanının geldiğine karar vermiş. Henüz resmi bir açıklama yapılmış olmasa da başkan Obama’nın bu konuda kuralların belirlenmesi için bizzat talimat verdiği söyleniyor.

Söylentilere göre kuralları belirlemekle görevlendirilen kurum Ulusal Bilgi ve İletişim Kurumu oldu. Yani havacılık ve ulaştırma kurumları değil bir bilişim kurumu tercih edilmiş. Belirlenecek kuralların ticari ve hobi kullanımlarına sınır getireceği söyleniyor. Amerika’da drone’ların ticari kullanımı yasaklanmış durumda. Bu kuralların yürürlüğe girmesiyle bu yasak da ortadan kalkalbilir. Böylece Amazon’un drone’larla dağıtım projesi gibi projeler  yasal hale gelebilir. Elbette kurallar buna müsade ettiği takdirde.

Kuralların ”insansız hava taşıtları”nı kapsayacağı söyleniyor. Yani drone tanıtımı buna bağlı olarak yapılacak. Özellikle kişilik hakları bakımından ne gibi sınırlar getirileceğini merak ediyoruz. Askeri ve ”hukuki” kullanımların ise ayrı kurallara bağlı olacağı belirtiliyor.

The post Amerika Drone’lar İçin Uçuş Kuralları Getirmeye Hazırlanıyor appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder