1 Temmuz 2014 Salı

Hangi Büyük Şirketler Bir Diğerine Tepki Olarak Kuruldu?

Ferrari – Lamborghini

1960’larda Ferruccio Lamborghini’nin traktör işletmesi büyümekteydi. Dönemin diğer zenginler gibi Lamborghini de başarısını kendisine bir Ferrari alarak kutlamak istedi. Arabayı satın aldıktan sonra hayal kırıklığına uğrayan ve daha iyisinin yapılabileceğini düşünen Lamborghini her sadık müşteri gibi şirketin sahibi Enzo’yu ziyarete gitti. Enzo’ya satın aldığı arabayı beğendiğini fakat onu daha iyi yapabilecek birkaç önerisi olduğunu söyledi. Enzo bir traktör sahibinden alacak önerisi olmadığını söyleyince beklediği yaklaşımı göremeyen Lamborghini başka bir yol denemeye karar verdi. Enzo Ferrari’nin göz ardı ettiğini düşündüğü şeylerle kendi yüksek performans araba şirketini kurdu.

Puma – Adidas

Rudolph ve Adolph Dassler kardeşler size tanıdık geldi mi? Onlar Almanya’nın küçük şehri Herzogenaurach’ta bir şirket kurmuşlardı. 1920’lerde annelerinin çamaşır odasında çalışmaya başlayan kardeşler yaşadıkları büyük bir başarısızlık sonrasında yollarını ayırdı. Eğer Dassler kardeşler hala size tanıdık gelmediyse Puma ve Adidas markaları tanıdık gelecektir. Bu iki dev şirketin genel merkezi hala Herzogenaurach’tadır.

1936 yılında Dassler kardeşler Amerikalı olimpiyat atleti Jesse Owens’a ayakkabı tasarlamak için kolları sıvamışlar. Savaş sırasında Rudolph Nazilere sempati duymakla suçlanmıştı ve kardeşi Adolph’un onu ihbar ettiğine inanmaktaydı. Savaş bittiğinde iki kardeş artık birlikte çalışamazlardı. Bu yüzden fabrikalarını 1946 yılında ikiye bölme kararı aldılar. O günden sonra bu iki şirket uluslararası seviyede büyümeyi başardı. Rudolph Puma’ya, Adolph ise Adidas’a sahipti. Şehrin geri kalanı da taraf tutarak rekabeti ve kardeşler arasındaki anlaşmazlığı güçlendirdi.

Zaman içerisinde şirketler arasındaki iğnelemeler azaldı ve yan yana çalışmayı öğrendiler. Çok sonra Rudolph’un torunu Adidas’tan bir iş aldı ve ailelerin çoğu arasındaki anlaşmazlık sona erdi. Fakat kardeşlerin yaşadıkları dönemde aralarındaki çekişmenin onları net bir şekilde motive ettiği söylenmektedir.

Visicalc – Lotus 123

Mitch Koper; Dan Bricklin’in VisiCalc firmasında geliştirme yöneticisiydi. VisiCalc ilk elektronik hesap tablosudur. Koper Bricklin’e VisiCalc üzerinde yapılabilecek birkaç geliştirme önermiş fakat Bricklin bu teklife sıcak bakmamıştır. 1982 yılında VisiCalc’tan ayrılan Koper, Lotus 123’ü kurdu. Lotus 123 kısa sürede VisiCalc pazarında büyüdü. Başka bir ürün geliştirmekten çok elektronik hesap çizelgesini PC’ler için değerli hale getiren Koper, 1985 yılında eski şirketi VisiCalc’ı satın aldı.

Cooper Kardeşler

John ve Robert Cooper likör işiyle yükselmişlerdir. Babaları Norton J. “Sky” Cooper Amerika pazarına Fransız ahududu likörü Chambord’u getirmiştir. Bunun için martini seven pek çok kadın ona müteşekkirdir. John ve Robert kardeşler için büyüdüklerinde alkol işine girmek çok doğal bir süreçti. Her ikisinden de beklenen babalarının inşa ettiği fabrika için çalışmalarıydı. Fakat 2009’da John Cooper’ın Wall Street Journal’la yaptığı röportaja göre onun başka düşünceleri vardı ve kardeşinin bu işi iyi yürütmesini temenni ediyordu. Kardeşiyle ortaklığa devam etmemesini de basitçe “Birbirimizle iyi geçinemiyoruz” şeklinde ifade etmiştir.

Küçük kardeş Robert aile işini sürdürmeyi planlıyordu. Fakat kardeşi kendi servetini yapmaya başladığında “Eğer ben aile işine devam edersem bir gün kardeşim geliştirdiğim şirketin yarısına sahip olacak” diye düşünüyordu.

Tesadüfen iki kardeş kendi şirketlerinde şaşırtıcı bir şekilde birbirine benzer ürünler geliştirdiler. Onlar yollarını ayırmadan önce Robert’in ürettiği St.Germaine isimli mürver çiçeği likörü popüler olmuştu. John da Domaine de Canton isimli başka bir çiçek bazlı likör üretmişti.

Baba Sky Cooper ise hala iki kardeşin birbiriyle iyi geçinmesini ummaktadır. “Birbiriyle rekabet eden sevdiğiniz iki oğlunuz var. Olaya bu açıdan baktığınızda aile insana her zaman mükemmel görünmüyor” demiştir.

Netflix

Reed Hastings’in Netflix’i kurma sebebi Blockbuster’dan kiraladığı bir filmi geç iade ettiği için 40 dolar ödemesiydi. Geç iade edilen filmin adı ise Apollo 13.

 

 

 

 

 

Kaynak:

What successful businesses have started solely from an angry reaction to another business?

 

The post Hangi Büyük Şirketler Bir Diğerine Tepki Olarak Kuruldu? appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder