2 Temmuz 2014 Çarşamba

Risk Sermayesinin Tohum Yatırımına Etkisi

Geçtiğimiz birkaç yılda risk sermayesi yatırımcıları tohum pazarına belli bir güç ile girmiştir. Geçtiğimiz 5 yılda bu durum 5 farklı önemli trendle sonuçlanmıştır:

1.       Risk sermayesi pazarındaki toplam dolar miktarı %132 artış göstermiştir.

2.       Tohum yatırımındaki paranın miktarı %114 artış göstererek 1,4 milyon dolara yükselmiştir.

3.       Bir risk sermayesinin tipik bir tohum yatırımı %50 büyüme göstermiştir.

4.       2 milyon doların üzerindeki mega tohum yatırımları artış göstermiş ve 2013’te 25 milyon doları aşarak tarihi bir rekor kırmıştır.

5.       Mega tohum yatırımı geçtiğimiz yıllarda 2.26 milyon dolar civarı demekken bu rakam 2013’te 2.8 milyona yükselmiş olup mega tohum yatırımları erken Seri A’ların yerini almıştır.

Toplam tohum yatırımları 2011’den 2013’e %30 artış göstermiş fakat tohum ekosistemine giren toplam para %132 artmıştır.

Tohum turlarında risk sermayesi yatırımcılarının yer alması ile birlikte tohum yatırımlarının büyüklüğü ikiye katlanarak 1 milyon dolardan 2 milyon dolara çıkmıştır.

 

Crunchbase’in verilerine bakılacak olursa yatırım turlarının büyüklüğü arttıkça yapılan yatırımların büyüklüğü de artmaktadır. “Yazılan çeklerin miktarındaki artış tüm ekosistemi mi etkilemektedir yoksa yalnızca ekosistemin belirli parçalarını mı?” sorusunun cevabı çeyrek analizi ile anlaşılabilir. Aşağıda yer alan çeyrek grafiği geçtiğimiz yıllarda rekabetçi tohum turlarında %100’lük dilimde 5 milyon doları geçen devasa yatırımlarda inanılmaz bir artış olduğunu göstermektedir.

Çeyrek grafiğinde her çeyreğin %50’den fazla artış gösterdiğini görmek zordur. Pazardaki en yüksek değere bakarak bu değer diğerleri ile kıyaslanabilir.

Devasa tohum yatırımlarındaki artış son 5 yıldır düzenli bir şekilde devam etmektedir. Aşağıdaki grafik ile belli bir zaman aralığındaki devasa tohum yatırımlarının ayrımı görülebilir. Devasa tohum yatırımı 2,2 milyon dolar demekken 2013’te bu değerin 2.75 milyon doları aştığını görebilirsiniz.

5 yıl önce tohum yatırım pazarı bugüne oranla çok daha sessizdi. Risk sermayesi yatırımcılarının pazara girmesiyle pazardaki paranın büyüklüğü ve yapılan tohum yatırımı sayısı dramatik bir değişim gösterdi. Zamanla pazarda meydana gelen rekabet artışı, tohum yatırımlarının aşırı büyümesine ve devasa tohum yatırımlarının erken dönem Seri A yatırımlarının yerini almasına neden oldu.

 

 

Kaynak:

The Impact of VCs in Seed Rounds in Seven Charts

The post Risk Sermayesinin Tohum Yatırımına Etkisi appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder