10 Temmuz 2014 Perşembe

Girişimcilik Korkusunun Üstesinden Gelmek

1.       Kendi şirketinizin CEO’suyken eldeki %10’luk veri ile karar vermeye çalışmak, yeterince bilgiye sahip olmadığınızı düşündüğünüz için korkutucudur.  Bir bütünün yalnızca %10’luk kısmını bilmek insanların çoğu için yeterli olmaz. Ortalama bir insan karar verebilmek için en az %50’lik bir bilgiye sahip olmak ister. Doğal olarak %10’luk veri ile karar vermeye çalışmak insanı korkutur, bu tamamen normal bir durumdur.

2.       Diğer bir korku unsuru ise iç güdünüzdür. İlk olarak iç güdünüzün doğru olup olmadığını anlamak için bir çıkarım yapmanız gerekir. Fakat kendinize şu soruyu sorarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz “Kendi iç sesinize güvenmeyecekseniz kiminkine güvenebilirsiniz?”

3.       En kötü senaryoyu düşünmek aslında en kötünün düşündüğünüz kadar kötü olmadığını anlamanızı sağlar. Kickstarter kampanyanızın başarısız olmasından mı korkuyorsunuz? O halde Kickstarter’da 0 dolar kazanan kişilerin kampanyalarına göz atın ve birinin sizin projeniz olduğunu hayal edin. Kötü mü olurdu? Evet belki bir felaket olduğunu düşünürdünüz. Peki o durumda ne yapardınız? Belki proje ile ilgili bakış açınızı değiştirmeniz gerekirdi. Muhtemelen o anda kampanyaya ne olduğundan çok projeyi nasıl değiştireceğinizi düşünüyor olurdunuz.

4.       Korkunuzla oyun oynayabilirsiniz. Korkunuza odaklanmak yerine, yalnızca düşünmeden yaptığınız işe odaklanın. Eğer işinize odaklanırsanız beyninize korkuya odaklanacak alan bırakmamış olursunuz. Böylece daha az korkar, daha çok iş yaparsınız.

5.       Eskiden size çok büyük ve ürkütücü gelen fakat tamamladığınız bir işi, bir süreci düşünün. Geriye dönüp baktığınızda size hala korkutucu geliyor mu? Muhtemelen hayır. Bu yüzden Richard Branson’un da dediği gibi “Boşverin, sadece yapın”. Branson bunu hiç korkmadığı için söylemedi. Bu sözü söyledi çünkü işe başlamanın korkuyu geride bıraktığını öğrenmişti.

 

Kaynak:

Getting Over Fear On The Way To Becoming an Entrepreneur

The post Girişimcilik Korkusunun Üstesinden Gelmek appeared first on Etohum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder